ČESTITAMO MJEŠTANIMA STAŠEVICE BLAGDAN SVETOG STAŠA

0

Sveti Anastazije (Staš) Solinski bio je kršćanski svetac i mučenik. Osim što je zaštitnik mjesta Staševica, suzaštitnik je grada Splita.

Po zanimanju tkalac i stupar, podrijetlom iz Akvileje. Doselio se u Salonu u vrijeme kršćanskih progona za vladavine cara Dioklecijana i otvorio obrtničku radionicu u istočnom dijelu grada. Budući da je na svojoj kući nacrtao ili uklesao znak križa, bio je prijavljen vlastima koje su ga uhitile i izvele pred sud.

Staš4

Bio je optužen zbog nepoštivanja državnih vlasti i carske osobe. Tijekom zatočenja je mučen, a potom ga je rimski namjesnik M. A. Julus dao pogubiti utapanjem u moru s mlinskim kamenom oko vrata. Matrona Asklepija izvadila je njegovo tijelo i sahranila u svojoj kući, a kada je 313. godine izdan Milanski edikt o toleranciji kršćana, dala ga je pokopati u mauzoleju na svome imanju (Marusinac kraj Manastirina) izvan gradskih zidina.

Župa Staševica obuhvaća široko područje koje se prije zvalo Pasičina. Kraj je bio naseljen još u dalekoj prošlosti o čemu svjedoče prapovijesne gomile, te ostaci starokršćanske bazilike sv. Anastazija (Staša) iz V. stoljeća, i srednjovjekovni stećci i nadgrobne ploče. U vrijeme turske vladavine kraj su pastorizirali franjevci iz Zaostroga kao župnici Podjezerja, od Umčana do Norinske kule, pokrivajući i cijelu desnu stranu obale Neretve. Uz župnika bio je i kapelan.

Staš2

Danas se stanovništvo iselilo iz zabitnih gorskih krajeva i prešlo prema polju koje je stvoreno isušivanjem Vrgoračkog jezera, za što je najzaslužniji fra Ante Gnječ, župnik od g. 1920. do 1941.

Stare župne matice čuvaju se u arhivu zaostroškog samostana: matica sela Podjezerja, Pline, Briste, Otrića, Miluša, Pasičine i Grnčenika od. g. 1693. do 1730. (Knj. 207), knjiga krštenih i vjenčanih u Podjezerju u godinama. 1695- 1770. i 1720-1722 (Knj. 210. i 211).

Nova župna crkva sv. Anastazija (Staša), solinskog mučenika, u Staševici izgrađena je 1979. godine. Na mramornoj ploči iznad vrata sakristije piše: ”Bogu na slavu, na čast sv. Staša, na korist hrvatskom narodu, crkvu sagradi fra Frano Kamenjarin 1979., zvonik gradi fra Dinko Bošnjak 1990., a zvonik nadogradi, krov napravi i zvona nabavi župnik fra Ivan Jukić s narodom i dobročiniteljima u jubilejskoj godini sv. Staša – 2004.” God 2005./06. preuređeno je svetište s oltarom iza kojeg je postavljen triptih s likovima: sv. Staša, bl. Alojzija Stepinca i sluge Božjega fra Ante Antića, rad ak. slikara Branimira Dorotića.

U Staševici je g. 1968. izgrađeno novo groblje.

Izvor informacija: franjevci-split.hr

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.