DIO DJECE S PODRUČJA DOLINE NERETVE OSTALO BEZ ASISTENATA U NASTAVI

0

Iako je Dubrovačko-neretvanska županija iz europskog socijalnog fonda osigurala 2.496.854,84 kuna za zapošljavanje 51 pomoćnika u nastavi za 61 učenika s teškoćama u razvoju, sva djeca iz doline Neretve nisu obuhvaćena ovim projektom.

Naime,  Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta za preostalu djecu s teškoćama u razvoju raspisalo je natječaj za udruge vrijedan 9.679.420,00. Povjerenstvo za provjeru propisanih uvjeta Javnog poziva predložilo je 37 udruga za dodjelu bespovratnih sredstava za pružanje usluga 258 pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj. Udruzi osoba s invaliditetom Prijatelj Metković odobrena su sredstva za tri pomoćnika u nastavi od 11 traženih u ukupnom iznosu od 104.625,00 kuna. A Udruzi Leptirići od 3 tražena pomoćnika nije odobren niti jedan.

Tako je petnaestak djece s područja doline Neretve u školama i vrtićima ostalo bez asistenata.

Nakon pritisaka udruga i roditelja udruge su upućene na mjeru Hzz-a „Mladi za mlade pomoćnici u nastavi“ preko koje mogu tražiti pomoćnike koji udovoljavaju vrlo specifičnim uvjetima. Obzirom na uvjete udruge imaju ozbiljnih problema s pronalaskom kadrova.

Dok trakavica traje djeca s teškoćama u razvoju već mjesec dana pohađaju nastavu bez pomoćnika u nastavi i prepušteni su sami sebi uvijek s istim pitanjem. Po čemu sam različit od ostalih ? i zbog čega se već godinama problem pomoćnika ne rješava prije početka školske godine, ističu u udruzi Leptirići.

Stanislav SOLDO

dubrovački vjesnik

Comments

comments

Share.

About Author

Leave A Reply