TRADICIJA NERETVANSKOG SELJAKA – PRVI DIO

0

I. Nizinsko područje (oko toka Neretve i njenih rukavaca)

1.NERETVANSKA PLOVILA

TRUPA

O neretvanskim trupicama pisao i objavio je talijanski putopisac, opat Alberto Fortis u svojoj knjizi „Put po Dalmaciji“ Venezia 1774. godine. Opisujući konstrukciju i izgled trupice, Fortis se divi spretnosti vozača, koji s lakoćom sjedeći na vlastitim prekriženim nogama pokreće ovo plovilo. Prvi pisani tragovi o neretvanskoj trupi datiraju još od XV stoljeća. Dakle, preko 600 godina Neretvani svakodnevno koriste ovo plovilo koje u Neretvi i danas život znači. Umjesto željezničkih, cestovnih i pješačkih putova, Neretvani su svakodnevno koristili svoju trupicu u poljodjelstvu u lovu i u svakodnevim poslovima.U trupi čovjek je mogao povesti 200 do 250 kg tereta, pa nije čudo što svako neretvansko domaćinstvo posjeduje najmanje jednu trupu.

15_06_07_trataGraditelji su u pravilu ljudi koji su zanat naslijedili od svojih predaka.Takvih meštara bilo je u svakom većem neretvanskom naselju.Koristili su svoju umješnost uz upotrebu sjekire, pile, bradve  turpije i drugih sličnih alata.

Materijal za izgradnju sastojao se od nekoliko lučevih ili jelovih dasaka po mogućnosti bez vrži (čvorova), koje služe za dvije strane (bande) i dno, zatim desetak murovih ili smrekovih lukoća i dvije karine, koje čine cijelu konstrukciju ovoga plovila. Izrađnu trupu treba končati (impregnirati) s vrućom rastalinom katrana (u narodu tzv. tanke i debele crne masti), a upravo ta mast štiti plovilo od atmosferskih utjecaja, ali i od prodora vode prilikom vožnje…

TRADICIJA NERETVANSKOG SELJAKA – link za preuzimanje cijelog dokumenta (PDF)

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.