„OSTVAREN VIŠAK U PRORAČUNU OD TRI MILIJUNA KUNA“

0

U Pučkom otvorenom učilištu održana je sjednica Gradskog vijeća Grada Ploča u nikad krnjem sastavu. Od sedamnaestero gradskih vijećnika, početku sjednice nazočilo je njih desetero. Nisu došli: Zoran Družijanić (NL), Toni Zmijarević i Viktor Markota (SDP), Zoran Bule (Pločanska stranka), Ana Musa (NL), Zvonko Jerković (HSS) i već tradicionalno Tonka Lovrinov (HDZ).

U izvješću o radu gradonačelnika za prvih šest mjeseci, prvi čovjek Ploča Krešimir Vejić, istaknuo je kako su prihodi proračuna za prvo polugodište 2016. ostvareni u iznosu od preko 12,5 milijuna kuna ili 40 posto od planiranih u tekućoj godini, a rashodi iznose nešto više od devet milijuna kuna ili 30 posto od planiranih, što znači da je u prvom dijelu godine ostvaren višak u proračunu veći od tri milijuna kuna. Vejić smatra da su Ploče, uz gotovo četiri milijuna kuna ostvarenih prihodau prošloj godini, jedna od najuspješnijih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj.

Razlozi rasta prihoda rezultat su povećane investicijske aktivnosti i interesa za određena građevinska zemljišta u Pločama. Pri tome je spomenuta prodaja zemljišta tvrtki Odisej za dva milijuna kuna, te je najavljen skori početak realizacije projekta tvrtke Biom, koja treba platiti 1,7 milijuna kuna komunalnog doprinosa. Očekuje se i da će dodatni impuls investitorima na lučkom području i poduzetničko zoni Vranjak biti skori završetak radova od spoja Čeveljuša do ulaza u luku Ploče, planiranih za mjesec rujan. Gradonačelnik Ploča istaknuo je aktivnu ulogu gradske uprave kroz Program javnih radova za integriranje dugotrajno nezaposlenih osoba na tržište rada, što je jedan od razloga pada broja nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje – Ispostava Ploče, s 873 na početku godina na 531 krajem lipnja.

Ostvaren višak u proračunu (1)

Oponirao mu je kratko Ante Ćopo, vijećnik SDP, koji se fokusirao na natječaj za prijem u Jedinstveni upravni odjel Grada Ploča. „Očekivao sam da ćete nešto i o tome reći. To je neizbrisiva ljaga i sramota Grada i gradskih službi, gdje se pri zapošljavanju rukovodilo obiteljskim interesima. Gradonačelnikovo izvješće odbacujem jer je licemjerno i nekvalitetno“, rekao je Ćopo. Vejić mu je prigovorio za politiziranje i rekao kako su se spominjale osobe koje će biti primljene, ali nisu, te da je podnesena i na kraju odbačena prijava. Omjer glasova prilikom glasovanja o izvješću gradonačelnika bio je osam naprema dva za prihvaćanje.

Ćopo je smatrao da to nije dovoljno i da nedostaje još jedan glas, jer je 17 vijećnika. Iz gradskih službi mu je odgovoreno da se, u slučaju kada postoji kvorum, računaju glasovi većine nazočnih vijećnika. Nakon toga, on je, sa stranačkom kolegicom Nadom Ivanković, napustio sjednicu, a predsjednik Vijeća Davor Mihaljević zatražio je stanku. Kada je došao HSS-ovac Jerković, sjednica je nastavljena i prihvaćeni su izvještaji o radu javnih ustanova i trgovačkih društava u vlasništvu Grada Ploča.

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.