MODERNI BALET OSVOJIO JE PLOČANE

0

Moderni balet osvojio je Pločane. Potvrđuju to pune dvorane prilikom nastupa malih pločanskih balerina i oduševljenje njihovim nastupima. A kada pogledate njihove pripreme za izvedbe, ustrajavanje na najsitnijim detaljima i potpunu predanost prilikom uvježbavanja pojedinih pokreta, postane jasno zašto za baletom u Pločama vlada veliki interes. Najveće zasluge za to pripadaju voditeljici Daniti Marinović, koja je svojim baletnim entuzijazmom osigurala bezrezervnu privrženost malih balerina, koje djeluju u sklopu KD Festival Ploče od 2014.godine, a sama Marinović članica je društva.

Baletni entuzijazam Danite Marinović

“Radi se o amaterskom baletu modernog, slobodnog pristupa, bez inzistiranja na strogoj formi. Ipak, na satu se inzistira na čvrstim raznolikim elementarnim vježbama tijela kao pripremi za izvođenje izabranih pokreta. . Napredak je iz sata u sat konstantan i vidljiv, a rezultati, svaki novi naučeni pokret i kompletna atmosfera oko baleta rezultiraju sve većim intersom djevojčica”, s zadovoljstvom ističe voditeljica Marinović.

Prošle godine postavljena je i koreografija na Elzu iz crtića Frozen u originalnim kostimima naručenim iz inozemstva. Odjevene kao Elza djevojčice su posebno blistale plešući svoj omiljeni crtani lik.  Simpatije i pohvale stizale su sa svih strana, pa, bez pretjerivanja, možemo reći da balerine dodaju novu vizualnost i novi sadržaj gradu.

Ozbiljna kultura i u malim sredinama

Nastupi su održani i u Osnovnoj školi “Vladimir Nazor” Ploče, “Dječjem vrtiću” Ploče i nekoliko puta na manifestaciji “Glas Ploča”. Prošlo ljeto Moderni balet je organizirao i trodnevni seminar baleta angažirajući dvije profesionalne balerine iz Ljubljane koje su se iznenadile velikom odazivu, jer su sve male balerine bile na seminaru. “Večernji nastup profesionalnih balerina u Pločama ostat će u pamćenju kao poseban doživljaj, jer su sve male polaznice opet bile tamo. Gledale  su iz neposredne blizine kako se pleše pravi balet i to na najpopularnije plesne djelove iz baleta Orašar i Trnoružica, uz izvanrednu baletnu klasičnu glazbu. Bilo je to prvi takav događaj i za same Ploče. Više nego oduševljena publika govori o tome da zanimanje za ozbiljnu kulturu u malim sredinama ne mora biti manje nego u većim” naglasila je Marinović.

Inače, sve koreografije radi Danita Marinović, vodeći računa o više uvjeta: djevojčice su različite dobi od pet do petnaest godina starosti, raspoređene su u samo dvije grupe, različitih predispozicija jer audicije nije bilo, primljene su sve zainteresirane sa više ili manje osjećaja za glazbu i ritam. Naglasak je bio na lijepom zajedničkom druženju igrajući se baleta u okruženju najbolje klasične i moderne glazbe, kao odmak od ulične alternative.

160519balet (1) 160519balet (2) 160519balet (3) 160519balet (4) 160519balet (5) 160519balet (6) 160519balet (7) 160519balet (8) 160519balet (9) 160519balet (10) 160519balet (11) 160519balet (12) 160519balet (13) 160519balet (14) 160519balet (15)

Puna potpora roditelja

Kao nositelj  novoga sadržaja u Pločama, Moderni balet je dobio priliku od Pučkog otvorenog učilišta Ploče  svojim nastupom obilježiti  Svjetski dan plesa  već dvije godine za redom. U prepunoj dvorani u POU Ploče u oba nastupa plesale  su sve polaznice, držale su cijelu večer u pet koreografija, skupne i indvidualne, napravljene na klasičnu, filmsku i pop glazbu. Danita Marinović je izvela i kratku prezentaciju o tome kako se radi s djecom, koje su metode rada i kako se motiviraju za ples.

Naravno da bi cijeli ovaj hvale vrijedan projekt došao u pitanje bez pune potpore roditelja malih pločanskih balerina. Osim podrške, roditelji često pomažu i financijski, a prijeko potrebna novčana sredstva, osobito kada su u pitanju putovanja ili izleti, poput onoga u HNK Split, osiguraju pojedine pločanske tvrtke ili Dubrovačko – neretvanska županija.

Moderni balet u lipnju još čeka nastup u pločanskom vrtiću gdje ih iznimno rado dočekuje mnoštvo djece,a  zatim će uslijediti nastup u kolovozu na “Glasu Ploča”. Za koju priliku rade se posebne pripreme za koreografiju na velikom prostoru otvorenog terena sportskog igrališta na Močvari, a početkom sljedeće sezone, u listopadu, članice Modernog baleta iz Ploča palaniraju se okušati i na natjecanju plesnih skupina.

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.