NAJMLAĐI ČUVAR KRISTOVA GROBA NASTAVLJA DUGOGODIŠNJU TRADICIJU

0

Najmalađi čuvari Kristova groba - Ivan Žderić„Svako mjesto njeguje svoje običaje, pa tako i Rogotin, gdje se čuvaju i održavaju uskršnji običaji čuvanja Kristova groba. Velika mi je čast što mogu biti žudija, a posebno zato što sam najmlađi čuvar Kristova groba.  Jedan od razloga zbog kojih sam zavolio čuvanje groba je priča moga djeda, koji je i sam bio stražar. Uz to, u današnjem sastavu čuvara su moji prijatelji, pa je atmosfera posebna. Do sada sam sudjelovao na nekoliko smotri žudija, a planiram sa svojim prijateljima, sudjelovati na još mnogim. Naravno, uz čuvanje tradicije i običaja, najvažniji razlog moga angažmana tijekom Velikoga tjedna su vjerski osjećaji“, rekao nam je ovogodišnji najmlađi čuvar Kristova groba u Rogotinu, 17 i pol godišnji Ivan Žderić.

Najmalađi čuvari Kristova groba (1) Najmalađi čuvari Kristova groba (2) Najmalađi čuvari Kristova groba (3) Najmalađi čuvari Kristova groba (4) Najmalađi čuvari Kristova groba (5) Najmalađi čuvari Kristova groba (6) Najmalađi čuvari Kristova groba (7) Najmalađi čuvari Kristova groba (8)

U njegovoj izjavi obuhvaćeni su svi motivi zbog kojih mladi ljudi oblače uniforme i uzimaju koplja, nekada puške, čuvaju grob Isusa Krista, sudjeluju u procesiji kroz mjesto, padaju ispred groba, bježe iz crkve i, na kraju se vraćaju u crkvu i sudjeluju na svetoj misi. Jer, vjera je u Rogotinu, kao uostalom i u Kominu, ovogodišnjem domaćinu Smotre žudija (ovo su jedina dva mjesta na području Grada Ploča u kojima se desetljećima njeguju ovi običaji) čvrsta hrid u promjenjivom svijetu, a kršćanska vjera i tradicija bile su i ostale oslonac života mještana, sadržaj u kojemu oni uvijek iznova potvrđuju i izgrađuju svoj vjerski i nacionalni identitet. „Moderna vremena“ tu ništa ne mogu promijeniti i zato čuvati Kristov grob u Rogotinu znači ostvariti živu povezanost s Bogom, svojim mjestom i svojim starima.

Veliki četvrtak je početak svetoga trodnevlja, muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista, kada se pravi njegov grob. Taj dan u podne obustavljaju se svi radovi, osobito teški, mjesto ulazi u svetu šutnju, koju prekida samo zvonjavina zvona koja najavljuju misu. Tijekom četvrtka znakovit je obred pranja nogu mještanima apostolima kojega obavlja župnik na spomen Kristove ljubavi iskazane u pranju nogu svojim učenicima. Na Veliki petak ljubi se križ i organizira procesija kroz mjesto, s presvetim sakramentom. U procesiji se nose križevi, ferali, crkveni barjaci i baldakin, a sve prate čuvari Kristova groba. Velika subota dan je Kristova počivanja u grobu, večernja služba započinje u ponoć blagoslovom vatre ispred vrkve. Za vrijeme službe stražari se izmjenjuju na straži. Na pjevanje zaziva „Gospodine“ zapovjednik uvodi sve stražare ispred groba, kako bi na „Slavu“ popadali na tlo u znak slavnoga Kristova uskrnsuća. Nakon toga, „ošamućeni“ bježe iz crkve, a onda se vraćaju u Božji hram do kraja mise.

Cijeli tekst u tiskanom izdanju pročitajte u Dubrovačkom vjesniku koji je na pločanskim kioscima u subotu ujutro.

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.