U BAĆINI ODRŽAN TRADICIONALNI TURNIR U PLOKANJU (foto i video)

0

U zaseoku Franići Bristov Dolac održan je tradicionalni, devetnaesti po redu, turnir u plokanju. Nastupilo je 11 ekipa u muškoj i tri u ženskoj konkurenciji. U muškom dijelu turnira natjecale su se ekipe: Peca, Lacus, Škrpun, Portina, Garaža, Šarić Struga, Crveni crveni, Tanka punta, Zvizdan, Udruga invalida i A-je-to, dok su tri ženske ekipe bile: Cotino guvno, Lacus mlade i Lacus veteranke.

1 2

Među muškarcima, prvo mjesto osvojio je C:B. Lakus za kojeg su nastupili Zoran, Vlado, Vlatko, Mate i Čančar, drugo mjesto pripalo je Zvizdanu, a treća je bila ekipa A-je-to. U ženskoj konkurenciji najbolje su bile cure iz Cotino guvna (Ratka, Tina, Senka i Neda), a iza njih su ekipe Lacus mlade i Lacus veteranke.

Prije toga odigran je turnir u parovima. U konkurenciji sedam ekipa, pobijedilo je Striževo (Zoran i Marko), drugi su bili Ombre (Jure i Mate), a treći Lud, zbunjen (Mrka i Željko).

3 4 5 6

Organizator ovog posjećenog natjecanja je Plokarsko društvo Bristova Doca, čiji je predsjednik Jure Katić za iduću godinu, kada će se održati jubilarno dvadeseto natjecanje, najavio podizanje cjelokupne manifestacije na viši nivo. Inače, plokanje je drevna igra u Baćini, stara stotine godina. Slična je boćanju,a igra se pomoću kamenih plovki, koje se bacaju da budu što bliže kamenom „leku“.

7 8 9 11

U stara vremena se igrala na seoskim putevima i ledinama, a kamenje se uzimalo s kamenih zidova, „međa“. Danas igrači posebno pažnju posvećuju obradi kamena, kako bi postigli što bolje rezultate.

12

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.