IVAN ŠUNJIĆ: „VAŽAN JE ŽIVOT U GODINAMA, A NE GODINE ŽIVOTA“

0

 ivan sunjic- Nakon punih 14 godina i odrađena tri i pol mandata, 82-ogodišnji Ivan Šunjić iz Rogotina zbog zdravstvenih je razloga napustio čelno mjesto Matice umirovljenika Hrvatske – podružnice Ploče. Iako će Šunjić do zakazanih izbora u ožujku iduće godine obnašati dužnost predsjednika MUH-a Dubrovačko – neretvanske županije, vrijedno je podsjetiti se svih izazova s kojima se suočio kao predsjednik MUH-a Ploče, stanja u kojem je zatekao organizaciju, kao i poziciju koju ona zauzima u trenutku kada njen donedavni čelnik odlazi na zasluženi odmor.

Šunjić se u Udrugu umirovljenika u Pločama, kako se tada zvala, učlanio još 4. studenoga 1997. godine, a u periodu od 1998. do 2002. obnašao je dužnost predsjednika Nadzornog odbora. Predsjednik Udruge postao je 2003. i bio mu je to, kako sam ističe, najteži mandat. Udruga, naime, nije imala nikakvih novčanih sredstava, a račun je bio u gubitku 10 500 kuna. Zatražio je i dobio financijsku potporu od Grada Ploča i polako, ali sigurno počeo podizati razinu rada umirovljeničke udruge.

Najprije riješeno pitanje prostora Udruge

ivan sunjic 1„Tijekom prvoga mandata riješeno je pitanje vlasništva Udruge, što je bio veliki poticaj za daljnji rad. Naime, još 1975. tadašnje Udruženje umirovljenika Ploče kupilo je prostor veličine 153 metra četvorna od Građevinskog poduzeća Ploče, a mi smo, s poduzećem Pomgrad, koje je bilo pravni sljednik Građevinskog, u Splitu riješili pitanje vlasništva prostora. Moram naglasiti da je taj prostor za nas iznimno značajan, kako za rad, tako i za osiguranje prijeko potrebnih novčanih sredstava ostvarenih putem iznajmljivanja. U cijelom tom postupku veliku pomoć pružio mi je tajnik Udruge Mile Cvijanović“, prisjeća Šunjić tih dana koji su, kako ističe, bili odlučujući za postavljanje zdravih temelja za rad . Udruga je 2005. godine izašla na lokalne izbore, u koaliciji s SDP-om i HSU-om i osigurali su jedno mjesto u Gradskome vijeću Grada Ploča, te jedno mjesto u tadašnjem Gradskom poglavarstvu. Tada je Šunjić imenovan za člana Poglavarstva Ploča zaduženog za proračun i financije. „Bilo je to vrijeme u kojem smo riješili ključna pitanja, poboljšali smo standard umirovljenika kroz osiguranje besplatnoga prijevoza od mjesta stanovanja do Ploča za sve umirovljenike starije od 67 godina, dobili smo od Grada novčane donacije potrebne za rad Udruge i riješili smo pitanje božićnice za sve umirovljenike kojima je mirovina bila manja od dvije tisuće kuna. U to vrijeme na području Grada Ploča bilo je oko 2 500 umirovljenika, a njih oko tisuću je primalo manje od dvije tisuće kuna mjesečno. Osim programskih aktivnosti, s jednom osječkom firmom za kompjutersku obradu stanja organizma, dogovorili smo preglede dva puta godišnje u periodu od dvije godine, što je koristilo preko 90 naših članova. Svi korisnici izrazili su zadovoljstvo, jer su dobili odgovarajuće nalaze potrebne za preglede kod specijalista. S splitskom tvrtkom Bonitech zaključili smo ugovor za pregled i kontrolu slušnih aparata, a pobrinuli smo se da umirovljenici, zbog troškova, ne moraju putovati u Split ili Dubrovnik, nego da se pregledi obavljaju u Pločama. Rezultat je više od 350 pregleda i dodjela 120 aparata za sluh onima kojima je to bilo potrebno. Svi pregledi bili su besplatni i nije bila potrebna liječnička uputnica“, istaknuo je Šunjić.

ivan sunjicPrvi predsjednik županijske Matice

U drugom mandatu, od 2007. do 2011. godine, došlo je, kako kaže, do znatnih promjena, jer je izostala potpora nove vlasti u Gradu po pitanju božićnica i prijevoza članova Udruge, a smanjena su i sredstva za rad Udruge, odnosno Matice, nakon promjene naziva 2010. godine. Jedan od događaja koji će obilježiti to razdoblje je osnivanje Matice umirovljenika Dubrovačko – neretvanske županije. Bila je to prva županijska organizacija u Dalmaciji, pri čemu je Šunjić dao značajan obol, prvenstveno kroz pripremu potrebne dokumentacije i niz drugih aktivnosti, među kojima se bili uspješni pregovori s tadašnjom zamjenicom župana pri osiguranju potrebnih financijskih sredstava, te je izabran za prvoga predsjednika. Bila je to prigoda da i Matica umirovljenika u Ploča dobije određena sredstva, dostatna za nesmetano obavljanje aktivnosti. „U tome periodu nastojao sam realizirati stare želje da pomognem ljudima starije životne dobi i invalidima, pa sam inicirao osnivanje Udruge invalida u Pločama i bio sam nositelj aktivnosti u formiranju Udruge za njegu i pomoć u kući. Na taj način zaokružio sam sve ono o čemu sam razmišljao kada sam preuzeo dužnost predsjednika MUH-a Ploče. Bila mi je to svojevrsna satisfakcija i zadovoljstvo dobro obavljenim poslom. Jedan od motiva za rad svih ovih godina bilo mi je poboljšanje zdravlja umirovljenika, putem rekreacije i organiziranje izleta s ciljem upoznavanja drugih hrvatskih krajeva , od Zadra do Dubrovnika. Osim po Hrvatskoj, putovali smo i upoznavali pojedine dijelove Crne Gore i BiH. Tijekom svakoga mandata organizirali smo najmanje četiri putovanja i još jedno s članovima iz županijske organizacije“, rekao je Šunjić.

Treći mandat, od 2011. do 2015. godine započeo je promjenom dotrajalih zatvora na objektu sredstvima dobijenim od Dubrovačko – neretvanske županije. „Također smo, mojim angažmanom, osigurali značajne popuste kod transportnih i trgovačkih poduzeća, te prilikom boravka u lječilištima, a s tvrtkom Čazmatrans iz Metkovića dogovorili smo popust od 30 posto za sve umirovljenike s članskom iskaznicom“, istaknuo je Šunjić, koji je već nakon isteka trećega mandata ozbiljno razmišljao o povlačenju s funkcije. Razlog je bilo pogoršanje zdravstvenoga stanja, što ga je sve više onemogućavalo u radu. Ipak, pristao je na prijedloge svojih suradnika i krenuo u četvrti mandat, uz ogradu da će se povući ako ga zdravlje ne bude služilo. U prve dvije godine mandata uspio je osigurati sredstva za obnovu namještaja u prostorijama Matice umirovljenika u Pločama i zaključiti novi ugovor o davanju prostora u zakup. Financijski rezultati već duže vremena bili su pozitivni, Matica je dobro radila, a zdravlje se nastavilo pogoršavati, pa je Šunjić, točno na polovici četvrtoga mandata, nakon 14 godina, bio prisiljen povući se s čelnog mjesta pločanske Matice.

Uživao je podršku suradnika

„Cijelo vrijeme obnašanja dužnosti imao sam veliku podršku i iskrenu suradnju članova Izvršnog odbora i Skupštine, a posebno mojih najbližih suradnika, tajnika i potpredsjednika. Uvijek sam smatrao da se dobri rezultati u nekom poslu ne mogu postići bez suradnje, zajedništva i međusobnog povjerenja. Svemu tome treba pridodati dobru suradnju s županijskom Maticom i MUH Zagreb. Važan je život u godinama, a ne godine života, moje je geslo“, objasnio je Šunjić činjenicu da je do 82 godine života bio aktivan u radu za opće dobro. Istaknut će također da je tako radio i dok je bio u radnom odnosu, kada je volonterski osam godina vodio Grupaciju za dohodovne odnose proizvođača piva Hrvatske i Grupaciju za dohodovne odnose proizvodnju žitarica Hrvatske. O njegovome radu najbolje svjedoče podaci o broju članove Matice. Kada je preuzeo dužnost predsjednika bilo ih je 120. U međuvremenu je umrlo preko 40 članova, a sada ih ima 250.

Ivan Šunjić rođen je 1936. godine. Osnovnu školu završio je u Rogotinu, a osmoljetku u Opuzenu 1950. Prve dvije godine Srednje ekonomske škole završio je u Puli, a druge dvije u Splitu, gdje je 1954. maturirao. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 1961. Iako je i prije toga radio, nakon završetka fakulteta najprije se zaposlio u poduzeću Kartonplast Ploče,u kojem je godinu dana bio referent za unaprjeđenje i razvoj i tri godine direktor. Nakon toga prešao je u Privrednu banku Sarajevo, gdje se zadržao godinu dana, te u Azbest, pet godina. 1968. je preselio u Split i godinu i pol radio u Privrednoj komori, a onda jednu godinu u Jugovinilu. Od 1970. do 1984. bio je u splitskoj Preradi, na mjestu šefa razvoja, pomoćnika glavnog direktora za ekonomske i komercijalne poslove, te višeg savjetnika. Zadnjih deset godina bio je rukovoditelj financijske službe i zamjenik tajnika u Turističkom savezu Splita. Od 1993. je u prijevremenoj mirovini s 38 godina radnoga staža. Živi u Rogotinu s obitelji i poručuje da će i dalje, u skladu sa svojim  mogućnostima i zdravstvenim stanjem, pomagati u radu Matice koliko bude mogao.

Tekst o Ivanu Šunjiću u tiskanom izdanju možete pročitati u Dubrovačkom vjesniku, koji je na pločanskim kioscima u subotu ujutro.

Comments

comments

Share.

About Author

Comments are closed.