DVANAESTA NEDJELJA KROZ GODINU – TKO JE ZA MENE ISUS KRIST?

0

08_05_08_mikicKada na ulici ili na nekom skupu, pa i u crkvi ugledaš neku nepoznatu osobu pitaš poznanika: Tko je ovaj, odakle je, što tu radi? Ne radi se tu uvijek o nekoj znatiželji. Potrebno je znati s kim imaš posla. Na poslu je potrebno upoznati svoga kolegu. Još je potrebnije poznavati svog životnog druga.

Nije dovoljno znati ime osobe, zanimanje. Pobrini se da saznaš kakva je to osoba, što nosi u sebi i što misli. Da li u nju možeš imati povjerenje? Tko je ovaj koji sa mnom putuje u vlaku ili autobusu? Mogu li mu vjerovati? Mladić i djevojka pitaju: tko je ta osoba koja bi mi imala biti životni suputnik?

Isus postavlja apostolima dva pitanja. Prvo je: „Za koga me drže ljudi“? (Lk.9.18) Jedni da si Ilija, drugi Jeremija, ili neki od drevnih proroka. Isus želi čuti što o njemu misle sami apostoli . „ A za koga me vi držite?“ (Lk.9.20) Petar prihvati i reče: „Krist- Pomazanik Božji“.

Čovjek na osnovu svega što čuje i vidi stiče svoj životni stav, svoje uvjerenje, po kome i za koga živi. Razum mu kaže što je prihvatljivo, a što ne. Spreman je za svoje ideale mrijeti. Tako nastaju heroji, mučenici- ljudi karakteri na koje se uvijek možeš osloniti.

Moj Spasitelj, moj Put, Istina i Život

Tko je za mene Isus Krist? Važno pitanje, još važniji odgovor. To je moj Spasitelj, moj Put, Istina i Život. Znam da njegov put nije lak. Kršćanstvo nije za slabiće. Daje on snage svima koji ga žele slijediti. Neki kažu da je bio velik, dobar, pametan, ali samo običan čovjek. Moja duša kliče: Ti si Bog moj – Spasitelj ljudskoga roda.

Isus je onaj koga mi priznajemo Bogom, u čije se ime svake nedjelje skupljamo i koji nam govori po svom evanđelju. To je onaj koji je uzeo ljudsko tijelo, samo zato da može Božjoj pravdi platiti dug za naše grijehe. Gledamo ga očima Petra, Jakova, Ivana i drugih apostola. Osjetili smo blagost njegova pogleda i veličinu srca u susretu sa Zakejom, u opraštanju Mariji Magdaleni. On dolazi k nama u svetoj misi i traži naše prijateljstvo. Iz tih susreta morali bismo uvidjeti i odgovoriti sebi na ono veliko pitanje: Tko je za mene Isus Krist?

Židovi očekuju Mesiju koji će ih osloboditi ropstva okolnih naroda, te osnovati Izraelsko kraljevstvo. No, Mesija nije ratnik, već patnik. Čeka ga kvrgavi križ, a ne zlatno prijestolje. Svi su ratnici osvajači donosili nove patnje čovječanstvu, prolili rijeke krvi i potoke suza, pogazili bezbroj nevinih. Isus će pokazati da se posve drukčije može i mora usrećiti, spasiti svijet , ne oduzimajući život nikome nego žrtvujući svoj za sve. On neće razapinjati nego se dati razapeti. Bila je potrebna „ludost križa“, pa da tek onda čovjek uvidi kolika je Božja ljubav i ljudska zloča, te da zagrli križ-nadu i spas.

Isus reče svima: „Ako tko hoće ići za mnom, neka se odreće samog sebe, neka svaki dan uzme križ svoj i neka me slijedi!“ (Lk.9.23). Ako je Bogočovjek morao na križ, čovjek – svatko tko hoće za njim – mora na križ. Križ je u središtu Isusova života. On mora biti u središtu, u srcu naše vjere, naše misli, našeg kršćanskog života. Kršćanin uvijek dijeli Isusovu sudbinu. Ako nije tako, onda on nije kršćanin. Kako teško mi to shvaćamo! Kako rijetko prihvaćamo!

Isusovom krvi okrvavljeni vrhunac Golgote – jedina čvrsta točka pokretač svijeta

Sv. Pavao piše kršćanima u Korintu:“ I dok židovi zahtjevaju znakove, a Grci traže mudrost, mi propovijedamo Krista raspetoga, sablazan za Židove, ludost za pogane, a za pozvane- i Židove i Grke- Krista, Božju silu i Božju mudrost..“ (1.Kor.I, 22 sl)

„Dajte mi čvrstu točku i ja ću pokrenuti svijet“ (Arhimed) . Postoji samo jedna čvrsta točka da se pokrene svijet: Isusovom krvi okrvavljeni vrhunac Golgote. Postoji samo jedna poluga kojom se pokreće svijet, usmjeruje k Bogu: krvava poluga križa.

Kršćanin je Kristov suputnik, ali i supatnik. S Bogočovjekom on dijeli patnju, s njime će dijeliti veselje i slavu. Život vrijedi koliko nas stoji.

Tko danas poriče Sokrata- grčkog filozofa, Edisona američkog stručnjaka, fonografa koji je živio u 19. stoljeću. Tko danas poriče stare kulture i civilizacije? Priznaju se povjesne osobe starije od Krista i njihova djela koja su slabije dokumentirana. A kad je u pitanju Krist, razilaze se u mišljenjima. Zašto je to tako? Smeta im sunce pa moraju staviti crne naočale, a crne naočale ne pokazuju svijet onakav kakav jest.

Kršćani Isusa drže za pravog Boga koji je otkupio svijet- u jednu Crkvu sabrao svoje poklonike, a prema nebu vodi svoje sljedbenike. I ti si jedan od njih. Dobro pripazi da ne skreneš s tog puta, da umoran ne odustaneš. Kada posrneš u svakidašnjoj borbi, znaj da nisi sam. Zazovi Ga i On će ti pomoći da se pridigneš nastavljajući put do cilja radi kojeg te stvori – vjećne sreće.

 

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.