U PLOČAMA POČELO SNIMANJE „SPOMENIKA“ POSVEĆENOG FRANJI TUĐMANU

0

Kada za otprilike godinu dana bude završen između 50 i 80 minuta dugačak dokumentarni film „Spomenik“, o spomenicima podignutim prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, upravo će onaj unikatni u Pločama zauzeti značajno mjesto.

Potvrdile su to i autorice filma Andrea Kaštelan i Arijana Lekić iz Akademije dramskih umjetnosti, koje su za početak svoga prvog profesionalnog projekta odabrale upravo  Ploče, gdje su, ispred crkve Kraljice neba i zemlje, snimljeni prvi kadrovi filma. Na naš upit, zašto baš Ploče, odgovorile su protupitanjem: A zar smo mogle započeti negdje drugdje? Osim spomenika za kojeg kažu da im se sviđa jer je realističan, razlog njihovoga dolaska u Ploče je i autor projekta, karizmatični svećenik don Petar Mikić, koji je Tuđmanov brončani spomenik visok 2,5 metara, a s postoljem preko 4,5 metara, darovao svome gradu, što je i zapisano u podnožju spomenika: „Dr. Franjo Tuđman – Prvom predsjedniku Republike Hrvatske posvećuje župnik Petar Mikić A.D. MMXV“.

spomenik 1

Autorice filma tako su saznale da je spomenik utemeljitelju hrvatske države izgrađen u Italiji, u mjestu Ortiesiu, u stoljetnoj umjetničkoj radionici „Ferdinand Stuflesser 1875.“, gdje su izrađeni i brončani spomenici nebeskih zaštitnika, svetoga Petra i Pavla, koji su postavljeni na vrh pločanske crkve. Tuđmanov spomenik izrađivao se pet mjeseci, od čega se tri mjeseca odnose na sam umjetnički rad. Modeliran je u Ortiseiu po ideji don Peta Mikića, a lijevanje je obavljeno u Veroni. Autorice filma, osim tehničkih karakteristika, zanimali su i motivi kojima se rukovodio don Petar pri realizaciji ovoga projekta. Za pločanskoga svećenika u mirovini, koji za vrijeme svečanosti otkrivanja spomenika nije ni pokušavao zatomiti emocije, taj čin, prema njegovom svjedočenju, predstavlja ispunjenje davnih snova.

Franjo Tuđman za njega je „vizionar i povjesničar koji je stvarao povijest i pod čijim su vodstvom ostvareni snovi mnogih generacija – nezavisna, samostalna država Hrvatska“. Zbog toga se pri odluci o izgledu spomenika vodio idejom o „ predsjedniku koji gleda u budućnost“. Uz to, između njega i prvog hrvatskog predsjednika razvio se poseban odnos, još od blagdana Velike Gospe 1993. godine, kada je Tuđman, prilikom posjeta Pločama, pozvao gradske vlasti da don Petru pruže svu moguću pomoć u izgradnji crkve u tada jedinom gradu u državi bez Božjeg hrama.

spomenik 2

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.