50 GODINA SVEĆENSTVA LEGENDARNOG PLOČANSKOG ŽUPNIKA

0

Legendarni pločanski župnik don Petar Mikić slavi 50 godina svećenstva! Vođen idealima – vjerom i Domovinom – najveći dio životne misije, preko 46 godina, ispunio je u Pločama, gdje ga je dr. Frane Franić, koji ga je i zaredio za svećenika na blagdan svetoga Petra i Pavla 29. lipnja davne 1966. godine,  poslao uz riječi: „Šaljem te u Ploče. Sama riječ ti sve kaže. Tamo ništa nemaš osim svoje mladosti, vjere i ljubavi, te mog blagoslova“.

Detalj s ređenja  29.6.1966.Detalj s ređenja  29.6.1966.Detalj s ređenja  29.6.1966.Detalj s ređenja  29.6.1966.Detalj s ređenja  29.6.1966.Detalj s ređenja  29.6.1966.Detalj s ređenja  29.6.1966.Detalj s ređenja

Don Petar je u Ploče stigao 15. rujna 1969., nakon tri godine svećeništva u župi Dobranje – Bijeli Vir. Mladu misu rekao je u svome rodnom mjestu Krilo Jesenice 24. srpnja 1966.

Mlada misa 24.7.1966.Mlada misa 24.7.1966.Don Petar blagoslivlja svoga oca

Ploče su za tada mladog svećenika bile više od izazova. Nemogući uvjeti za život i djelovanje, provokacije, prijetnje, boravak u zatvoru, ali, usprkos svemu, prijeđen put od „Svete barake“, oronule drvene građevine u kojoj je poluilegalno dijelio sakramente, do veličanstvene „Bijele bazilike“ na pločanskoj rivi. Za sve postignuto don Petar zahvaljuje „Gospodu na povjerenju i pruženoj desnici koja me vodila“.

Mladi svećenikDon Petar u JRM„Živio sam za Boga i Domovinu, za kamenu crkvu usred grada. O, koliko sam samo suza prolio govoreći od crkvi i Domovini. Pedeset godina ljudski je radni vijek, a kod Gospodina samo tren. Nepristojno je odbiti poziv susjeda za radu u vinogradu ili na ručak. Biti pozvan od Svevišnjega u svećenički red za rad u vinogradu Gospodnjem, nema veće časti!. Zahvalan sam Bogu na tom i tolikom povjerenju. Taj poziv koji sam osjetio još u dječačkoj dobi, nemoguće je odbiti. Posebnu zahvalnost dugujem dr. Banaventuri Dudi, koji me je sve vrijeme studija hrabrio, pripremajući me za rad, ne u vinogradu već na ledini punoj drače i gmazova, koju treba pretvoriti u plodni vinograd Gospodnji. Mjesto u kojem sam proboravio dane svoje mladosti zove se Ploče, što samo po sebi govori o njegovoj plodnosti. Na ploči bez Božje pomoći ništa ne može roditi, a ovdje na ploči su se pokazali plodovi, što je očit znak da je Bog s nama. To nam je davalo snagu u svim teškoćama.  Šaljem vas kao janjce među vukove… Ako su mene progonili i vas će… Sve nam je to Gospodin najavio“, kaže don Petar i ističe kako je velika čast biti svećenik, a posebna priviligija je to biti u Pločama, na samom osnivanju župe.

"Sveta baraka"Don Petar "Svetu baraku"„Kad stanem i promislim na sve što se zbivalo, vidim da je Bog bio sa mnom u svako doba na svakom koraku. Živjeti sam tolike godine, brinuti se za vjerski-duhovni i materijalni život župe, nije moglo bez direktne Božje pomoći. Smatram da čovjek ne smije dopustiti da mu dan prođe, a da nije nešto dobra učinio. Radeći tako svaki dan, plodovi se moraju pokazati. Vidite ih. Ne treba o njima govoriti, govore oni dovoljno sami za sebe. I, što na kraju reći nego: Sluge smo beskorisne, učinismo što smo bili dužni učiniti“, ističe don Petar.

Don Petar Mikić rođen je 27. siječnja 1939. godine u Krilu Jesenice (majka Zorka rođ. Vuković i otac Marko).. U rodnom mjestu pohađao je osnovnu školu, a osmogodišnje školovanje završio je u Splitu. U Nadbiskupskom sjemeništu u Zadru pohađao je Klasičnu gimnaziju, a teološke studije na Teološkom fakultetu u Zagrebu. Dušebrižnik je za pomorce od 1978., te je sudjelovao na tri svjetska kongresa za apostolat pomoraca; u Rimu, Mombasiju i Houstonu.

Afrika 1988.Afrika 1988.Svoje inozemno djelovanje koristio je za promociju Hrvatske. Osim izgradnje veličanstvene crkve, u Pločama je udario temelje župne biblioteke, osnovao je župni Caritas, koji se svojim radom istaknuo osobito u vrijeme Domovinskoga rata, organizirao je izgradnju centralnog križa na gradskom groblju, osnovao je Dječju zbor Pločanski anđeli, Mješoviti pjevačji zbor, klapu Stina, osnovao je numizmatičku i malakološku zbirku, izlaže bogatu kolekciju modela brodova… Don Petar je dobitnik nagrade Dubrovačko – neretvanske županije i Grada Ploča za životno djelo, blagoslovio je prvu vojarnu u Hrvatskoj, nosilac je Spomenice Domovinskoga rata, član je Udruge dragovoljaca Domovinskoga rata, odlukom dr. Franje Tuđmana, čiji je velebni spomenik darovao svome gradu, odlikovan je Redom hrvatskog trolista…

Afrika 1988.Hamburg 1989.Houston 1992.

Slike: privatni arhiv

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.