700 TISUĆA KUNA ZA IZGRADNJU DIZALA ZA UČENIKE S POTEŠKOĆAMA U OŠ VLADIMIR NAZOR PLOČE

0

Dubrovačko-neretvanska županija kao osnivač 40 osnovnih i srednjih škola na području Dubrovačko-neretvanske županije nastoji omogućiti i zadovoljiti visoke pedagoške standarde u svakoj od njih. Pri tome se posebna pažnja obraća na djecu s poteškoćama u razvoju kako bi im se pružili isti uvjeti za pohađanje nastave kao i svim drugim učenicima osnovnih škola.

osnovna skola djecak s posebnim potrebamaKroz prethodne godine Dubrovačko-neretvanska županija, Osnovna škola Vladimir Nazor Ploče i Grad Ploče rješavali su imovinsko-pravne odnose na čestici zemljišta na kojem se nalazi Osnovna škola, što je bila osnova za izgradnju dizala za invalide, odnosno za učenike s poteškoćama u razvoju, u objektu rečene škole. Nakon toga je uslijedio postupak legalizacije i ishođenja svih potrebnih dozvola. Po ishođenju potvrde na glavni postupak, započeo je postupak javne nabave. Prije nekoliko dana u Pločama je upriličeno otvaranje pristiglih ponuda, te ukoliko ne bude nikakvih žalbi na donesenu odluku o odabiru izvođača, očekuje se skori početak izvođenja radova kako bi korištenje dizala bilo omogućeno u predstojećoj 2016./2017. školskoj godini.

Za sufinanciranje projekta rješavanja pristupačnosti osoba s invaliditetom u Osnovnoj školi Vladimir Nazor u Proračunu Dubrovačko-neretvanske županije u 2016. godini osigurano je 700 tisuća kuna, a svakako je za napomenuti kako je u istu školu u proteklih deset godina uloženo preko milijun i 200 tisuća kuna, te nabavljena računalna oprema potrebna za kvalitetno odvijanje nastavnog plana i programa.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Dubrovačko-neretvanske županije Marijeta Hladilo u kratkom razgovoru zahvalila se djelatnicima Grada Ploča i OŠ Vladimir Nazor u Pločama na suradnji u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i osiguravanju tehničke dokumentacije neophodne za izvedbu projekta, te spomenula kako su inicijativu za osiguranje sredstava za projekt dali župan Nikola Dobroslavić i njegova bivša zamjenica Marija Vučković na poticaj roditelja djece i udruga koje skrbe o osobama s invaliditetom.

Dobre vijesti i za Rogotin

skola rog zgradaU ovoj godini dobre vijesti iz Županije stižu i za polaznike i djelatnike Područne škole u Rogotinu. Županija je, naime, osigurala sredstva za uređenje fasade na objektu škole. Taj objekt izgrađen je 70-ih godina prošloga stoljeća dobrovoljnim radom i prilozima mještana Rogotinu i uz potporu poljoprivredne zadruge „Jedinstvo“ Rogotin. Osim rogotinske djece, školu su polazile djevojčice i dječaci iz Šarić Struge i Čeveljuše. Zbog nedostatka financijskih sredstva mještana Rogotina i uskraćivanja pomoći nadležnih institucija, škola je nekoliko godina radila bez potrebnih kabineta i ostalih pomoćnih prostorija, pa tako i bez najneophodnijeg sanitarnog uređaja WC-a, pa joj je prijetilo zatvaranje. Osim prednjega dijela, fasada na objektu škole ostala je nateknuta gotovo pet desetljeća. Stoga će sada biti ožbukani oštećeni dijelovi pročelja i obavljeni fasaderski radovi.

Inače, škola u Rogotinu jedna je od najstarijih u donjem dijelu Neretve. Započela je sa radom davne 1894./95. godine u privatnoj kući, koja je vremenom postala neuvjetna. Stoga je lani, u organizaciji Mjesnog odbora Rogotin,  organizirana proslava 120 godina škole u Rogotinu, uz prikazivanje prigodnog dokumentarnog filma. Kroz 120 godina u rogotinskoj su školi prvu poduku stekli mnogi Neretvani, koji su poslije svojim prosvjetnim, kulturnim, umjetničkim i gospodarskim uspjesima zadužili cijeli rodni kraj. Kao i u drugim hrvatskim lokalnim zajednicama, osnovno školstvo u Rogotinu pokrenula je Crkva, prva shvaćajući da je pedagoško znanje plod ljudske mudrosti.

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.