DVADESET I DEVETA NEDJELJA KROZ GODINU – ZA MOLITVU TREBA JAKA I ČVRSTA VJERA

0

08_05_08_mikicVelika su tehnička dostignuća. Svjedoci smo njihove primjene na mnogim poljima društvene djelatnosti. Čuli smo za bezpilotne letjelice na daljinsko upravljanje. I ti sjediš u svom domu, u ruci ti daljinski i biraš programe na TV ekranu. Pored tebe je mobitel, kojeg uzimaš i nazivaš prijatelja, koji je negdje daleko, a zaželio si ga čuti. I pitaš se, koja je to nevidljiva sila? Za uspostavu veze potreban je odašiljač i prijemnik.

Današnje bogoslužje nam govori o moći molitve i kakova ona mora biti. I tu je potreban odašiljač i prijemnik. Da bi se veza uspostavila uređaji moraju biti ispravni. Ti u molitvi odašilješ svoje molbe-poruke Bogu, ali moraš biti spreman-sposoban prihvatiti odgovore koje ti On šalje.

Mojsije vjeruje u moć molitve i traži pomoć za svoje vojnike u borbi u boju s Amalećanima. Molio je odana srca uzdignutih ruku. Bitka se otegla, a ruke klonule. Kada ti oslabi snaga tražiš pomoć. I njemu pomogoše Hur i Aron držeći mu ruke podignute k nebu u znak iskrene predanosti i vjere. Nastavio je tako Mojsije s molitvom: Spasi narod moj Gospodine! I dok se je molio njegova vojska je pobjeđivala, kad bi ruke klonule, gubila bi. Dug je dan kao i život. Izmjenjuju se usponi i padovi.

Samo ustrajni i vjerni ne padaju u malodušje

Žrtva nije Sizifov posao. Samo ustrajni i vjerni ne padaju u malodušje. Za molitvu je potrebna vjera, jaka, čvrsta, temeljita. Uzdignute ruke donesoše pobjedu Izraelcima – u zalaz sunca… I uzdignute naše ruke donijet će nam pobjedu u zalaz našeg života.

Krist nas je učio da treba moliti uvijek. Ne samo onda kad nam nešto treba. Molitva nije samo ispružena ruka koja moli za materijalnu pomoć. Molitva je čin stalnog zahvaljivanja Bogu za sve darove što nam je dao. Molitva je klanjanje, zahvaljivanje, a tek onda prošnja.

Molitva nije samo vapaj djeteta kad ogladni, ožedni, ubode se na trn pa poziva majku u pomoć. Jadna bi kršćanska molitva bila, kad bi se samo u nevolji Bogu molili. Pazi što i kako moliš. Izgovaraj riječi jasno, ozbiljno, odgovorno i ustrajno.

„Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! (Lk.11,9).

Današnje evanđelje nam govori o siroti udovici koja moli nekakva suca da je zaštiti od njezina tužitelja. A sudac bez srcai duše. Boga se ne boji, a za ljude mu nije stalo. I pomoći će joj da mu više ne dodijava. Bog ne uslišava svaku našu molbu, jer možda nije pametna. Bog kuša našu ustrajnost i vjeru. Nije Bog nepravedan. Upamti to, premda ti je to teško shvatiti. Nemoj mudrovati kao neki koji govore: „Molio sam Boga i nije me uslišao i nikad mu se više neću moliti“. Kao da je Bog neki službenik na šalteru.

Naši putevi i Božji putevi nisu isti. Da smo mogli birati, nitko se od nas ne bi rodio u siromaštvu. Bog je mogao birati, ali se Isus ipak rodio u siromašnoj štalici. Izabrao je težak životni put: muku, patnju, križ, užasnu smrt. I rekao je da je to jedini put koji vodi u život. I taj put treba prihvatiti.

Bog jedini zna što nam treba

Bog jedini zna što nam treba, kad nam treba i koliko nam treba. Hvala ti, Gospode, na svemu, i oprosti ako te ponešto zamolimo djetinjasto i nepromišljeno, pa i ludo. Oprosti, ipak, mi smo djeca. Ali ne zaboravi da smo Tvoja djeca.

Možeš li zamisliti prijatelja s kojim ne bi razgovarao? Molitva je razgovor s Bogom. Prijatelji se posjećuju i daruju. Navrati u njegov dom – crkvu. Daruj mu svoje srce.

Sveti Pavao piše Timoteju: „Zaklinjem te. Propovijedaj riječ, bilo da ti je zgodno, bilo nezgodno, karaj, prijeti, opominji sa svom strpljivošću!“..

Molitva je kao sunce, ono grije. Treba nam topline. Kad smo bili mali, učila nas majka prve molitvice. Kad smo išli u školu nastavio je svećenik, a sada u odrasloj dobi nastavimo sami. S ljudima svoje narodnosti sporazumijevamo se svojim jezikom, a sa strancem njegovim jezikom. A s Bogom molitvom.

Gdje su dvojica ili trojica u moje ime, ja sam među njima. Mi smo ovisni o Bogu. Priznajmo molitvom Božje gospostvo.. Kucajte i otvorit će vam se.

Oholice mole malo, nimalo ili naopako. Oholost nas priječi da budemo sveti. Tko ne moli, neće dugo vjerovati.

Kuća bez prozora – takav je život bez molitve. „Cilj je molitve ne toliko da dobijemo što tražimo nego da postanemo drugi“ (Julien Green). „Crkva je dotle dokle doseže njezina molitva“ (Ivan Pavao Drugi). „Molitva je ključ jutra i zasun večeri“ (Gandhi). Moli, i samo moli i naša suzna dolina bit će plodna…

Piše: Don Petar Mikić

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.