DVADESET I DRUGA NEDJELJA KROZ GODINU – NE SJEDAJ NA PRVO MJESTO

0

„Ne sjedaj na prvo mjesto“ (Lk.14.8.). Evanđelje nas odgaja kako da budemo Bogu vjerni i potpuni ljudi.

08_05_08_mikicEvo poznate pouke: Vol dođe na lokvu da se napije vode. Ugleda ga žaba i počne se hvaliti pred drugim žabama: I ja bih mogla biti velika kao vol. Druge su joj se žabe stale rugati i smijati. Umišljena žaba izađe iz vode i stade se napuhivati. Što joj se više rugahu, to se ona više napuhivala.  Na koncu pukne.

Pouka je jasna. Smiješan je svaki onaj koji se hvali. Jednom će mu to napuhivanje prisjesti. Kako ne shvaćaš koliko si smiješan zbog svoje samohvale i umišljenosti i nepodnošenja drugih.

Isus nas uči pristojnosti i razumnosti. Kad te netko pozove na svadbu, ne sjedaj na prvo mjesto. Možda ima netko časniji od tebe, pa ćeš biti zamoljen od domaćina morati sjesti na niže. Ako sjedneš na zadnje mjesto, možda ti domaćin rekne: Pomakni se na više. A to će ti biti čast pred ostalim uzvanicima.

Tko se uzvisuje, bit će ponižen

Isus nam želi reći da se ne trebamo laktati i gurati gdje nam nije mjesto.Obistinjuju se Isuove riječi: „Svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen“ (Lk.14119.

Prisjeti se narodne mudrosti: Tko visoko leti, nisko pada. Kolo sreće se okreće. U životu sve se mijenja. Bio bogat, pa osiromašio. Bio snažan, pa onemoćao. Hvalio se znanjem , pa podjetinjavio. Kada oholica doživi jad, patnju i neimaštinu, nitko ga ne želi. Svatko će reći: I pravo mu je.

Biblija nam kazuje kako je Samuel izabrao Saula za kralja, a ovaj se otimao, bio je ponizan. I narodu se svidjela njegova poniznost. I dok je Saul bio skroman, Bog mu je pomagao i sve mu je išlo od ruke. Kada se uzoholio, Bog ga je napustio i završio je žalosno.

Bog se protivi oholicama, a kukavice se ne mogu nadati sreći.

Anđeoski grijeh, kao grijeh prvih ljudi sastojao se u oholosti. Posljedica anđeoske oholosti je pakao,a ljudske gubitak „raj na zemlji“. O kako su strašne i dalekosežne te posljedice. I mi ih baštinimo.

Posvuda laktaši koji bi bez puno muke htjeli sjesti na prva mjesta. Često je to jedini razlog osnivanja raznih udruga, stranaka. Prvo mjesto veliki je mamac. Biti na čelu, njihov je san.

Trudi se i poštenim radom na području za kojeg si obdaren, dokazuj svoje sposobnosti. Radi pa će ti i Bog pomoći, odavna narod zbori. Rad ovisi o tebi, a kiša i blagoslov dolaze s neba, i bit će svega na poljima.

Budite krotka i ponizna srca

Svugdje se može biti dobar čovjek, a to je najvažnije.

Htjeli bi se visoko popet, ali nam se ne da ići pravim putem, već biramo sumnjive zaobilaznice, koje često i cilj zaobilaze.

Bog je jedini istinski domaćin koji dobro poznaje sve ljude i zna kome mjesto pripada i da moramo samo od Njega koji istinski poznaje, očekivati poziv: Prijatelju pomakni se na više.

Bogu se više sviđaju ponizni, mali, siromašni, nezaštićeni jer svaki koji se uzvisuje bit će ponižen, a koji se ponizuje, bitće uzvišen.

Ne preziri lošijeg od sebe, pomozi ga, ti koji si pod sretnijom zvijezdom rođen.

Ponizan čovjek je mio ljudima i nalazi milost kod Boga. A Bog rasprši one koji su oholi u mislima srca svojega. Zbaci s prijestolja silne vladare, a uzvisi neznatne. Gladne zasiti dobrima, a bogate otpusti praznih ruku.

Već je velika kazna za bahatoga što ga nitko ne voli. A tko bi ga volio kad svakoga prezire. Nema lijeka bolesti oholnika. Stoga neka vježba u poniznosti, bude tvoj svakodnevni zadatak.

Oholost je droga čovjekove duše…“Što si veći, to se većim ponizi, da nađeš milost u Gospodina“(Sir.3.18). Poniznost nije tupoglavost, duhovno ili intelektualno siromaštvo, nije magareće primanje nepravde, uvreda i udaraca. Poniznost nije samoponižavanje, nego spoznaja da smo zbilja bez Boga maleni, samo uz Boga veliki. Ponizan priznaje pred Bogom svoju veličinu. Mi smo nemoć, Gospodin je svemoć. „Poniznost je istina“, govorila je sv. Terezija. Vidjeti sebe kakvog me Bog vidi, to je poniznost.

Oholica je lažac, jer umišlja sebi da je što nije, da ima što nema. Vara samog sebe.

Tko shvati da je pred Bogom malen, on će ga dignuti,bit će velik, uzvišen. Tko sebi umišlja da je velik, bit će i ostat će malen, ostat će koliki je, sitan , bijedan.

„Učite od mene, jer sam krotka i ponizna srca. Tako ćete naći pokoj svojim dušama.“ (Mt.11.29). To je Isusova škola. Ne bježi iz nje!

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.