NASTANAK PLOČA I SREDNJOVJEKOVNI POVJESNI LOKALITETI PLOČANSKOG PODRUČJA

0

NASTANAK  PLOČA I SREDNJOVJEKOVNI POVJESNI LOKALITETI PLOČANSKOG PODRUČJA 

ŽUPA PLOČE

O nametnutim imenima , Aleksandrovo,Porto Tollero i u dva navrata Kardeljevo, danas možemo govoriti, samo, kao o povjesnim zabludama, koje su trajale  punih 70 godina (1922-1992).A to znači da su Pločani napokon postali svoj na svome, bar što se imena tiče.

Danas na pločanskoj rivi, kao spomenik stojiv elika gromadna stijena na kojoj je urezan hrvatski grb sa natpisom Ploče 1387 – 15.1.1992. Dakle, svoje izvorno ime PLOČA (danas Ploče), nosi nešto više od 600 godina.

No, grad i luka Ploče intezivno i istovremeno se grade, počev od  završetka Drugoga svjetskog rata  sve do današnjih dana. Arhitektura je suvremena. Glavna i najveća pločanska ulica ( Vladimira Nazora), povezuje grad s Baćinskim jezerima sa zapadne strane, te Stablinu i ostala naselja sve do Rogotina s istočne strane.Treba naglasiti da su posljednje radničke barake uklonjene osamdesetih, kada je i Crna rika zasuta, da je tek 1976.  započela izgradnja pločanskog groblja, da je nedavno završena izgradnja prelijepe pločanske Crkve, a cestovni prilazni ulaz u luku i grad Ploče još uvjek se nalazi  u pripremnoj fazi itd .

 

 

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.