U DOLINI NERETVE ZADOVOLJNI OTKUPNOM CIJENOM

0

Berba lubenica na neretvanskim poljima u punom je jeku. Ove godine na području doline Neretve zasađeno je oko 250 hektara površina, na kojima se, ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti, očekuje urod od 10 do 15 tisuća tona kvalitetnih plodova. Sadila se isključivo kalemljena (cijepljena) lubenica, koja nedvojbeno daje veći ukupan urod, a veći su i pojedinačni primjerci, koji mogu biti i do dvadesetak kilograma težine. Veličinu lubenice određuje podloga tikve, a u najčešćim slučajevima uzima se tikva sorte vrg, koja se potvrdila iznimno pogodnom u proizvodnji lubenica i ostalog vriježastog voća.

Poljoprivrednici su za sada zadovoljni ovogodišnjim urodom i prodajnom cijeni. Dobro stanje na tržištu lubenica mogu zahvaliti situaciji u Grčkoj gdje tamošnji poljoprivrednici drže veću cijenu lubenica pa veletrgovcima nije isplativ uvoz u Republiku Hrvatsku.

– Za kilogram kvalitetnih lubenica trenutačno se može dobiti od 1,60 do 2 kune-pojašnjava nam agronom Robert Doko, koji se nada da bi se ovakva prodajna cijena trebala duže zadržati.

– S obzirom da se lubenica dobro prodaje u Grčkoj i djelomično u Albaniji oni ne trpaju svoju jeftinu robu u Hrvatsku što je svakako pozitivno za domaće proizvođače. Međutim, naša neretvanska lubenica je nesumnjivo kvalitetnija od uvoznih u što se mogu uvjeriti svi koji je probaju, kazao je Doko.

Iako prodaja za sada dobro ide poljoprivrednicima je potrebno puno truda i rada da bi na lubenicama mogli ostvariti zaradu. Budući se sadnice lubenice dobivaju posebnim načinom kalemljenja poljoprivrednog proizvođača, prije iznošenja u polje koštaju pet kuna, kažu nam neretvanski povrtlari koji ističu da za

hektar posađenih lubenica treba uložiti i do 40 tisuća.

Da bi poslovali na pozitivnoj nuli poljoprivrednici bi lubenice od prve do posljednje trebali prodavati po minimalnoj prosječnoj cijeni od 1,5 kuna jer u kalkulaciji proizvodnje lubenica otkupna cijena od 1.8 do 2 kune osiguravaju proizvođaču zaradu. Naime, urod lubenica na hektaru u idealnim uvjetima može biti oko pedeset tona uz uvjet kvalitetnog tla i vode za zalijevanje. Međutim, zalijevanje nekvalitetnom slanom vodom u Neretvi umanjuje prinose, jer se u istim uvjetima proizvodnje primjerice u Mađarskoj, hektar lubenica daje i do dvadeset posto bolje prinose.

Osim na hrvatskom tržištu kvalitetne lubenice iz doline Neretve izvoziti će se i u zemlje Europske unije, gdje su već od ranije prepoznate kao hrvatski brend, budući je neretvanska lubenica proizvedena na slankastom tlu bogata likopenom, koji se u kozmetičkoj industriji smatra eliksirom mladosti.                                                 Stanislav SOLDO

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.