NE RAĐAJU OVDJE SAMO MANDARINE, VEĆ I BILI TIĆI

0

Opuzenski klub ‘izbacio’ je najviše mladih talenata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a suradnja s Hajdukom pruža mu još bolje mogućnosti za uspjeh mladih igrača, koji se tek trebaju afirmirati na travnjaku.

Gotovo devet desetljeća NK Neretvanac ponos je grada Opuzena. Taj nogometni klub koji se trenutačno natječe u Trećoj HNL jug neraskidivo je vezan uz ovu lokalnu zajednicu. Iz njega su ponikli brojni nogometni talenti, a ako ćemo suditi po pomlatku koji trenira u Neretvančevoj Akademiji, nogomet na ovim prostorima ima itekako svijetlu budućnost.

NE RAĐAJU OVDJE SAMO MANDARINE, VEĆ I BILI TIĆI (1) NE RAĐAJU OVDJE SAMO MANDARINE, VEĆ I BILI TIĆI (2) NE RAĐAJU OVDJE SAMO MANDARINE, VEĆ I BILI TIĆI (3) NE RAĐAJU OVDJE SAMO MANDARINE, VEĆ I BILI TIĆI (4) NE RAĐAJU OVDJE SAMO MANDARINE, VEĆ I BILI TIĆI (5)

“Grad mandarina”, kako često nazivaju Opuzen, rasadnik je mladih talentiranih nogometaša, što je prepoznao veliki Hajduk, koji je krenuo u zajednički projekt s Neretvancem, koji je vrlo brzo postao jedna od značajnijih selekcijskih baza splitskih bilih. Riječ je o svojevrsnoj poslovno-tehničkoj suradnji kojoj je glavni cilj ulaganje u djecu i mlade talente kojih u Opuzenu ne nedostaje.

Ugovor su potpisali u ožujku predsjednik Uprave HNK Hajduk Ivan Kos i predsjednik NK Neretvanca Damir Deak, čime je i formalizirana ova suradnja, “velikog” Hajduka i “malog” Neretvanca. Kako je tada kazano, “Hajduk otvara vrata suradnji malim sredinama i malim klubovima kao mini centrima u kojima ćemo stvarati nogometaše i ljude. Cilj projekta je ulaganje u djecu i talente, uz veliku potporu u Hajduku, koji će u svojoj karijeri obući bijeli dres”.

Da se u ovome uspjelo potvrdila je Selekcija održana u lipnju, kada je Opuzen tri dana živio za Hajduk. Na selekciji je sudjelovalo oko dvjesto igrača svih kategorija, što pokazuje kakav nogometni potencijal ima regija Južne Dalmacije i Hercegovine. Selekcijskim utakmicama su tijekom tri dana prisustvovali treneri iz Akademije HNK Hajduk, koji su u suradnji s trenerima voditeljima iz NK Neretvanac obavili temeljni odabir igrača koji će osvježiti akademiju Hajduka.

– NK Neretvanac je sa svojim trenerskim i infrastrukturnim kapacitetima dobra selekcijska baza Akademije HNK Hajduk – kaže Kristijan Soče, sportski direktor Neretvanca, navodeći primjere Nikole Katića, koji je pozvan u nacionalnu selekciju ili Dina Deaka, koji je jedan od najboljih obrambenih igrača Premier lige BiH. Ne treba zanemariti ni Maria Popića koji je sa šesnaest godina zaigrao u momčadi Neretvanca.

– Tako je najmlađa “desetka” u povijesti Seniorske ekipe i momak koji drži rekord kao jedan od najmlađih koji je zabilježio nastup za seniorsku momčad Neretvanca u povijesti Treće HNL jug, dobio je priliku karijere za dokazivanje u HNK Hajduk Split – naglasio je Soče.

– I u ovom slučaju vidljivi su rezultati poslovno-tehničke suradnje s Hajdukom jer su interes za Marija pokazali još neki hrvatski prvoligaši. Međutim, nakon potpisane suradnje Hajduka i Neretvanca, Mario je otišao ipak u Hajduk kao jedan od proizvoda naše akademije, kako bi pokazao što sve zna – ponosno ističe Soče.

NK Neretvanac Opuzen je klub koji je “izbacio” najviše mladih talenata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a suradnja s Hajdukom pruža mu još bolje mogućnosti za uspjeh mladih igrača, koji se tek trebaju afirmirati na travnjaku.

Stotinjak djece, budućih mladih talenata, svakodnevno trenira na travnjaku u Opuzenu. Impresivna je to slika koja se svako poslijepodne može vidjeti s magistrale.

Kako je došlo do suradnje s Hajdukom? – pitamo sportskog direktora Soču.

– Zadnjih desetak godina Neretvanac je u vrhu Treće lige i plasiran je među prvih nekoliko momčadi. Dosta naših mladih igrača je otišlo u veći rang natjecanja – Prvu hrvatsku ligu ili Premier ligu BiH. I to nam je najveće zadovoljstvo, jer smo svojevrsni poligon – odskočna daska za mlade talentirane igrače – govori Soče, koji podsjeća da je u ožujku potpisan ugovor s Hajdukom koji je izabrao upravo Neretvanac za svoga partnera u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, čime je Neretvančeva omladinska škola podignuta na još jedan veći nivo.

– Naši treneri su već dva puta bili na Poljudu na edukaciji trenera, u lipnju je u Opuzenu odrađen selekcijski kamp za Hajduk na kojem je sudjelovalo više od dvjesto dječaka koji su u tri dana odigrali petnaestak utakmica. Tako je taj kamp poslužio i nama i Hajduku da vidimo talentirane dječake iz doline Neretve i susjedne Hercegovine – priča nam Soče.

Međutim, ekonomska kriza i nedostatak novca i sponzora nisu zaobišli ni Neretvanca.

– Zato smo krenuli u podmlađivanje naše prve ekipe i smanjivanje proračuna, pa tako u našem klubu imamo samo dva igrača starija od dvadeset i jedne godine. To su mladi talentirani momci koji traže iskorak za nešto dalje, a tu su igrači iz Neretve i susjedne Hercegovine. Imamo i jednoga igrača iz Slavonije, koji je preko Neretvanca tražio dodatni iskorak, prepoznavši nas kao dobru odskočnu dasku za dalje – priča nam Soče, ističući da je trener prve momčadi Metkovac, Mario Svaguša, on je licencirani UEFA pro trener, željan rada i uspjeha, pa će i rezultat biti zadovoljavajući.

Što se tiče omladinske škole krenuli smo sa sve četiri kategorije u Dalmatinsku ligu, što je preveliki izazov za jedan grad od tri tisuće stanovnika, koji upisuje po jedan razred po generaciji u osnovnoj školi. Rezultati su varljivi, imamo dvije generacije koje su dobre, dvije su malo lošije ali dalje u suradnji s Hajdukom i edukacijom trenera na Poljudu mislim da uspjeh neće izostati – optimističan je Soče.

U Neretvančevoj omladinskoj školi trenutačno trenira oko 150 dječaka i njihov je san zaigrati u dresu bilih na Poljudu. Zanimljivo je i da je upisano tridesetak djece “sa strane”, dakle oni koji nisu iz Opuzena kada je krenula suradnja s Akademijom Hajduka.

– Hajduk je svojevrsni magnet za mlade sportaše i u Dalmaciji i u susjednoj BiH. Nas je iznenadilo da je za selekcijski kamp Hajduka koji smo organizirali u Opuzenu došao veliki broj dječaka iz BiH. Čak su neki došli i iz mostarskog Zrinskog. Definitivno suradnja a Hajdukom nam je veliki poticaj u daljnjem radu – kaže Soče, naglašavajući da treneri omladinske škole uskoro idu na sedmodnevnu edukaciju na Poljud.

Jedan mali Neretvanac iz Opuzena uspio se afirmirati na sportskom planu i postati selekcijska baza velikog Hajduka.

– Tako je. Hajduk nas potpomaže kroz rekvizite, opremu i sve ostalo što je potrebno za rad naše omladinske škole. Ovo ljeto smo poslali desetak naših dječaka da u Hajduku odrade sedmodnevni trening. Hajduk se želi vratiti malim sredinama u Dalmaciji. Tako je, na našu sreću, izbor pao na Neretvanca, koji je određen kao selekcijska baza za jug Hrvatske – kaže Soče, najavljujući velike planove poput igrališta s umjetnom travom na pomoćnom igralištu.

Sredstva će se tražiti od potencijalnih investitora ili iz EU fondova.

– Budućnost Neretvanca je osigurana – smatra dopredsjednik kluba Nikica Rešetina, koji je iznimno zadovoljan pomlađenom ekipom i suradnjom s Akademijom Hajduka.

– Ako je mladić u dobi od nekih šesnaest godina dobar igrač, treba ga dodatno usmjeriti pa je tako i ta naša suradnja s Hajdukom pokrenuta s tim ciljem – kaže Rešetina.

Voditelj omladinske škole Neretvanca, rođeni Splićanin Ante Strinić, kojega je posao odveo u Ljubuški, da bi na kraju završio na obali Neretve, zadovoljan je s Hajdukovom Akademijom.

– Ovdje imamo veliki nogometni potencijal. Stalno idemo naprijed. Rad u omladinskoj školi podignut je na veći nivo, što su prepoznala djeca iz okolnih mjesta pa kod nas dolaze trenirati – govori Strinić.

Ugovor s Hajdukom daje vjetar u leđa opuzenskoj omladinskoj školi i Neretvancu, a Hajduk se pokazao kao magnet koji privlači djecu da odjenu dres splitskih bilih.

Stanislav SOLDO/Slobodna Dalmacija

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.