MALI ČLANOVI KLUBA “MI SMO DJECA VESELA” ZNAJU KAKO ZDRAVO ŽIVJETI

0

Crveni križ Ploče (7)Česti prizori djece iz Ploča koja igraju nogomet, utrkuju, se, kartaju, igraju razne društvene igre  sl. mogu se zahvaliti djelatnicima i volonterima Crvenoga križa , koji su, osim svojih osnovnih djelatnosti, odlučili posebnu pažnju posvetiti najmlađima, odnosno djevojčicama idječacima starosti između šest i deset godina. To je posebno osjetljiva kategorija koja ima dosta  slobodnoga vremena, ali to je i doba kad se najviše usvajaju osnovne životne navike. Stoga je od iznimne važnosti da njihovo slobodno vrijeme bude organizirano, a ne prepušteno slučaju. Tom mišlju rukovodili su se odgovorni iz pločanskoga Crvenog križa kada su osnovali Klub za djecu “Mi smo djeca vesela”.

Crveni križ Ploče (13)“U našem klubu trenutačno 36 djevojčica i dječaka organizirano provodi slobodne vrijeme. Aktivnosti koje provodimo su tjelovježba , edukativne aktivnosti, kreativne radionice, društvene igre, izleti, ples, tematska druženja, radionice usmjerene upoznavanju i  educiranju pružanja Prve pomoći, a s djecom planiramo raditi i na tematici prevencije trgovanja djecom, te kako ispravno koristiti internet. U današnjem vremenu internet  je nešto neizbježno , ali jako je bitno kako i koliko ga se koristiti. Plan nam je, također, da se djeca uključe u humanitarno djelovanje , kroz različite socijalne aktivnosti. Djetetu  je korisno ponekad dodijeliti i koju obvezu, da bi se osjećali aktivno i ispunjeno.  Mišljenja smo da  je ovaj projekt pozitivno utjecao na našu djecu, što se vidljivo iz njihovoga zadovoljstva  kroz različite vrste druženja, a posebno kroz stalno povećanje broja članova. Na ovaj način i mi postižemo zacrtani cilj, jer način na koji se se provodi slobodno vrijeme u djetinjstvu itekako ima utjecaja na razvoj i formiranje odrasle osobe”, rekla nam je Martina Vrankić, ravnateljica Crvenog križa u Pločama i voditeljica ovoga hvale vrijednog projekta .

Crveni križ Ploče (1) Crveni križ Ploče (2) Crveni križ Ploče (3) Crveni križ Ploče (4) Crveni križ Ploče (5) Crveni križ Ploče (6)  Crveni križ Ploče (8) Crveni križ Ploče (9) Crveni križ Ploče (10) Crveni križ Ploče (11)   Crveni križ Ploče (14)

Vrankić je istaknula kako način života u suvremenom društvu, koji ide usporedno s novim tehnološkim otkrićima i dostignućima , ostavlja na djecu  pozitivne i negativne posljedice . “Činjenica je da veliki dio svoga slobodnoga vremena djeca provode za televizorom, igricama, mobitelom  i to je postao model ponašanja jako izražen kod djece. To nas je motiviralo da se usmjerimo na rad s djecom, te ih potaknemo da na jedan drugi, ali isto tako zabavan i zdrav način, provode svoje slobodno vrijeme. Jer, prečesto korištenje slobodnog vremena na bilo kojoj vrsti medija negativno utječe na psihički i fizički razvoj djece. Iz toga djeca izlaze s jako lošim motoričkim sposobnostima, nekreativna, troma , sklona samo sjedilačkom načinu življenja, a  komunikacijske vještine su im slabe”, istaknula je voditeljica Vrankić. S obzirom na atmosferu koja vlada među malim pločanskim članovima Kluba “Mi smo djeca vesela”, nema straha da će itko od njih osjećati spomenute negativne posljedice. Ovaj projekt za sada financira samo Dubrovačko – neretvanska županija, a osnivači Kluba nadaju se da će i drugi prepoznati njegovu  važnost i korisnost  i pružiti im podršku za daljni rad. Posebno zbog stalnoga priljeva novih članova, s kojima osim Martine Vrankić, radi vrijedna izvoditeljica aktivnosti Barbara Šuman.

Cijeli tekst u tiskanom izdanju, sa imenima I prezmenima djevojčica I dječaka članova Kluba, možete pročitati u Dubrovačkom vjesniku koji će na pločanskim kioscima biti u subotu ujutro.

Comments

comments

Share.

About Author

Comments are closed.