U MARICE KRUMPIR OD 4,5 KILOGRAMA

0

k3Vrijedna rogotinska domaćica Marica Zvonar i sama se nemalo iznenadila kada je u svome vrtu iskopala nesvakidašnji primjerak crvenog slatkog krumpira – batata, koji je težio čak 4,5 kilograma! Zbog veličine ga prilikom kopanja nije mogla zaobići, pa ga je motikom malo „ranila“. Krumpire Marica sadi već godinama i može se reći da poznaje sve tajne sadnje, ali ni njoj nije jasno kako je ovaj kapitalac iz njenoga vrta dosegnuo toliku težinu. Prilikom sadnje koristila je domaće kozje gnojivo, i kako to krumpiri „traže“, rahlo tlo natopljeno je velikom količinom vode. Ovaj primjerak, prema kojem obični krumpir izgleda kao mala beba, izazvao je veliki interes Rogotinjana i ovdašnjih poljoprivrednika.

Inače, Marica Zvonar bavi se poljoprivredom iz zadovoljstva i za osobne potrebe. Uzgaja gotovo sve vrste voća i povrća i snabdijeva svoju širu obitelj i prijatelje.
k1U Hrvatskoj do sada nije bilo neke veće proizvodnje batate, ali nakon detaljnih petogodišnjih istraživanja Zavoda za povrćarstvo Agronomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i suradnje s potencijalnim proizvođačima, možemo očekivati da će se batat naći i na hrvatskim tržnicama. Batat je visokoenegetska kultura (puno škroba, malo šećera), iznimno zanimljiva okusa i bogata mineralima i vitaminima. Vrlo je korisna hrana za dijabetičare zbog niskoga glikemijskog indeksa, koji osigurava sporiju absorpciju glukoze, pa nema štetna stresa za organizam. Batat je velik izvor dijetalnih vlakana, nužnih za pravilno funkcioniranje probave, čime se smanjuje rizik od raka debelog crijeva i sličnih bolesti. Odlična je i vrlo prihvatljiva hrana za djecu i sportaše jer daje energiju, a ne pridonosi debljanju. Za jelo se batat može upotrijebiti i spremati kao; kuhan, pečen, pržen, pire i sl.

Comment

Share.

About Author

Leave A Reply