LAUREATI GRADA PLOČA IVAN DOMINIKOVIĆ, MARIJAN TOLJ, GLAZBENI ODJEL OSNOVNE ŠKOLE I UDRUGA BUDDY

0

Ivan Dominiković, Marijan Tolj, Glazbeni odjel Osnovne škole Vladimir Nazor Ploče i Udruga prijatelja životinja Buddy iz Rogotina, ovogodišnji su laureati Grada Ploča, odlučili su vijećnici Gradskoga vijeća. Ivan Dominiković dobitnik je ovogodišnje nagrade za životno djelo, za plemenitu i humanu aktivnost darivanja krvi 101 put i za doprinos u organizaciji samog davalaštva krvi na području Grada Ploča.Dominiković je rođen 1951. godine u Otrićima, a živi u Pločama gdje je završio školovanje. U Luci Ploče radio je do odlaska u mirovinu 2010. Suosnivač je Kluba dobrovoljnih darivatelja krvi Luka Ploče davne 1979., a u tri mandata je bio predsjednik Kluba. Dominiković je prvi puta darovao krv 1969. godine nastradalom kolegi. Za vrijeme Domovinskoga rata osiguravao je dovoljne količine krvi ranjenima. Sudjelovao je u akcijama po cijeloj Hrvatskoj i BiH. Osim što je član Gradskog društva Crvenog križa Ploče i KDD Luka Ploče, član je i udruge Ana Rukavina od njenog osnutka. Zadnje, od ukupno 101 darivanja, bilo je u ožujku 2016. , a zbog operativnog zahvata lišen je daljnjih darivanja. No, i dalje će biti član GD CK Ploče i Kluba DDK Luka Ploče, čiji je ujedno i potpredsjednik. Za njega je glasovalo svih deset vijećnika.

Laureati - Ploče 2017__Osobna nagrada Grada Ploča pripala je  pločanskom poduzetniku iz Klobuka Marijanu Tolju za izniman angažman u više humanitarnih akcija u protekloj godini. U uspješnoj akcija Ruka pomoći za Zorana Kraljevića obnovljen je ruševan i za život potpuno nepodoban dom 21-ogodišnjeg Zorana Kraljevića, koji je u kući živio s bolesnom majkom. Iza njega je i velika humanitarna akcija za pločansku učiteljicu Selmu Oršulić u kojoj su prikupljena sredstva za njenu operaciju kukova. Tolj je sudjelovao u obnovi kuće Jure Mareviča u Staševici, čovjeka pritisnutnog teškim životnim bremenom zdravstvenih problema svojih ukućana. U Stablini je velikom akcijom pomogao osigurati Zoranu Miliću život dostojan čovjeka, a nesebično je priskočio u pomoć braći Petrušić kojima je izgorio stan. Devetero vijećnika glasovalo je za, a jedan protiv.

Laureati - Ploče 2017_Skupna nagrada Grada Ploča pripala je Glazbenom odjelu Osnovne škole Vladimir Nazor Ploče za iznimna postignuća u razvoju glazbene kulture u protekloj godini.Glazbeni odjel postigao je do sada niz vrlo zapaženih uspjeha sa svojim učenicima iz nastavnog predmeta klavira u klasi Iride Oršulić, prof. mentor klavira, koja je i voditelj Odjela. Niz učenika profesorice Oršulić sudjelovao je na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima (Kenatea Chavez Modrićin, Tomislav Parmać, Rebeka Vlaho Oršulić, Ingrid Vlaho Oršulić) osvajajući prve i druge nagrade. Tomislav Parmać već završava i Glazbenu akadameiju, a Ina Žderić, Martina Šendo i Anja Krilić upisale su Srednju glazbenu glazbenu školu u Dubrovniku. Tijekom 2016. učenik Bartol Butigan, u klasi prof. Ivice Kaleba, osvojio je drugu regionalnu nagradu iz instrumenta klarinet. Devetero vijećnika bilo je za, a jedan suzdržan.

Skupna nagrada pripala je i Udruzi prijatelja životinja Buddy iz Rogotina, radi ustrajne brige o napuštenim psima s područja Ploča u protekloj godini. Udruga je lani prikupila s prostora Grada Ploča 53 napuštena psa, skrbila o njima u privremenom utočištu, obavila cijepljenja i čipiranja i predanim radom volontera uspjela trajno udomiti 40 pasa. Na taj način pridonijela je očuvanju zdravlja ljudi i kakvoći okoliša, te kvaliteti življenja šire zajednice. Tijekom prošle godine, Udruga je također značajno podigla svijest građana i vlasnika kućnih ljubimaca održavanjem dviju edukacija – predavanja u suradnji s Veterinarskom ambulantom Diva Veterina o važnosti i načinima pravilne brige o svojim ljubimcima, a  aktivno je sudjelovala u građanskoj akciji udruge Škanj pod nazivom Za odgovorniji i ugodniji suživot, gdje su dali obol pri određivanju lokacija i ugradnji kanti za pseći izmet na gradskim zelenim površinama.

Comments

comments

Share.

About Author

Comments are closed.