„DA SE JOŠ DESET PUTA OŽENIM, SVAKI PUT ODABRAO BIH NEVENKU!“

0

Ljubav, ta magična riječ čije značenje u današnjim, „modernim“ vremenima sve više blijedi, povezala je dvoje, tada mladih, ljudi iz Komina prije punih 66 godina i neraskidivim sponama drži ih zajedno sve do današnjih dana. Nevenka rođena Vlahović  (1930.) i Zdravko Šuman (1931.) prohodali su prije više od šest i pol desetljeća, a 8. svibnja ove godine proslavili su 60 godina zajedničkoga života. Vjenčali su se u crkvi svetoga Ante u Kominu 8. svibnja davne 1956., a prije toga su šest godina, kako veselo ističu, „ljubovali“. Istina, u tih šest godina Zdravko  je morao odraditi tri godine mornaričkog staža u vojsci, a Nevenka ga je čekala.

nevenka i zdravko 2 nevenka i zdravko 3

„Bila je to ljubav na prvi pogled! Obećala mi se odmah čim sam je zaprosio. Nikada prije nje nisam imao curu, a odmah sam znao da je ona sve što mi treba“, prisjeća se tih trenutaka Zdravko, dok mu supruga potvrdo klima glavom. Upoznali su se dok su obrađivali zemlju i čuvali stoku, tako se preživljavalo u ta teška vremena u neretvanskome kraju. Tu su postavljeni „temelji“ jednog dragocjenog odnosa koji traje sve do danas. A taj odnos se oplemenjivao beskrajnim druženjima i na legendarnim kominskim plesnjacima. Zdravko se i danas sjeća dana kada je nenajavljen pokucao na vrata svoje ljubavi. A vrata su se za njega širom otvorila.

nevenka i zdravko 4 nevenka i zdravko 5

Zajedno su prolazili kroz sve životne borbe, u početku im je, priznaju, bilo dosta teško, a nakon nekog vremena, upornim radom i odricanjem, ekonomski su ojačali. Kupili su brod kojim su prevozili žalo iz Gabele u Ploče kada se gradila Jadranska magistrala i prodavali su poljoprivredne proizvode hotelima u Korčuli i po tržnicama. Kako u ljubavi, tako i u poslu, uvijek su se slagali i podržavali. Ponekad bi se, kažu, naljutili, ali se nikada nisu svadili. „Da se još deset puta oženim, svaki put bih odabrao Nevenku!“, ističe Zdravko.

nevenka i zdravko

Sve donedavno obrađivali su zemlju, ali više ne, godine ipak čine svoje. Umirovljeničke dane provode kod kuće, uz punu potporu sina Ive i kćerke Dijane, koji se brinu da im ništa ne nedostaje. Radosne trenutke priređuje im i osmero unučadi: Nevena, Ivana, Antica, Luca, Zdravka, Magdalena, Roko i Ivanka i šestoro praunučadi: Eva, Ani, Dražen, Nika, Šime i Ena.

fotografije: Ivana Bjeliš i rogotin.hr

Comment

Share.

About Author

Leave A Reply