GRAD PLOČE USKRATIO POSEBNE UVJETE ZA ENERGANE U LUCI

0

Grad Ploče odbio je izdati posebne uvjete za dvije energane za proizvodnju električne i toplinske energije iz obnovljivih izvora – drvne biomase snage po 5 MW, koje u luci Ploče žele izgraditi Prvo plinarsko društvo-Investicije d.o.o. i Luka Ploče energija. U Gradu ističu kako su uvidom u predloženi projekt, posebice imajući u vidu činjenicu kako se kod navedenih postrojenja osim sušenja drvne sječke radi i o proizvodnji električne energije koja bi se dalje distribuirala u elektroenergetski sustav RH, te uvidom u prostorno plansku dokumentaciju Grada Ploča, Dubrovačko – neretvanske županije, kao i u Strategiju razvoja RH, ustanovili da predloženi objekti nisu planirani niti u jednoj od njih. Stoga u Gradu predlažu investitorima podnošenje zahtjeva za uvrštenje planiranih zahvata u prostorne planove.

Eventualnom realizacijom ovih projekata Luka Ploče energija i PPD očekuju pozitivne efekti za pločansku luku i Lučku upravu, jer očekivana godišnja procjena prihoda jednog takvog objekta iznosi gotovo osam milijuna eura, od čega bi, na osnovu varijabilne koncesijske naknade, Lučka uprava godišnje uprihodila 115 tisuća eura.

drvena sječkaLučki promet, opet za jednu energanu snage 5 MW, po osnovi dopreme sirovine, godišnje bi se povećao za 60 tisuća tona. Dobivena toplinska energija bila bi iskoristiva u sušionicama drva, koje bi bile izgrađene u sklopu energana, dok bi se električna prodavala Hrvatskom operateru tržišta energije. U obje tvrtke naglašavaju kako su energane projektirane korištenjem najsuvremenije tehnologije, te postižu ukupnu efikasnost veću od 69 posto. Predviđeno gorivo je isključivo drvna sječka i to prema standardu G100, a ukupna planirana godišnja potrošnja svakog objekta iznosila bi po 69 200 tona, pri čemu bi svaka elektrana proizvela po 40 600 MWh. Projekt se planira realizirati do kraja kolovoza 2017. godine.

Comments

comments

Share.

About Author

Leave A Reply