GRADONAČELNIK PLOČA O GRADSKIM FINANCIJAMA, KOALICIJSKIM PARTNERIMA, POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU…

0

Kako se i očekivalo nezavisna lista Škanj ( koju podupire Most), nositelja Nike Orepića, brata donedavnog ministra MUP-a, Vlahe Orepića, sa svoja dva vijećnika donijela je vlast SDP-u u Gradskom vijeću Ploča.

Osim što je HDZ izgubio mjesto gradonačelnika, koje je preuzeo SDP-ovac, Mišo Krstičević, ova stranka je nakon osam godina vladavine otišao u oporbu u Pločama. Podsjetimo od sedamnaest vijećnika, koliko broji Gradsko vijeće HDZ ima pojedinačno najviše sedam ali nedovoljno za formiranje većine. SDP je dobio šest vijećnika sa svoje liste, kojima su se pridružili dvojica Škanjevaca ( Niko Orepić i Ivan Karamatić) te HSS-ovac, Zdenko Mateljak. To je bilo dovoljno za formiranje većine od devet vijećnika u gradskom vijeću dok su na strani oporbe ostali sedam HDZ-ovaca pojačanih nezavisnim vijećnikom, Daliborom Žderićem.

Jednoglasnom odlukom svih sedamnaest vijećnika na konstituirajućoj sjednici u ponedjeljak, za predsjednika Gradskog vijeća izabran je, Niko Orepić, dopredsjednici su Zdenko Mateljak iz reda vladajući te Ante Vuković oporbeni vijećnik.

Tako bi aktualni gradonačelnik Mišo Krstičević, koji je u Ploče na vlast vratio SDP mogao mirno vladati naredne četiri godine, jer sa svojim političkim partnerima iz Udruge Škanj ( Niko Orepić) i HSS- a ima stabilnu većinu. Zanimljivo je da Krstičević dužnost gradonačelnika obnaša volonterski dok su njegovi zamjenici Zoran Majstrović i Ivan Marević profesionalci.

Gradonačelnik Krstičević nije zadovoljan zatečenim stanjem u gradu. Premda još ne iznosi detalje ističe da je stanje u gradu ozbiljno jer je generirani proračunski manjak osam milijuna kuna. Ionako složeno stanje gradskih financija dodatno komplicira nekoliko sudskih sporova, koji bi na naplatu mogli doći narednih godina. Riječ je o sudskom sporu sa tvrtkom Konstruktor vezano za obnovu pločanskog Dom zdravlja, koji iznosi oko tri milijuna kuna te spor sa obitelji Stipić oko hotela Labineca u Gradcu koji se poteže još od bivše države te iznosi oko 15 milijuna kuna a Ploče su ga naslijedile kao pravni slijednik nekadašnje općine Kardeljevo.

–  Trenutačno provodimo „clean start“ nakon čega ćemo obavijestiti javnost o detaljima zatečenog stanja u gradu ali i našim planovima, koje ćemo provesti sa našim partnerima Škanjom i HSS-om, koji su ravnopravni partneri u ovoj koaliciji, kazao je Krstičević.

Bez imalo uljepšavanja onoga što ste zatekli, jeste li očekivali takvo stanje u gradu?

  – Ne ulazeći u financije koje su u katastrofalnom stanju naišao sam i na probleme za koje ne trebaju nikakvi novci da bi se riješili. To je disbalans i nekoordinacija gradskih službi i javnih ustanova i trgovačkih društava u vlasništvu grada. Svakako su velika enigma i dubioze između grada Ploča i nekih trgovačkih društava. Osim što treba vidjeti kako su te dubioze nastale one se moraju i vrlo brzo početi rješavati. Nisam zadovoljan sa gradskim financijama koje su katastrofalne a ni sa organizacijom poslova u gradu i motivacijom zaposlenika.

 Što kaže središnjica SDP-a u Zagrebu. Jesu li zadovoljni formiranjem vlasti u Pločama, poglavito SDP-a i Škanja ( Mosta). To bi mogao biti početak neke suradnje i na većoj državnoj razini ?

  – Ne želim politizirati o tome niti bilo što prejudicirati. Naravno da je pobjeda SDP-a u Pločama velika stvar za našu stranku. Prvenstveno se želim koncentrirati na grad Ploče. Ja sam najprije Hrvat, pa Pločanin pa tek iza svega toga SDP-ovac. Sve odluke će se donositi na dobrobiti grada jer nikakvo strančarenje ne želim. Ono što mi je drago da je Škanj koji nastupa sa platforme Mosta sa nama u koaliciji, jer je ta platforma potvrdila da želi bolji život u lokalnim sredinama.

Hoće li doći do nacionalne suradnje SDP-a i Mosta ne znam ali mogu reći da u politici Mosta na hrvatskoj političkoj sceni ima najviše pravoga domoljublja.    

Veliki je problem raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem na području Ploča (nedavno smo imali i privođenje pet osoba osumnjičenih za iznude od korisnika tih državnih parcela). Što planirate učiniti da se riješi ovaj problem ?

– Problem je prisutan dva desetljeća i službe su konačno reagirale. Ova gradska uprava će posebnu pozornost posvetiti raspodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta, poglavito što su u tijeku izmjene zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu. Potruditi ćemo se da zemlju dobiju oni koji je žele obrađivati. Prije drugog kruga izbora ovdje je bio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i državna tajnica Marija Vučković, koji su obećali pomoć.

Stanislav SOLDO
Slobodna Dalmacija

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.