UDRUGA „BAŠTINIK“ ISTRAŽUJE ŠPILJE I JAME

0

U okviru već četiri godine duge djelatnosti izrade Kataloga špilja i jama doline Neretve, koji će se sklopiti u iduće dvije godine, članovi udruge „Baštinik“ iz Metkovića, za promicanje zaštite prirodne i kulturne baštine Neretve, posjetili su Rogotin i istraživali nekoliko lokacija.

Ispod križa na vrhu brda Trovro, spustili su se u jamu Golubinka, duboku 36 metara, s malom dvoranom na dnu, veličine 15-ak metara četvornih. Ocijenili su je vrlo interesantnom i bogatom špiljskim ukrasima, te uzeli primjerke faune, zbog daljnjih istraživanja.

U podnožju Trovra pronašli su još jednu zanimljivu jamu, duboku 17 metara na čijem je dnu voda, pa će na tom lokalitetu biti potrebno izvršiti dodatne zahvate, a uz jezero Vlaška evidentirali su jednu industrijsku špilju. Također su zaključili da treba istražiti područje između rogotinskoga groblja i skladišta INA-e, te uz jezero Jezerina.

Osim Rogotina, posjetili su i područje Gradaca, ispod Ostojića kuća, gdje su upoznavali 30 metara duboku jamu s dva ulaza, na čijem se dnu vidi svjetlost, ali koju devastira voda. Istraživanje su proveli i fotografije snimili Markica Vujica, predsjednik udruge „Baštinik, te Branko Jazić, Vedran Sudar, Alen Kirin i Nikolina Kuharić.

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.