JOŠKO NIKOLIĆ PREDSJEDNIK UPRAVNOG VIJEĆA HRVATSKOG REGISTRA BRODOVA

0

Na 76. sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog registra brodova koja je održana u Splitu 17.lipnja 2016., kap. Joško Nikolić, predstavnik Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture jednoglasno je izabran ,između devet članova Vijeća, za novog predsjednik UV Hrvatskog registra brodova na mandat od četiri godine. Nikolić je bivši predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Ploče i dugogodišnji djelatnik Lučke kapetanije Ploče.

HRB-a slijednik je aktivnosti klasifikacije brodova još od Austrijskog registra, preko Adriatic Veritasa, te Jugoslavenskog registra brodova. Od 1992. godine pod imenom HRB-a sa sjedištem u Splitu nastavlja rad kao javna ustanova koja obavlja poslove od posebnog interesa za RH tj. klasifikaciju i statutarnu certifikaciju brodova Hrvatske državne pripadnosti, a  iz prihoda ostvarenih od naplaćivanje naknada od izravnih korisnika usluga što podrazumijeva da HRB-a nije korisnik državnog proračuna.

Od svibnja 2011. godine HRB-a postaje punopravni član prestižnog  Međunarodnih udruženja klasifikacijskih društava poznat pod nazivom IACS koji broji samo 12 punopravnih članova, te od svibnja 2014. godine postaje i Priznata organizacija Europske unije koja broji samo 11 članica.

Kao punopravni član IACS-a i  EU,  Priznatih organizacija, HRB-a jestekao pravo obavljanja poslova klasifikacije i statutarne certifikacije brodova drugih država zastava kao što su  Malta, Cipar, Bahamas, Liberia, St. Vincent & Grenadine i drugih. HRB-a iznimno je važna institucija za RH  koja postaje prepoznatljiva u svijetu sa dugom tradicijom certificiranja plovnih objekata, nadzorom nad gradnjom u domaćim brodogradilištima i remontnim zavodima, kao i niz drugih zanimanja koja se naslanjaju na tu djelatnost.

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.