PARTIZANSKI ODREDI SU PONOS, A NE LAŽ HRVATSKE DRŽAVE

0

Ante-Erak-PločeZa svoj dan, DAN ANTIFAŠISTIČKOG USTANKA u Hrvatskoj ANTIFAŠISTI HRVATSKE su prihvatili,da to bude dan 22.lipnja 1941.u šumi Brezovica kod Siska. Sama riječ PRIHVATILI,govori nam,da su postojale dvojbe o mjestu i datumu osnivanja.Dr. Nikola Anić pojašnjava da je prvi sisački partizanski odred osnovan u šumi  Žabno svega nekoliko kilometara od od Siska,odnosno šume Brezovice dana 22. lipnja 1941.

Međutim ,urednik portala Rogotin.hr gosp.Ante Šunjić ironično i tedenciozno objavljuje svoj komentar pod naslovom NEBULOZE O PRVOM PARTIZANSKOM ODREDU U JEDNOJ ŠUMI. On tvrdi da je to komunistička  podvala,krivotvorina i laž.

Ovim komentarom veliča se ustaštvo i NDH,a omalovažava i negira NOB,a time i USTAV RH, kojeg je donio Hrvatski Sabor, upravo na prijedlog predsjednika Republike Hrvatske Dr.Franje Tuđmana.

Gosp.Šunjić dovodi u pitanje,ne samo lokaciju osnivanja prvog sisačkog partizanskog odreda nego se pita,dali je takvi odred uopće i postojao.Šunjić tvrdi da su 1941 sisački partizani i sisačke ustaše imale iste ciljve u odnosu na kraljevinu Jugoslaviju,jer su jedni i drugi osumnjičeni za rušenje spomenika Kralja Petra Karađorđevića,te su jedni i drugi zbog toga završili u zatvor.

Gosp.Šunjić tvrdi,da hrvatski komunisti žele prisvojiti slavu pobjede Kršćanskih snaga Srednje Evrope nad Osmanlijama iz bitke koja se je odigrala 22.lipnja 1593 kod Siska. A to bi moglo značiti da su Hrvati lijepo i mirno živjeli više od 450 godina (1593 – 1941 ),sve dok se ne pojaviše komunisti.Pitam se tko se još boji komunizma i komunista u Europi, osim hrvatskih nacionalista,koji  u svemu slijede,svoje istomišljenike iz 1941.

Bilo kako bilo o sisačko partizanskom Odredu i sisačkim partizanima postoji  pisana dokumentacija. Između ostalog Josip Broz Tito sa Briuna 14.srpnja 1979.upućuje čestitku na ime gospod. Vlade Janića Ćape,čovjeka koji je organizirao prvi partizanski sisački odred,a time i ustanak dana 22.lipnja 1941.Prve  partizanske postrojbe (odredi ili grupe) osnivane su odmah nakon proglašenja NDH ,a takvih odreda samo u Hrvatskoj evidentiran je 251  ili 45% u odnosu na sve tadašnje jugoslavenske Republike. Kada su stvoreni uvjeti od tih odreda formirane su veće postrojbe čete,bataljoni brigade  i td.

Primjera radi navodim da jebaćinski partizanski odred  osnovan u Striževu,ali se je kretao i po ostalim baćinskim,pa čak i ostalim biokovskim brdima.U Baćini  je osnovan i grački partizanski odred.Od ova dva odreda u proljeće 1942 formirana je PRVA PARTIZANSKA JUŽNO-DALMATINSKA ČETA.  Pokreti i česte promjene  položaja,zavisile su od mnogo čega,a najčešće zavisile su od pokreta neprijateljske vojske,njihove avijacije i njihovih ofenziva.Vjerovatno je tako ili slično bilo i na sisačkom području, odnosno drugim mjestima bivše Jugoslavije.

Međutim,nije problem u tome dali je odred osnovan u šumi Brezovici ili u šumi Žabno ili na nekom trećem mjestu,dali je taj odred osnovan prvi u Evropi ili ne.U svakom slučaju bio je to prvi sisački partizanski odred osnovan na području Hrvatske. Glavni problem, koji se ovdje nameće jeste NEGIRANJE ANTIFAŠIZMA I ANTIFAŠISTIČKE BORBE U HRVATSKOJ U VRIJEME II.SVJETSKOG RATA. Prema tome osnivanje prvog sisačkog odreda nisu bile nikakve nebuloze,već vrlo rizičan i odgovoran posao u vrijeme kada je dio Hrvatske bio okupiran,a drugi dio praktično bio ustupljen tom istom okupatoru.

Prava povijesna istina o antifašističkoj borbi Hrvata,vođena je u glavnom PO ŠUMAMA I GORAMA  tjekom II.svjet.rata. Ta borba priznata je od tadašnje Antifašističke koalicije ( V.Britanija,SAD i SSSR).kojoj su pripadali i hrvatski partizani.

Tako je W.Churchill  u veljači 1944 u britanskom Parlamentu,objavio,da je Tito imao 30 divizija u 11 korpusa. Sama Hrvatska je imala 18 divizija u 6 korpusa i partizansku mornaricu,dobro naoružanu ribarskim brodovima.  Tito je odigrao veliku ulogu u borbi protiv talijanskog i njemačkog fašizma.ali istovremeno i protiv USTAŠTVA l tzv.NDH (1941-1945). Početkom 1945.Churchill je lično Titu uručio priznanje za njegov doprinos u pobjedi nad Hitlerom .Takvo priznanje nije uručeno ni jednom evropskom narodu ili predstavniku-državniku nekog  naroda,pa ni poljacima ili poljskom državniku. I TO JE USTVARI PRAVA POVJESNA ISTINA,koju ne možemo negirati,izbrisati ili nekom drugom namjeniti. I dok nam strani državnici i vojskovođe ( britanski W.Churchill i njemački general Luters) odaju priznanja o ustroju partizanske vojske za vrijeme NDH u borbi protiv okupatora,danas nakon 70 i više godina,pojavljuju se neki novi povjesničari i teoretičari,koji partizansku borbu negiraju, a SRAMNO USTAŠTVO veličaju.

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.