NEMA OTVARANJA DRUGOG KAMENOLOMA

0

Nakon pobune stanovnika mjesnog odbora Plina Jezero u zaleđu Ploča zbog otvaranja drugog kamenoloma, Ministarstvo gospodarstva-uprava za energetiku i rudarstvo obustavila je javni poziv za davanje u koncesiju eksploatacijskog polja kamena na lokaciji Obilićevac.
– Ako vlasti grada Ploča i Dubrovačko-neretvanske županije dopuste drugi kamenolom na lokaciji Obilićevac spremni smo na javne prosvjede, blokadu autoceste i druge mjere građanskog neposluha- poručili su stanovnici iz mjesnog odbora Plina Jezero ogorčeni što im se u dvorište utrpava i drugi kamenolom. Naime, tamo već postoji jedan kamenolom kojim gospodari tvrtka Cemex a u prostornom planu Dubrovačko-neretvanske županije iz 2010 ucrtano je i drugo eksploatacijsko polje, koje je ove godine trebalo biti dano u koncesiju.
Predsjednik Mjesnog odbora, Plina Jezero, Željko Kujundžić ističe da je zadovoljan što je Ministarstvo gospodarstva obustavilo javno nadmetanje za davanje kamenoloma u koncesiju. Međutim, naglašava da uprava za rudarstvo nije postupila po peticiji i zahtjevu lokalnog stanovništva, već žalbi tvrtke Cemex koja na toj lokaciji ima kamenolom.
– Stanovnici su svoje primjedbe na prostori plan iznijeli u javnoj raspravi i to će se sve razmotriti. Biti će još jedna javna rasprava o tome, kazao je gradonačelnik Ploča, Krešimir Vejić. Budući je taj kamenolom bio u županijskom prostornom planu tamošnji stanovnici su se izjasnili da ga ne žele i to će se uvažiti kod donošenja prostornog plana grada Ploča, pojasnio je Vejić, naglašavajući da grad Ploče nema nikakve ingerencije u davanju koncesija za eksploataciju kamena.
– Ovdje se radi u mutnim poslovima. Evo vam na prostorno planskoj karti uopće nije ucrtano naselje Puljani a samo da se ljudi ne mogu žaliti zbog kamenoloma. Ispada da onda kamenolom nikome ne smeta jer nema naseljenog mjesta, ogorčen je Kujundžić.
Međutim, gradonačelnik Vejić odbacuje ove tvrdnje.
– Mnogi bi htjeli da se ta stara naselja upisuju u prostorni plan. O tome sada ne mogu detaljno govoriti jer to sve treba vidjeti sa prostornim planerima, kazao je Vejić, naglašavajući da treba ujednačiti stajališta prema svim građevinskim područjima o čemu će se voditi računa prilikom donošenja prostornog plana grada Ploča. A drugi kamenolom bi se otvorio na vodozaštićenom području u neposrednoj blizini izvora Modro oko sa kojega se koristi voda za vodovodnu mrežu grada Ploča.

Stanislav SOLDO

Comment

Share.

About Author

Leave A Reply