JURE JOVICA – „DOBRI DUH“ PUČKOG OTVORENOG UČILIŠTA, POKRETAČ LIKOVNE KOLONIJE I AUTOR ČETIRI TISUĆE SLIKA

0

3 jure jovica medju slikama iz fundusa 2 Iza poznatoga pločanskog umjetnika Jure Jovice je 42 godine aktivnoga bavljenja slikarstvom, u kojem je nastalo više od četiri tisuće ulja na platnu koja su našla svoje mjesto diljem svijeta. Desetljećima prisutan u Pučkom otvorenom učilištu, a među brojnim aktivnostima, pokretač je i idejni začetnik Likovne kolonije, koja se u kontinuitetu održava već punih dvadeset godina. Kolonija je brzo prerasla lokalne okvire i dobila međunarodni karakter. Njeni dosadašnji sudionici  stvorili su čak 913 likovnih ostvarenja, koja se čuvaju za buduću galeriju u Pločama. „U Pločama je rođena jedna divna likovna priča, koja se brzo proširila diljem Hrvatske i šire. Za taj uspjeh velike zasluge pripadaju i iznimnom ljubitelju Likovne umjetnosti Dragi Krstičeviću, u vrijeme stvaranja Kolonije ravnatelju Narodnog sveučilišta. Ideju su prihvatili i predstavnici Grada Ploča, koji su financijskom podrškom omogućili trajanje ove vrijedne tradicije. U početku je Kolonija trajala pet dana, a zadnjih godina jedan dan, u skladu s financijskim mogućnostima. Zasluge pripadaju i sadašnjoj ravnateljici Pučkog otvorenog učilišta Mariji Grgurinović Bebić zbog napora da se nastali radovi sačuvaju, te da se i ubuduće nađu sredstva za održavanja kolonija“, rekao je Jovica i istaknuo kako se u skoro vrijeme planira izdavanje Likovne monografije „20 godina Likovne kolonije U Pločama“.

2 jure jovica medju slikama iz fundusa 1Ova talentirani Pločanin, rodom sa Staševice, do sada je imao sedam samostalnih i bezbroj zajedničkih izložbi. Od samog početka svog stvaranja neprekidno je prisutan u likovnom životu neretvanskoga kraja, Hrvatske i šire, a sudionik je brojnih likovnih kolonija u domovini i BiH. Dobitnik je vrijednih nagrada, među kojima treba istaknuti prvu nagradu na „Intergrafici“ u Zagrebu za likovni ciklus 13 ostvarenja u sastavu autorskog zidnog kalendara za 1987. godinu u izdanju Grafičkog zavoda Hrvatske. Na izložbi neprofesionalnih likovnih stvaratelja, kao predstavnik Hrvatske, u Beogradu je 1989. dobio plaketu s diplomom grada Beograda za svoj rad „Pred oluju“, koja je bila u opusu od 13 djela za zidni kalendar te godine. Neretvanski likovni krug, čiji je Jovica sudionik“ dobitnik je Gradn prixa za 2006. godinu na 22. Susretu neprofesionalnih likovnih stvaratelja Hrvatske u organizaciji Hrvatskoga sabora kulture. Uz brojna druga priznanja, Jure Jovica je i dobitnik nagrade Grada Ploča za 2006. godinu.

1 jure jovica u svome ateljeu

Cijeli tekst o Juri Jovici možete pročitati u novom izdanju Dubrovačkog vjesnika, koji je na pločanskim kioscima u subotu ujutro.

Comments

comments

Share.

About Author

Comments are closed.