RUŽICI MARTINOVIĆ VLAHOVIĆ NAGRADA „NERETVANSKA MASLINA“ ZA „SMARAGDNU RIJEKU“

0

Na Poljanici Mate Pečića u Opuzenu otvoreni su tradicionalni, osmi po redu, neretvanski pjesnički susreti “Maslini u lice”, koji se u neretvanskim gradovima Opuzenu, Pločama I Metkoviću održavaju uoči blagdana Velike Gospe. Opuzenskoj publici poezijom su se predstavili: Antun Lučić, Pero Pavlović, Ružica Martinović Vlahović, Stjepan Šešelj, Mirjana Bobanac i Mirko Ćurić.

maslini u lice (1)

Prisutne je na početku pozdravila Enerika Bijač, predsjednica Susreta i voditeljica koprivničkog odjela Društva hrvatskih književnika, a manifestaciju je otvorila Marija Vučković, pomoćnica ministra regionalnog razvoja i europskih fondova, koja  je Eneriki Bijač čestitala 35 godina umjetničkog stvaranja.

maslini u lice (2) maslini u lice (3)

“Dan kojeg započinjem s poezijom ili lijepom prozom uvijek biva drukčiji. Ono što mi se u poslu činilo preteškim, postaje moguće, a svaki napor biva nagrađen nekim posebnim otkrivenjem i svjetlom. Stihovi i rečenice vraćaju mi se u sjećanje, i dok razmišljam o njihovom značenju, pronalazim put do duboke slobode. Sve što radim, naizgled tako udaljeno od nutarnjeg svijeta sklada razuma i emocija, što poezija jest, dobiva druge obrise. Paradoksalno, iako poeziju povezujemo s imaginacijom, meni ona pomaže biti konkretnija.

maslini u lice (4) maslini u lice (5)

Kao i glazba, pomaže mi naći unutarnji mir, smisao postojanja i samoodržanja; ona je tihi otpor pritiscima izvana bez kojeg, definitivno, više ne bih mogla živjeti, rekla je , među ostalim, Vučković.

maslini u lice (6) maslini u lice (8)

Dobitnica ovogodišnje književne nagrade “Neretvanska maslina” je Ružica Martinović Vlahović za knjigu “Smaragdna rijeka”, koja je posvećena rijeci Neretvi. Ružica Martinović Vlahović je Kominka. U tom je mjestu završila osnovnu školu, a gimnaziju u Pločama i u Zagrebu. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu, a uz dugogodišnji književni rad , objavljuje I stručnu, te popularno znanstvenu literaturu iz područja medicine i bioetike, poglavito o prirodnom planiranju obitelji. Ova majka petorice sinova, koja živi u Slavonskom Brodu, piše pjesme, pripovjetke, romane, eseje i recenzije, a bavi se i uređivanjem knjiga. Pojedine su joj pjesme uglazbljene u duhovne šansone. Dobitnica je brojnih književnih nagrada.

Manifestaciju je vodila Karmela Popić Kešina, a u glazbenom dijelu nastupila je ženska klapa Arija.

maslini u lice (9)

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.