POLITIČKE OPCIJE U PLOČAMA SUGLASNE OKO STATUSA VOJNIH OBJEKATA – PROTIV ZORAN DRUŽIJANIĆ

0

GO vijeće Ploča 24.2.2017.Gradsko vijeće Ploča traži od MORH-a ukidanje zone posebne namjene s zaštitnim i sigurnosnim zonama za vojne lokacije Sidrište i vojarnu Neretva, te da Vlada RH i Hrvatski sabor prilikom usvajanja Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga RH ispoštuju te zahtjeve. Vijeće predlaže MORH-u alternativne lokacije zona posebne namjene s zaštitnim i sigurnosnim zonama za vojne lokacije Tatinje, otok Pločica i Male Bare, a od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture zatraženo je žurno raspisivanje natječaja za odabir koncesionara za izgradnju nautičke marine na lokaciji Pod cestom, smatrajući da se na taj način omogućava dugoročni gospodarski rast i razvoj Grada Ploča i doline Neretve. Zaključak je to s tematske sjednice pločanskoga Vijeća o čemu će biti izvještena hrvatska Vlada, Sabor, predsjednica i resorna ministarstva. Sve političke opcije podržale su zaključak, ukupno dvanaestero vijećnika, a protiv je glasovao nezavisni vijećnik Zoran Družijanić.

Uskladjivanje misljenja razlicitih opcijaSjednica je sazvana nakon najavljenog povratka vojske u pločansku vojarnu. Grad je kroz Prostorni plan i Plan razvoja grada predvidio na području Tehničke radionice  – Pod cestom, koje je sada napušteno i devastirano, izgradnju nautičke marine s 400 vezova s popratnim sadržajima i hotelsko – turističkim objektima. MORH uvjetuje pozitivno mišljenje na PP utvrđivanjem zona posebne namjene s zaštitnim i sigurnosnim zonama za Sidrište, Tatinje, Pločicu i vojarnu Neretva, što znači, kako je istaknuto, da se u dugoročnom razdoblju ta imovina neće moći koristiti za razvoj Ploča i prenamjenu u društvene, sportske, turističke, gospodarske i ostale namjene. GlasovanjeGO Ploča 24.2.2017.Grad Ploče je potrošio značajna sredstva za elaborat o procjeni vrijednosti nekretnina, utvrđivanje granica pomorskoga dobra, parcelacijskog elaborata i sl. Tako je 2011. godine lokacija Vojarna, površine 68 tisuća „kvadrata“ procijenjena na gotovo 63 milijuna kuna, od čega 50 milijuna za zemljište, a ostatak za 33 objekta. Lokacija Tehnička radionica je procijenjena na oko 46 milijuna kuna itd.

Predsjednik Gradskoga vijeća Davor Mihaljević smatra da je ovo jedina mogućnost gospodarskoga razvoja grada, dok je gradonačlenik Ploča Krešimir Vejić istaknuo kako je cilj postizanje kompaktne gradske cjeline s mogućnošću razvoja i širenja. „Prema našim informacijama u Pločama je planirano stacioniranje jedne satnije HV-a, 100 do 150 vojnika. Uvažavanjem naših zahtjeva, objekti bi se stavili u funkciju na puno kvalitetniji način nego do sada“, rekao je Vejić i izrazio bojazan zbog „sporosti Zoran Družijanić jedini protivdržavne birokracije“. Zahtjeve Pločana ocijenio je realnim, istaknuo je potporu resornog ministra Gorana Marića i najavio dolazak u Ploča ministra obrane Damira Krstičevića.

U ime Kluba vijećnika SDP-a Toni Zmijarević je zatražio skidanje posebne namjene sa svega osim Tatinje.“Najave o dolasku satnije HV-a u Ploče, u situaciji kada Hrvatska nema novaca ni za profesionalne postrojbe, su gluposti i predizborni spinovi i riješite sa svojima u Zagrebu da ne izgubimo dodatne godine na ovom igrokazu. Naš stav je da vojska konačno ode iz Ploča“, rekao je Zmijarević i poručio kako treba voditi računa i o PP Dubrovačko-neretvanske županije, kao planu više reda od gradskoga.

„Svi se slažemo da prostor Ploča treba demilitarizirati. Na sjednicu je trebalo pozvati predstavnike Županije i MORH-a. Iz medija vidimo da situacija u Europi i u susjednoj BiH miriše na rat. Ne smijemo dovoditi u pitanje ni nacionalnu sigurnost i trebamo zadovoljiti vojsku iako je pitanje tko bi branio zemlju, kada je mladi napuštaju. Ne znamo stvarne namjere MORH-a, premda mislim da njih pola ne zna ni gdje su Ploča“, rekao je SDP-ov vijećnik Ante Ćopo.

Nedolaskom predstavnika MORH-a nezadovoljan je i Zoran Bule (Pločanska stranka), ali je u raspravi, kao i HDZ-ovac Toni Grgurinović, podržao predloženi zaključak.

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.