LOKALNA AKCIJSKA GRUPA NERETVA SUDJELOVALA NA 2. MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI U BRUXELLESU

0

“ULAGANJA U KOMUNALNU INFRASTRUKTURU U ZEMLJAMA JUGOISTOČNE EUROPE” , GDJE JE PREDSTAVILA LAG I ISKUSTVA JLS S PROJEKTIMA MALE INFRASTRUKTURE”

Na drugoj konferenciji u Bruxellesu, koja se održala 27.siječnja 2016. godine, sudjelovali su predstavnici Lokalne akcijske grupe Neretva,a u organizaciji časopisa “Komunal”, koji je informativno glasilo za komunalnu i okolišnu tematiku u zemljama Jugoistočne Europe. Iz časopisa navode kako upravo organiziranjem ovakvih sektorskih konferencija u Bruxellesu i Hrvatskoj proteklih godina nastoje stvoriti mrežu proaktivnih institucija.

Predsjednica LAG Neretva, Tomislava Bule – Radaljac ističe kako sudjelovanjem na ovoj Konferenciji vidi odličnu priliku za razmjenu iskustava. Ispred LAG Neretve na konferenciji su još sudjelovali i predstavnici “JU Izvor Ploče” ravnatelj Đino Zmijarević,predstavnik Čistoća d.o.o. iz Metkovića Oliver Primorac,predstavnik Komunalnog održavanja d.o.o. Ploče direktor Ivica Žulj te podpredsjednica LAG-a Neretva Ivanka Pažin.

Predsjednica LAG-a Neretve je u drugom dijelu konferencije koja se održavala u EU parlamentu predstavila LAG Neretvu i prezentirala mogućnosti LAG-ova u narednom programskom razdoblju, osvrnula se na program ruralnog razvoja te veliki interes jedinica lokalne samouprave za razvoj projekata male infrastrukture.

lag

Prezentacija je imala za cilj promociju LEADER pristupa kao i naglasak na važnost LAG-a koji doprinose razvoju i podizanju razine kvalitete života lokalnog stanovništva stvarajući time nove prilike za razvoj ruralnog područja. Pozvala je prisutne sudionike na aktivan angažman i podršku u izradi lokalnih razvojnih strategija u svojim LAG-ovima.

Predstavnik Čistoća d.o.o. Metković Oliver Primorac je sudjelovao u panel raspravi o javno privatnom partnerstvu kao modelu unapređenja poslovanja komunalnih tvrtki u zemljama JIE gdje su uz.Primoraca sudjelovali i Đuro Horvat(direktor Tehnixa), zastupnici u parlamentu Ivana Maletić i Davor Škrlec, te g. Admir Bećirović (JKP Komunalac Tuzla).

Hrvatska zastupnica u parlamentu Ivana Maletić održala je sudionicima jedno od ključnih predavanja na temu: “Regija JIE; Komentar stanja u komunalnom sektoru i vodnom gospodarstvu”, a osim nje svojim sudjelovanjem na ovoj konferenciji svoj su obol dali i zastupnici Davor Škrlec, Tonino Picula, slovenski zastupnik Franc Bogovič te Veleposlanik RH u Belgiji, Mario Nobilo.

Napomenimo kako je konferencija okupila preko sto sudionika iz zemalja jugoistočne Europe čiju strukturu čine vodeće tvrtke iz komunalnog gospodarstva, jedinica lokalne samouprave, predstavnika gradova, županija i općina te raznih institucija iz jugoistočne europe.

Comment

Share.

About Author

Leave A Reply