PROSLAVLJENA CVJETNICA U ROGOTINU

0

Cvjetnica je u Rogotinu obilježena procesijom oko crkve presvetoga Trojstva, u spomen Isusova ulaska u Jeruzalem, te pjevanjem muke Isusove. Bogoslužje je predvodio rogotinski župnik don Tihomir Jurčić, uz koncelebraciju don Petra Mikića. Cvjetnica je nedjelja kojom započinje Veliki tjedan prije Uskrsa pa se naziva i Nedjeljom muke Gospodinove. Njom započinje Veliki ili Sveti tjedan, kada u osam dana slavimo najveće tajne kršćanstva: Isusovu muku, smrt, pokop i uskrsnuće. Cvjetnica je uvod u to slavlje.

To je dan blagoslova cvijeća, maslinovih i ostalih grančica na svim misama. Vjernici se skupe pred crkvom a svećenik blagoslovi maslinove ili druge grančice koje prisutni drže u rukama te navijesti evanđelje koje govori o Isusovom svečanom ulasku u Jeruzalem.

Isusov trijumfalni ulazak u Jeruzalem opisan je u sva četiri Evanđelja (Marko 11:1-11, Matej 21:1-11, Luka 19:28-44, i Ivan 12:12-19), ali i njegova muka koja je uslijedila nakon toga. Kad je ulazio u Jeruzalem, narod je dočekao Isusa mašući maslinovim grančicama palminim i i rasprostirući svoje haljine, putem kojim je išao jašući na magarcu.

Slike: Marin Glamuzina

Nema odabrana galerija ili galerija je izbrisan.

Comment

Share.

About Author

Leave A Reply