VRIJEME JE ZA KORAK DALJE

0

Povodom inicijative „Škanj“ pločanske udruge građana,objavljene 16. lipnja 2015. pod naslovom VRIJEME JE ZA KORAK DALJE, kao dugogodišnji Pločanin želim iznijeti svoje mišljenje.

Prije toga želim reći da mi se inicijativa sviđa, a siguran sam da se sviđa i mnogim drugim, naročito mladim Pločanima.

Međutim, da bih se mogao učiniti prvi   korak dalje, zavisi u prvom redu od lokalne i državne vlasti – zavisi od nadležnih ministarstava i aktivnosti lokalne samouprave ( gradova i županije ). U posljednjih 20 godina na području našeg grada po tom pitanju učinjeno je vrlo malo ili skoro ništa. Stanje je upravo onako kakvim ga je prikazala udruga ŠKANJ.

Zahvaljujući u prvom redu udruzi ŠKANJ, pločanski referendum je pokazao da narod ne želi zagađenu i zatrovanu prirodu, već da želi pored lučke djelatnosti razvijati poljoprivrednu, turističku i svaku drugu djelatnost, koja ne zagađuje, očekujući da se te djelatnosti međusobno poštivaju i nadopunjuju.

I. NERETVANSKA POLJOPRIVREDA

1.Veletržnica u Neretvi bi trebala biti motor pokretač za dobar plasman svih tržišnih viškova poljoprivredne proizvodnje.

Zato nadležno ministarstvo i neretvanski gradovi (naročito Opuzen) veletržnicu lociraju usred Opuzena, sasvim opravdano,   jer je Opuzen usred neretvanske doline. Veletržnica-tvrtka u osnivanju, stavljena je pod ingerenciju Ministarstva poljoprivrede,koje je za vrijeme ministra Čobankovića doznačilo incijalna financijska sredstva u iznosu cca 8 500 000,00 kuna. Sredstva su potrošena,a rukovodstvo i zaposlenici tvrtke u osnivanju su se razbježali pa je USKOK nastavio sa istragom, javlja zagrebački Index 27.ožuljka 2014. Uspjeli su samo skinuti spomenik Stjepana Filipovića narodnog heroja II svjetskog rata.

  1. Grad Ploče raspolaže sa cca 1.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u Vrgorsko – neretvanskom jezeru (KO PASIČINA i KO PLINA). Zemljište se nalazi u privatnom posjedu, no velike površine vode se u posjedovnom listu na imenu PODUH iz Metkovića, koji   ne postoji više od 25 godina. Zasađene vinograde već duže vremena nezakonito obrađuje i koristi VRGORKA, tvrtka iz Vrgorca. Imovinsko pravni odnosi ovdje nisu rješavani od vremena fra Ante Gnječa i probijanja tunela MARIĆEVAC. Plinski seljaci su bez ikakva obeštećenja otjerani sa svoje stoljetne djedovine.
  2.   Ministarstvo poljoprivrede u Zagrebu,u ljeto god. 2014. vrši parcelaciju poljoprivrednog zemljišta u KO Plina. To čini bez prethodnog obeštećenja za oduzetu devastiranu i potopljenu zemlju. Međutim,bez ikakvog obrazloženja Ministarstvo odustaje od raspisivanja natječaja i davanja zemljišta u zakup. Što će se dalje događati ?
  3.   KO PLINA nema zemljišnih knjiga, a   to znači da nema sređene imovinsko – pravne odnose, bez kojih se ne može ići u suvremenu tržišnu proizvodnju, a svaka druga proizvodnja nema smisla. O uvođenju zemljišnih knjiga, političari najčešće govore uoči izbora.
  4. Autocesta DALMATINA prošla je kroz pločansko zaleđe, ali projektom predviđeni ulazi nisu izgrađeni . Veliki je to nedostatak u prvom redu za pločansku, ali i za cijelu neretvansku poljoprivredu, seoski turizam i za revitalizaciju napuštenih sela i seoskih imanja. Možda je prilika da se to uradi u sklopu izvođenja radova na ulazu u luku i grad Ploče. No, ni za ovaj propust ne zna se hoće li i kada biti otklonjen ?

II.TURIZAM

Od osamostaljenja RH ni jedna politička garnitura na vlasti nije uspjela postići zadovoljavajući sporazum, kada su u pitanju vojni tereni i objekti koji se nalaze na području Ploča, a u vlasništvu su Ministarstva za obranu. To su atraktivni tereni, koji garantiraju turistički razvoj i odmor građanima Ploča. Bez da se sputava lučka djelatnost, turističke objekte treba podizati u sjevernom djelu pločanskog zaljeva tj. od Velikog Milosavca, do baćinske Portine, Poljuće, Velike i Male Bare, odnosno Baćinskih jezera. Treba koristiti ušće rjeke Neretve, te pločansko zaleđe (područje župa Baćine,Pasičine i Pline).

Svakako da se u prvi plan postavlja pitanje čistoće postojeće mini plaže, njenog proširenja i izvođenja suvremenog kanalizacijskog odvoda fekalija, kao i oborinskih voda.

U tom pravcu ohrabrujuće je priopćenje JU IZVOR Ploče – reagiranje na članak udruge ŠKANJ. Riječ je o prihvaćanju projekta, kojim se gradu Ploče odobravaju značajna financijska sredstva iz EU fondova, svakako uz određene uvjete, koje mora ispoštovati hrvatska strana. U priopćenju   je rečeno da su sredstva u iznosu cca 4 000 000 kuna tražena i odobrena za uređenje okoliša od čega treba da grad Ploče učestvuje sa 600 000 kuna. Međutim, to još uvijek ne znači da će sredstva iz EU fondova biti povučena i namjenski iskorištena. Javnost treba redovno obavještavati   o svim detaljima, kako nam se, ne daj Bože, ne bi dogodilo nešto slično, kao sa   Veletržnicom u Opuzenu.

Obećavajuće je i to što su iz EU fondova,odobrena financijska sredstva za razvoj turizma na pločanskom dijelu ušća rijeke Neretve. No, dalek i težak je put do povlačenja novca iz EU fondova, odnosno do izgradnje i stavljanja objekata u funkciju.

III.PITKA VODA

Kvalitetna pitka voda danas je jedan od najznačajnijih resursa svake države. Na popisu UNESCO-a od 188 zemalja Hrvatska se nalazi na 42 mjestu i među prvima u Europi. Na području Ploča nalazi se veliki vodeni potencijal, kojeg treba koristiti i čuvati, kao strateško bogatstvo za buduća pokoljenja. Ploče imaju Vlašku i Birinu –   slana jezera, koja su povezana sa morem, ali Ploče imaju i slatkovodna jezera,kao što su predivna i izdašna baćinska jezera, prostrano Vrgorsko – neretvansko jezero i Modro Oko. Pored jezera Ploče su bogate sa izvorima kvalitetne pitke vode kao što su; Vrilo na Banji, Vrila kod Šarić Struge, kod Čeveljuše i Stabline, Klokun i Žrnovica na granici između Baćine i Gradca. Ovdje treba spomenuti i vrgorska izvorišta Butinu, Stinjevac i Lukavac odakle pitka voda teče Velikom maticom do ulaza u tunel Marićevac, a odatle u u baćinska jezera,bez da je predhodno iskorištena u proizvodnju hidro – energije ili u proizvodnju zdrave hrane.

 

Dakle, pitka voda, pločanska luka,poljodjelstvo i turizam su temelj i put kojim treba krenuti dalje ,a umjesto zaključka kako to postići,navodim nekoliko mudrih izreka hrvatskih i svjetskih velikana:

  1. ISTINA I MORAL SU IDENTIČNI POJMOVI – SOKRAT
  2. NAJVIŠE SE LAŽE U LJUBAVI LOVU I PREDIZBORNOJ KAMPANJI – WINSTON CHURCIL 1874-1965.
  3. RADNICI SVUDA TRAŽE PRAVDU SLOBODU I KRUHA – TIN UJEVIĆ 1891-l965
  4. AKO NAROD NE RAZAZNA BOLJE OD GORIH BIT ĆE MU KAO I DO SADA – DR   ANTE STARČEVIĆ 1823-1896
  5. PRONIKNUTI VOLJU NARODNE VEĆINE JEST NAJBOLJA POLITIKA – STJEPAN RADIĆ 1871-1928

Ante Erak

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.