U PLOČAMA PROSLAVLJEN DAN GRADA

0

U Pločama je održana svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana grada Ploča i nebeske zaštitnice Kraljice neba i zemlje. Sjednicu je vodio predsjednik Vijeća davor Mihaljević, uz prisustvo članova gradske vlasti, te brojnih gostiju. Gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić dodijelio je nagrade Grada Ploča ovogodišnjim laureatima. Skupnu nagradu dobila je Udruga osoba s invaliditetom Ploče, za izniman doprinos unapređenju života osoba s invaliditetom. Nagradu je primio predsjednik Udruge Dragi Juras. Osobna nagrda uručena je Marti Žderić, za izniman doprinos promociji rukometnog sporta i Ploča.

U svečarskome raspoloženju, gradonačelnik Ploča podsjetio je na realizirane projekte u proteklih godinu dana, najavio je nove, a govorio je i o poteškoćama koje koče razvoj grada. „Unatoč recesiji, nikada nisu došle u pitanje isplate plaća, Grad Ploče završio je prošlu proračunsku godinu u plusu gotovo pet milijuna kuna. Naš grad je među desetak u Hrvatskoj po broju velikih investicija, riječ je prvenstveno o lučkim terminalima, izgradnji ulaza u Ploče i sličnim projektima. Ulaganja u komunalnu infrastrukturu su značajna, prošle godine završen je ulaz u Rogotin, investicija vrijedna preko osam milijuna kuna, koju je, uz Grad, financirala Županijska uprava za ceste i Hrvatske vode. Nastavljamo raditi na projektima vodoopskrbe i odvodnje na gradskome području, milijunski iznosi osigurani su za aglomeraciju Ploče, a pohvale ide JU Izvor, ravnatelju Đinu Zmijareviću i Ivanki Pažin. Pet milijuna vrijedna investicija vodovoda prema Banji se realizira, a u pripremi je projektna dokumentacija za vodovod do Komina. Od Hrvatskih voda dobili smo zeleno svjetlo za projekt Crpna stanica Klokun – vodosprema, a u tijeku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Dolaskom nove Vlade na čelu s premijerom Oreškovićem stvari su za Ploče krenule u dobrom pravcu“, rekao je Vejić i istaknuo najnoviju investiciju vezanu za održavanje brodica, gdje je za prodaju zemljišta Grad uprihodio preko dva milijuna kuna. Pločanski gradonačelnik ukazao je i na probleme s kojima se suočava gradska vlast. Prvenstveno je to pitanje neperspektivnih vojnih objekata koji nikako da se vrate Gradu, usprkos postojanju investitora za izgradnju marine i drugih projekata na tome području. „Pitanje poljoprivrednog zemljišta pitanje je demografije i opstanka ljudi u dolini Neretve. Zalažem se da mali OPG-i budu zadovoljeni i da se kroz svoja udruživanja kandidiraju  za europske fondove. Šteta što  nije bilo sluha u Lučkoj upravi Ploče i u Luci Ploče za realizaciju ideje talijanskih gospodarstvenika, koji su preko pločanske luke htjeli dopremati materijal za proizvodnju automobila u Kragujevac, te ga istim putem izvoziti“, rekao je Vejić.

Nema odabrana galerija ili galerija je izbrisan.

Dubrovačko neretvanski župan NIkola Dobroslavić istaknuo je projekte koje Županija pomaže, prvenstveno Centar za selektivne oblike turizma u Domu kulture Ploče i poduzetnički inkubator. Izrazio je uvjerenje o opstanku županija i usprotivio se stvaranju malih državica u Hrvatskoj. „Pelješki most je praktički gotova stvar i nadam se da ovi nepotrebni poremećaji u Vladi neće na to utjecati“, rekao je Dobroslavić.

Pomoćnica ministra regionalnog razvoja Marija Vučković govorila je opširno o potrebi stabiliziranja javnih financija, mogućnosti privlačenja sredstva iz EU fondova od čak 10,6 milijardi eura do 2023. godine, od čega iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezije, bliskog resornom Ministarstvo, gotovo sedam milijardi. „Živimo u vremenu velikih izazova i prijepora. Povijest ostavimo povjesničarima, o tome ću samo jedno reći: Današnje hrvatsko društvo počiva na dvije temeljne vrednote. To su izborena hrvatska neovisnost i državnost, te slobodan demokratski parlamentarni sustav. I jedno i drugo su u apsolutnoj suprotnosti s jugoslavenskim komunističkim sistemom. Kroz sadašnjost i budućnost kročimo zajedno, što manje dijeleći se na lijevo i desno, a što više na one koji su za dalje i prema gore, nasuprot onima koji su za nazad i prema dolje. Ne bavimo se sitnim prijavama i smicalicama, već ustrajno obavljajmo posao koji nam je povjeren. Skromno zazivam blagoslov naše zaštitnice, neka nas u vremenima isred nas vodi zajedništvom, s mirom kojeg donosi savjesno obavljanje posla“, rekla je Vučković.

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.