OTKRIVEN SPOMENIK „ZAHVALA PRETCIMA“ DAR DON PETRA MIKIĆA

0

U parku Puntin, uz jezero Vlaška u Rogotinu, svečano je otkriven spomenik „Zahvala pretcima“. Spomenik od bračkoga kamena predstavlja čovjeka koji izvlači mreže i ženu koja lanca lađu. Posveta je to nekadašnjemu teškome životu ne samo Rogotinjana nego svih Neretvana, kada su, uz jendečenje i otimanje zemlje močvari, egzistenciju osiguravali ribolovom, dok su žene satima lancale lađu uz Neretvu i u njoj prevozile stoku i sve što je bilo potrebno za obrađivanje zemlje na području Gabele. „Zahvala pretcima“ podsjetnik je na živote surove i skromne, ali proživljene u čestitosti i privrženosti svomu i svojemu.

Rogotinu se nekoć moglo pristupiti samo vodenim putom, na vodi se živjelo i od vode se živjelo. Stoga će se, kako je istaknuto, kroz onoga koji „izvlači mriže“ sjetiti i ribara i zemljoradnika, svih očeva i muževa težaka, a kroz onu koja „lanca lađu“ svih kćeri i žena, vjernih pratiteljica u poslovima kojima su obitelji „spajale kraj s krajem“. O tome su, u kratkom dokumentarnom filmu govorile nekadašnje lancarice Maša Jerković, Marija Damić i Nevenka Šunjić, i ribari Ivan Žderić i Njegomir Dodig.

« 1 od 2 »

Spomenik je visok 1,44 metara, s postoljem 2.09 metara i težak oko 600 kilograma. Autor skulpture je poznati kipar iz Gradca Teo Bilas, koji je osvojio prvu nagradu na natječaju za izradu idejnog rješenja za spomenik Četvrtoj gardijskoj brigadi HV-a, prema kojem je spomenik i izgrađen. Klesarski dio radova, uz stručni nadzor autora, odradio je akademski kipar Zdravko Galić iz Imotskog. Blagoslov je obavio rogotinski župnik don Josip Bečić, a spomenik su, u pratnji djevojaka u narodnim nošnjama Andree i Nore, otkrili jedna od najstarijih lancarica iz Rogotina Mila Žderić i jedan od najstarijih ribara Petar Šunjić.

„Zahvala pretcima“ dar je Rogotinu od legendarnog pločanskog svećenika don Petra Mikića, koji, kao i većina prisutnih, nije skrivao emocije tijekom svečanosti. „Don Petar je neumoran u iznenađenjima i darivanju“, rekao je voditelj programa Jurica Vukojević, na čiji je upit o spomeniku don Petar odgovorio: „To je naš čovjek izrastao iz pjene vala, postavljen na oblutku kojeg je more oblikovalo pretvorivši ga u snažan monolit iz vode izrastao – vode života, postavši temelj i izvor života – obitelji. To je naš čovjek pržen suncem, bijen vjetrovima, skroman, ponosan, vjeran Bogu, odan svojim korijenima – svome hrvatskom rodu. Pokoravan, ali ne pokoren. Svoj na svome. Neka ti bude uzor. Ljubi njegove žuljave ruke koje su očvrsnule u svakodnevnim poslovima bez tehničkih pomagala. Ostani na svojoj zemlji koja će ti uzvratiti koliko ju budeš znojem natapao“.

Svečanosti su, uz brojne posjetitelje, nazočili i bivši predsjednik Sabora RH Luka Bebić, zamjenik gradonačelnika Ploča Zoran Majstrović, županijski i gradski vijećnici i glavari mjesnih odbora. U glazbenom dijelu nastupili su Klapa Viole iz Drvenika, Ženski zbor Gradac, KUD Neretvanske Stablina, KUD Ploče, Crkveni pučki pivači Rogotin i Klapa Sveti Nikola Metković.

Foto IVONA Ploče

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.