PO KRIŽU DO ZVIJEZDA

0

Gledam taj križ, koji je njegov simbol, i mislim na sve koji su nam proširili obzor…, na sve one koji su nam pomogli da shvatimo, kako je čovjek previše velik da bi bio dovoljan sam sebi. Njegov život i njegova smrt svima nama pripadaju, svima onima za koji život i smrt imaju smisla.

Spoznati to Veliko Biće, sjajno kao Sunce,  s onu stranu mraka, prebrodili smo smrt-nema nam drugog puta.

Naš narod se počeo uključivati u hod novog Božjeg naroda. Današnje i buduće generacije

smiju i trebaju znati da im budućnost nije besmislena i zatvorena. Po vjeri znamo da je on naš “Saveznik”, da nam je bio blizu u našem hodu kroz povijest i da nas vodi u svoju i našu budućnost.

Narod, koji ne poštuje svoje pretke i ne nastoji sačuvati plodove njihove muke, ne može dugo živjeti. S prahom velikana hrvatske povijesti, te znanih i neznanih junaka, iz redova:seljaka i mukotrpne raje, koji su s Kristom nosili svoj životni križ, trajno su obilježili i naš životni put. Naše vjerovanje nije nam nametnuto silom, nego nam je ponuđena kao Radosna vijest slobode i nade u život, koji ne prestaje. Taj, jedini na svijetu, za sve nas i za cijeli svijet piše kronologiju budućnosti. Ipak, u središtu dubokih tjeskoba i danas otkrivamo iznenađujuću vitalnost naroda, susrećući svjedoke drugačije budućnosti. S križem svjedočimo neprolaznost svijeta, s njim otkrivamo svu mudrost svijeta.

Što nam i u ovom vremenu poručuje izmučeni Bogočovjek s Maslinske gore?

On nije opijum, koji uspavljiva i stišava bol, nije ni tješitelj, niti je besplatna polica Osiguravajućeg zavoda(zaštita od oluje, suše, tuče). UPOZNAJTE  STVARNOST I ŽIVITE VREDNOTE, O KOJIMA SAMO GOVORITE I  MOLITE! Ako tu stvarnost ne identificirate, živjet ćete u zabludi. Iz tog svakodnevnog skrivanja pred stvarnošću, proizlaze svi naši problemi i svi naši nesporazumi. Stoga na normativnoj razini sve funkcionira, dok je stvarnost veoma upitna.  Kod nas je većina vjernika folklornog tipa. Svoju vjeru obrazlažu povremenim sudjelovanjem u tradicionalnim vjerskim obredima(krštenje, krizma, vjenčanje). Pučkim vjerovanjem, da se za sve nepravde ovog svijeta, nudi vječno trajanje, je primitivizam i pogansko vjerovanje. To Crkva ne naučava. Strahom pred prazninom se ne dolazi do Boga, već do podaničkog mentaliteta, koji nam nije nedostajao u povijesti. Zbog takvog razmišljanja, često smo bili dobre sluge-loših gospodara. Gotovo nikada nismo bili dovoljno samosvjesni,  niti samosvojni. Nosimo takve odlike do najnovijih dana. Sklopljenih ruku, pred Bogom smo veličina, pred drugim smo nitko i ništa!

I s naše Maslinske gore,  istinski Bogočovjek nas podiže i hrabri. Zalaže se da u svakodnevnom životu svjedočimo i živimo svoja uvjerenja, da je on Bog živih i mrtvih. Autor moralnosti nas upozorava da nas drugi privlače i onda, kada bježimo od njih i onda kada nas ne razumiju. Njegov križ je imao smisla. Mogao je kao Bogočovjek izbjeći sud Poncija i Pilata, mogao je s njima ući u kompromis, ali nam ne bi omogućio put spasenja. Njegov duh ostaje uvijek, teče kroz ljeta i zime, brani se vjetrom, snijegom i morem, ali traje i teče, živi za  život-nepobjediv!

Bez događanja promjene u čovjeku, bez obraćanja pojedinaca, bez pročišćenja naših međusobnih odnosa, u nešto puno ljudskije i razumnije, bez samopoštovanja i poštovanja, bez stvarne moralne svijesti, nikakva s bitna promjena u Hrvatskoj ne može dogoditi. Sigurno ćemo dostići bolji ekonomski razvoj, ali je pitanje, hoćemo li dostići razvoj ljudskog duha?To se ne mijenja izvana, to se događa ili ne događa u čovjeku.

Dolazeći Uskrs neće imati smisla, ako u svima nama ne uskrsnu temeljne,  istinske životne vrijednosti!Ljudski razvoj vapi za svojim horizontom, bez shvaćanja životnog križa, ostat ćemo na razini događaja. Uzdižimo se na razinu slobodnog izgrađivanja i prepoznavanja u slobodnoj Europi!

Opomenom, od A. B. Šimića, povjerujmo u uzvišenost letenja!

Čovječe pazi

da ne ideš malen,

ispod zvijezda!

Pusti

da cijelog tebe prođe

blaga svjetlost zvijezda!

Da ni za čim ne žališ

kad se budeš zadnjim pogledima

rastajao od zvijezda!

Na svom koncu

mjesto u prah

prijeđi sav u zvijezde!

To je put po Križu do zvijezda! ( per crucis ad astra)

 

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.