PETA KORIZMENA NEDJELJA – PRAVEDNOST I MILOSRĐE

0

O Isuse, kako si dobar prema svojoj djeci. Slušali smo i danas Evanđelje nade i utjehe. Isusove riječi milosrđa i praštanja. Dok je Isus učio u hramu propovijedajući radosnu vijest, književnici i farizeji, umjesto da uče od njega, dovode mu ženu preljubnicu. I poput strvinara navalili tražeći da je osudi. Preljub se kažnjava kamenovanjem – smrću, prema Mojsijevu zakonu. Nije njima toliko da osude grješnicu. Nego da iskušaju – osude nevinoga Isusa. U pitanju je milosrđe i pravda. Ako oslobodi grješnicu, bit će optužen da ne poštuje ni zakon ni Boga. Ako je osudi, bit će osuđen kao okrutan, nesmiljen. Dobro smišljen plan. Činilo se da iz te zamke nema izlaza. I ne bi ga bilo da se radi samo o čovjeku, ali Isus je Bog, koji nalazi izlaz i odgovor. Bit će pravedan, osudit će grijeh, ali i milosrdan – poštedjet će grješnicu.

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi baci kamen na nju. Tražili su da se kamenuje ta jadnica. Neka bude, odgovorit će Isus, ali neka je kamenuje samo onaj koji nije kao ona, samo onaj koji ima čiste ruke i čisto srce. Znaj! Nikada ne zaboravi – Bogu je sve moguće. I kad ti zatreba čudo – moli. A čudo će uslijediti kad si ti učinio sve što je u tvojoj moći. Bog lijenčine, gotovane, parazite, oholice… ne odobrava, ne pomaže, nisu mu mili. Beg ne čini ništa umjesto nas. Već podupire nas da ispunimo zadatak, da dođemo k cilju.

Isus šara po pijesku…valjda njihove grijehe…imena. I kako je tko pročitao svoj grijeh…svoje ime… potiho se povukao i otišao. Odoše jedan za drugim. Osta Isus sam s grješnicom. Jedini koji bi mogao baciti kamen, jer je bez grijeha, ju ne osuđuje. Ženo, gdje su tvoji tužitelji? Idi i od sada nemoj više griješiti. Sve ti je ovo što si do sada činila zapisano u pijesku. Sve će to prva kiša oprati. Kiša tvojih suza… kajanja…stida. Idi i ne vraćaj se više ovim putem, putem grijeha, jer bi te moglo zasuti kamenjem.

Bog nas zove na obraćenje. Ustani i kreni novim putem, jer taj vodi k Ocu. Isus upozorava na grijehe koji su gori od preljuba. Počisti najprije ispred svojih vrata. Progonite kriminal, ali gledajte da vaše ruke budu čiste. Držite lopova – najglasniji su upravo lopovi. Zla se nećemo riješiti bacanjem kamenja na drugoga, već čišćenjem ispred svojih vrata. Zlobom u srcu, ne gradi se Božje kraljevstvo. Bježi od grijeha zbog ljubavi prema Bogu, a ne zbog kazne. Gospodin grješnike pretvara u svece. Što više budeš radi na svom popravku, sve ćeš manje vidjeti tuđe pogreške. Idi i ne griješi više!

Mojsije svojim zakonom o kamenovanju preljubnice želi sačuvati svetost, čistoću braka… Isus ne dokida zakon, usavršava ga, dokida kamenovanje. Gospodin ne želi ubiti grješnika, nego pretvoriti ga u sveca. Milostiv je naš Gospodin prema grješnicima, treba ih poštedjeti, ta radi njih je i došao. Mi bismo najčešće postupali drugačije. Sve bi rušili oko sebe, a ni na kraj pameti nam nije da počnemo od sebe. Prečesto upiremo prstom u drugoga. Često rado sudimo druge da opravdamo sebe. Spremni smo kamenovati sve i svakoga, samo sebe ne… potrebno je obratno. Budite svima blagi i milostivi, osim sebi, reče davno jedna mudra glava (Joubert). Dužnost nam je ukloniti grijeh – zlo iz vlastitog srca i života. Imat ćemo dovoljno posla sa samim sobom, te nećemo ni na koga bacati kamenje, nećemo druge osuđivati. Veliki ruski pjesnik Puškin u svojoj lijepoj pjesmi Molitva napisa slijedeće stihove:

Od nerada što ga malodušje skrivi,

I od vladoljublja, zmije skrivene,

Od besjeda šupljih, štiti Bože mene,

Da se ne usudim suditi bratu svome,

Daj ljubavi meni, daj mi poniznosti,

Daj mi duha čistoće i ustrpljivosti!

Don Petar Mikić

Comment

Share.

About Author

Leave A Reply