DVOJE PLOČANA „ODABRALO“ ZAŠTITNIKA DUBROVAČKO – NERETVANSKE ŽUPANIJE

0

Rijeke ljudi proteklih su dana u Zagrebu htjele dodirnuti sarkofag u kojem se nalazi tijelo svetoga Leopolda Bogdana Mandića. Toga sveca proglasio je papa Franjo, zajedno s padre Piom, za zaštitnika Godine milosrđa. Sveti Leopold Bogdan Mandić, rođen kao 12. dijete u hrvatskoj obitelji u Herceg Novom, zaštitnik je i Dubrovačko – neretvanske županije, od ožujka 1996. godine kada je na Županijskoj skupštini odlučeno i da se 12. svibnja, dan svečeva rođenja, slavi kao Dan Županije. Manje je poznato da je ključnu ulogu u proglašenju ovoga omiljenog sveca zaštitnikom Županije, imalo dvoje Pločana, Marija Sršen i Luka Šiljeg.

Velika vjernica Marija Sršen

Marija SršenMarija Sršen rođena Matović u Ploče je došla preko rodnoga Šipana i Dubrovnika. U ovaj grad stigla je davne 1953. godine sa svojim, danas pokojnim, suprugom Zdravkom s kojim je u braku živjela preko šest desetljeća. Njene životne destinacije odredila je ljubav i vjera, pa Šipanu, Dubrovniku i Pločama treba dodati Lourdes, Fatimu, Jeruzalem i Rim. Samo u Lourdesu ova pobožna 86-ogodišnja žena do sada je bila 24 puta. Prvi put hodočastila je 1982., potaknuta osobnim zavjetom. Ispovjedaonica Leoploda Mandića

Prilikom povrataka iz Lourdesa hodočasnici su svraćali u Padovu, grad u kojem je sveti Leopold položio svečane doživotne zavjete (1888.) i umro na glasu svetosti (1942). Za vrijeme jedne od posjeta tom talijanskom gradu, Marija je kupila privjesak posvećen Leopoldu Mandiću. Potaknuta dubokom vjerom, nije propustila prisustvovati svečanom činu u Rimu, kada je 16. listopada 1983. godine papa Ivan Pavao II blaženog Leopolda Bogdana Mandića proglasio svetim. Odlazak na takav događaj iz komunističke Jugoslavije bio je sve samo ne bezopasan. Marija se i danas sjeća kako su na granici jugoslavenski milicioneri hodočasnicima oduzimali sličice s likom svetog Leopolda i kidali ih.

Luka Šiljeg prepoznao znak

Luka ŠiljegPrivjesak posvećen Leopoldu Mandiću Marija je poklonila svome prijatelju, danas pokojnom, Luki Šiljegu, jednom od osnivača prvoga hrvatskog HDZ-a i svojevremeno dožupanu Dubrovačko – neretvanske županije. Zanimljivo, sve do nedavnoga odlaska u Zagreb na mjesto pomoćnice ministra regionalnog razvoja, tu je funkciju obnašala je i kćerka Luke Šiljega – Marija Vučković. „Luka je taj privjesak držao zajedno s ključevima od auta. Nakon nekog vremena kupio je novi automobil, ali nije prebacio privjesak na nove ključeve. Nedugo zatim, taj automobil mu se iz čista mira zapalio na cesti u blizini Makarske. Luka je zaključio kako je na taj način dobio znak da se više ne odvaja od privjeska posvećenog svetom Leopoldu. Čak je i rekao: Sveti Leopolde, nećeš više s mojih ključeva. Taj događaj ostavio je snažan dojam na moga prijatelja Luku da je, kao dožupan, inzistirao da se upravo Leopold Bogdan Mandić izabere za zaštitnika Dubrovačko – neretvanske županije. Njegovo inzistiranje i uvjeravanje, te pozivanje na osobno iskustvo, urodilo je plodom pa je taj svetac Božji proglašen zaštitnikom naše Županije“ ispričala nam je gospođa Marija.

Omaleni svetac iz Boke Kotorske koji se molio za jedinstvo kršćana kako bi se ispunile Kristove riječi da svi budu jedno, bio je omiljen među narodom, a izaslanstvo Dubrovačko – neretvanske županije predvođeno županom Nikolom Dobroslavićem, predsjednikom Županijske skupštine Ivanom Margaretićem i saborskim zastupnikom Brankom Bačićem nazočilo je svetoj misi u zagrebačkoj crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića, koju je predvodio biskup dubrovački mons. Mate Uzinić.

Comment

Share.

About Author

Leave A Reply