OPUZEN OBILJEŽAVA BLAGDAN SVETOG STJEPANA PRVOMUČENIKA I 300 GODINA ŽUPE

0

Opuzen obilježava blagdan Svetog Stjepana Prvomučenika i Dan Grada, a ove godine je i 300 godina od osnutka župe. Tim povodom upriličena je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj je župniku, don. Hrvoju Dragunu uručena nagrada grada, povelja i umjetnička slika autorice Enerike Bijač.

Dan Grada Opuzena (1) Dan Grada Opuzena (2)

Svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj vani na poljanici Mata Pečića nazočili su brojni uzvanici i gosti a među njima izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, Andro Krstulović Opara, izaslanik predsjednika Sabora, Branko Bačić, župan Dubrovačko-neretvanski, Nikola Dobroslavić, gradonačelnici i načelnici neretvanskih gradova i općina, predstavnici javnog, političkog i kulturnog života Opuzena i doline Neretve.

Dan Grada Opuzena (3) Dan Grada Opuzena (4)

Govoreći o gradskim projektima, koji su već realizirani ili se planiraju, gradonačelnik, Ivo Mihaljević istaknuo je kako se ulagalo u komunalnu infrastrukturu na području grada, dovršena je kanalizacija u ulici Barake a radilo se i na projektu odvodnje otpadnih voda. Mihaljević je naglasio da će se neki projekti realizirati iz fondova Europske unije.

Dan Grada Opuzena (5) Dan Grada Opuzena (6)

– Rad ove gradske vlasti čine Opuzen boljim i pred nama je bolja budućnost, kazao je Mihaljević.

Župan Dubrovačko neretvanski, Nikola Dobroslavić naglasio je ovom prilikom da se u Opuzenu otvorio Centar kompentencija za agrume koji će dugoročno na drugačiji način upravljati razvoje agrumarstva u donjem Poneretvlju. Najavo je i suradnju sa Ministarstvo zaštite okoliša oko uređenja Ušća Neretve u funkciji održivog turizma.

Središnji događaj proslave blagdana Svetog Stjepana Prvomučenika i 300 obljetnice župe Opuzen bio je prigodni glazbeno scenski recital pod nazivom „ Tri stoljeća života na otoku Posrednici“, za kojega je tekst napisao Ante Mateljan, glazbu, Blaženko Juračić a režirao ga je Miro Vidović. Bila je to prigoda da se podsjeti na davnu 1716 godinu, kada se stanovništvo sa područja današnje Gabele bježeći pred turskom najezdom naselilo na području Opuzena a sa sobom su donijeli i kip Svetog Stjepana, kojega štuju i danas.

Dan Grada Opuzena (8) Dan Grada Opuzena (7)

U ovom projektu sudjelovali su svi crkveni pjevači, zvjezdice, ženski zbor i veliki crkveni zbor, ministranti, čuvari Kristova groba, klapa te rogisti gradske glazbe, svi pod ravnanjem časne sestre, Marinele Delonga. Prema povijesnim spisima, koje je na opuzenskoj Pjaci oživio ovaj igrokaz, usred velikog turskog rata da ne bi pali u ruke osmanlija, Mlečani su zapalili današnju Gabelu a stanovnike su splavom uputili niz Neretvu do Opuzena.

Ipak na sam blagdan Svetog Stjepana najsvečanije je bilo u crkvi koja je bila pretijesna da primi sve štovatelje opuzenskog zaštitnika. Svečanu svetu misu u koncelebraciji sa brojnim svećenicima predvodio je nadbiskup splitsko makarski mons. Marin Barišić.

Dan Grada Opuzena (9) Dan Grada Opuzena (11)

– Vrijeme od 300 godina župe Opuzen je bogato životom, molitvom i zahvalnošću. U ovo slavlje se danas uključuje čitava Neretva i Hercegovina. Stoga, želimo moliti svetog Stjepana zaštitnika da nas ohrabri u ovom trenutku kao što je hrabrio generacije i generacije ovdje na području Neretve, kazao je nadbiskup Barišić.

Piše: Stanislav SOLDO

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.