MUCIĆEVA TVRTKA GUBI 28,5 MILIJUNA KUNA VRIJEDAN SPOR PROTIV LUKE PLOČE I LUČKE UPRAVE

0

Trgovački sud u Splitu – Stalna služba Dubrovnik donio je presudu u slučaju tužbe tvrtke Luka Ploče gradnja Luka Pločed.o.o. iz Ploča protiv tuženika Luke Ploče d.d. i Lučke uprave Ploče u sporu u svezi obavljanja poslova jaružanja na lučkome području. Tužbeni zahtjev, postavljen na iznos od 28,5 milijuna kuna, u cijelosti je odbijen.

Podsjetimo, Luka Ploče gradnja podigla je tužbu protiv Luke Ploče d.d. i Lučke uprave Ploče radi isplate 28,5 milijuna kuna na ime moguće izgubljene dobiti.

MucićLuka Ploče d.d. je ovlaštenik koncesije na dijelu pomorskog dobra u luci Ploče za obavljanje lučkih djelatnosti i korištenje objekata lučke podgradnje i nadgradnje,  pri čemu je Lučka uprava Ploče davatelj koncesije. LPG je od strane Luka Ploče d.d., uz suglasnost Lučke uprave, dobila u potkoncesiju dio lučkoga područja za izgradnju tvornice betona, površine oko dva hektara.

Tužitelj smatra da je, prilikom provedbe međunarodnog natječaja za izgradnju terminala za rasute terete 2011. godine, Lučka uprava Ploče poslove jaružanja trebala, kao koncesijsko pravo tužitelja, isključiti iz javnog natječaja i direktno ih dodijeliti Luka Ploče gradnji. Riječ je o poslovima produbljenja pristupa Vlaškog kanala s dubine od 13 na 20 metara na području mola i do 18 metara dubine na pristupnom kanalu zbog prometa plovila nosivosti do 120 tisuća DWT, zatim iskopa područja novog mola, iskopa područja za objekt mosta i smanjenje nagiba pokosa uz granicu skladišta i kanala Vlaška. Za te poslove bilo je potrebno izjaružati preko 1,3 milijuna metara kubnih sedimenata. U LPG-u ističu kako je pretovar tereta i održavanje plovnih putova i potrebne dubine gaza u luci, odnosno produbljivanje obale od puštanja u promet Luke Ploče, još prije pretvorbe, obavljalo isključivo društveno poduzeće Luka Ploče, odnosno  njezini tadašnji OOUR-i, zbog čega je 1964. nabavljen prvi bager (jaružalo) Grabovica.

Lučka uprava Ploče odbila je izuzeti usluge jaružanja iz javnog natječaja između ostaloga navodeći „nije normalno niti u duhu zakona da bi davatelj koncesije sam sebe obvezao da će za određene usluge koje nisu isključivo lučke djelatnosti već one koje se mogu nabaviti na slobodnom tržištu, angažirati mimo postupka javne nabave svoga ovlaštenika koncesije i na taj način sam sebi pričiniti štetu plaćajući višu cijenu uslijed izbjegavanja tržišnog natjecanja“. Osim toga, saznajemo neslužbeno, u Lučkoj upravi ističu da se poslovi jaružanja nikada nisu dodjeljivali mimo javnog natječaja, te da je LPG ovlaštenik potkoncesije samo na dijelu lučkog kopnenog područja. Lučka uprava je, tako, poslove jaružanja postupkom javne nabave ugovorila s Gospodarsko interesnim udruženjem Cyes-Viadukt, koji gradi terminal rasutih tereta, po cijeni od 26,70 kuna po „kubiku“ izjaružanog materijala. Gospodarsko interesno udruženje je podugovorilo radove jaružanja s društvom Mucić&Co, a s njim LPG, koja posluje u sastavu Mucić grupe koja je njen jedini osnivač, po cijeni od 22.07 kuna po „kubiku“.

Riječ je o prvostupanjskoj presudi, a u slučaju žalbe, viša instanca je Visoki trgovački sud u Zagrebu.

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.