SVETA PRVA PRIČEST – NEKA ISUS BUDE KAPETAN NAŠEG ŽIVOTNOG BRODA

0

08_05_08_mikicDrago nam je proljeće. Pruža našem pogledu mnogo lijepih prizora. Cvijeće posvuda. Stabla se “okitila”. Gledamo ih s radošću i nadom očekujući plodove kao nagradu za uloženi trud.

Pred nama su djeca-mali proljetni cvjetovi. Nadamo se da će ti mali cvjetovi i dalje rasti te   roditeljima, braćI, sestrama i prijateljima biti na radost i ponos.

Teško je u proljeće očuvati cvjetove mlade biljke da ih mraz ne zahvati i učini besplodnim. Nedavno smo se u to mogli uvjeriti. Na mnogim područjima svega za nekoliko sati stradali vinogradi, voćnjaci, te njive zasađene povrćem. Još je teže očuvati od zla ove male dječje cvjetove da ih ne zahvati pokvarenost, koja navire iz gotovo svih sredstava, društvenog priopćavanja. Bdijte nad njima da zlo ne ubaci svoj otrov u njihova mala srca. Stoga smo ih danas doveli k Isusu da ih uzme pod svoje okrilje, da ih svojom toplinom grije, da ih svojom moći čuva da ih mraz zla ne uništi.

Roditeljima je više no drugima ovaj dan drag i svečan. Dublje, jače i snažnije doživljavaju ovu svečanost. I mora vam, dragi roditelji, biti drag doživljaj ovog dana kad ste svoje dijete doveli k Isusu.

Sasvim pravo i razumno radite. Posve ozbiljno shvaćate svoju roditeljsku zadaću. Svjesni ste vremena u kojem živimo. Vidite što djeca još ne vide. Željeli biste svoju djecu očuvati od svakoga zla,pa ste na vrijeme pozvali u pomoć moćnog i dragog saveznika Isusa.

Roditelji, pomozite djeci da zavole Isusa

O kako se radujemo svakom daru. Isus, dragi roditelji, vašem djetetu daje najveći dar-SAMOGA SEBE,a traži da ga vaše dijete voli. Pomozi svom djetetu da to ostvari.

Oče i majko budite sigurni-dok vaše dijete bude voljelo Isusa, voljet će i vas,svoju domovinu i svoj dom,a tko poštuje te svetinje, vrijedan je poštovanja. Dokle ti dijete bude voljelo Isusa, nećeš se morati stidjeti. Nitko te neće koriti da ti dijete laže,da krade,da govori bestidno. Nećeš morati radi njega suze liti.

Ne žali truda. Nek se znoj lije dovodeći ga k Isusu. Bolje znoj nego suze. Nešto od toga će zasigurno natapati zemlju. Danas se vaše dijete prvi put pričestilo. Upućujte ga da to što češće radi. Biljka se zasadi, zalije i zalijeva. Čuva se od mraza i sunca. Treba joj hrana i zaštita.

Dogodi se da nemate vode kod kuće. Pukla tamo negdje cijev.  Struje nema. Ne čudiš se, nevrijeme je, grmi, sijeva, dalekovod je u kvaru. Ne smije doći do prekida između izvora i potrošača.

Isus je izvor-mi, ti i tvoje dijete smo potrošači. Ne prekidaj vezu s Isusom. Ostat ćeš u mraku i bez izvora vode života. Često dolazi do požara. Kuća gori. U kući je dijete, imovina, novac. Što najprije spašavate? Dijete, zar ne. Nalazimo se u parku punom cvijeća. Netko iz nemara ili zlobe pusti goveda. Što će iza njih ostati ne treba govoriti.

O koliko smo puta rekli: Cvalo je, cvalo, ali ploda nema. Bili su loši uvjeti je cvalo. Učini sve da se za tvoje dijete ne bi govorilo – bilo je dobro, pa se izopači.

Hvala oče, hvala majko,što ste svoje dijete povjerili župniku, da ga pouči, da ga usmjeri.

Dođe jednom Tihomiru Tothu, poznatom piscu knjiga za mladež majka tražeći savjet za svoje dijete. Sve sam pokušala. Uzalud svi moji savjeti i žrtve, ali ono ne sluša, pa ne sluša. Sramoti me, žalosti me. Ponekad dođem u pomisao da požalim što sam ga rodila. Sluša Tihomir, sluša, pa upita: Da li ste skupa sa njim išli na pričest? E to nisam, odgovori. Gospođo draga bez pričesti to zaista ne ide.

Dopustimo Duhu Svetom da nas zagrije

Duh sveti je sasvim·izmijenio apostole. Bili su strašljivi, a postadoše neustrašivi Isusovi svjedoci. Bili su sigurni da su našli ispravan put za svoju vremenitu i vječnu sreću. Nema druge istine. Nema drugog puta. Svoju sreću, Kristov put i drugima navijestiše. Zar tvoje dijete, oče majko može postići životni smisao radost i sreću mimo Isusa i bez Isusa? Nemoj se ubrajati u one koji su se poljuljali-pravac izgubili, postali drogirani standardom, izgubivši zanos i spoznaju da se ljubav iz žrtve rađa. Dopusti Duhu Svetom da te posve zagrije, da ti razbistri pogled. Približi mu se. Gledaj ga u oči, kako bi uzmogao gledati Njegovim-Božjim očima. Isus umrli na križu ne smije umrijeti u našim srcima-mora uskrsnuti.

Propovijeda se kako se brod pun putnika našao u oluji na moru. Putnici se prepali. Jedan dječak veselo trčkara. Upitaju ga kako to da se ne boji nevremena. Zašto bi se bojao, ta moj otac je kapetan. Lijepa pouka, zar ne. Neka Isus bude kapetan našeg životnog broda, koji će vas uspješno voditi kroz more života u luku spasa.

Reče On: Pustite k meni malene Jao onome tko bi branio i tko bi ih krivo učio .Dovedite k meni malene, jer ja sam Kruh Života, poruka je današnjeg dana.

Comment

Share.

About Author

Leave A Reply