PRIČA O PROGLAŠENJU SVETOGA LEOPOLDA MANDIĆA ZAŠTITNIKOM ŽUPANIJE POČELA U PLOČAMA

0

Uoči subotnjeg izlaganja relikvije neraspadnutoga tijela svetoga Leopolda Bogdana Mandića u Dubrovniku, vrijedno je podsjetiti se kako je upravo ovaj svetac postao zaštitnik Dubrovačko – neretvanske županije.

A priča o proglašenju Leopolda Mandića zaštitnikom naše Županije počela je u Pločama. Dvoje glavnih protagonista su bivši djelatnici pločanske Gimnazije i dugogodišnji prijatelji Marija Sršen rođena Matović, sa Šipana i danas pokojni Luka Šiljeg. Gospođa Marija bila je tajnica, a Luka profesor u Gimnaziji i odatle datira njihovo prijateljstvo. Dugo godina nakon toga, Marija je, kao velika štovateljica Leopolda Mandića, zbog kojega je posjetila Padovu 25 puta, darovala svome prijatelju Luki blagoslovljeni privjesak za auto s likom Leopolda Mandića. Luka je taj privjesak stalno držao s ključevima, a onda je odlučio kupiti novo auto. Međutim, nije na nove ključeve prebacio privjesak i ,na povratku u Ploče, novi automobil mu se, potpuno neočekivano i iz nepoznatih razloga, zapalio u blizini Makarske.

Luka je zaključio da mu je na taj način poslan znak i više se nije odvajao od privjesaka ovoga sveca. Kada se, za vrijeme rasprave u Skupštini Dubrovačko – neretvanske županije, raspravljalo o proglašenju zaštitnika Županije, bilo je više prijedloga (sveti Vlaho, sveti Nikola), ali je na kraju jednoglasno prihvaćen prijedlog prof. Luke Šiljega, koji je prisutnim vijećnicima ispričao vlastito iskustvo. Od tada je Leopold Mandić zaštitnik Dubrovačko – neretvanske županije.

Opširniji tekst o ovoj temi objavljen je 21. travnja 2016. – LINK

Comments

comments

Share.

About Author

Comments are closed.