„DOMAGOJ JE BIO LIST PRIMJEREN PLOČAMA, KOJEM SE MOGLO VJEROVATI“

0

Prigodnom svečanošću u pločanskome Domu kulture obilježena je 25. godišnjica  objavljivanja prvog glasila – lista Domagoj. Objavljivan je od 1992. do 1994. godine i upoznavano je ondašnje stanovništvo bivše, tada, općine Ploče s posebnostima okolnih mjesta, bavio se vojnim temama promovirajući vojne postrojbe s područja grada Ploča, obrađivao gospodarsku tematiku, upoznavao s ondašnjim zapovjednicima HV-a i hrvatske države općenito. Posebna pozornost posvećivana je Hrvatima koji su živjeli u drugim državama, list je imao županijsku kroniku, prostor rezerviran za mlade pjesnike i sl. Tiskan je u Biokovu u Metkoviću, pod budnim okom urednika Josipa Batinovića i njegovih suradnika Ante Nikolca, Vlahe Orepića, Nikice Družijanića, Damira Šetke, Pere Radaljca i Jure Jovice. Lektorica je bila Nada Ivanković, dok je Blago Grgurinović bio zadužen za grafički dizajn. List je organizirao i dva humanitarna koncerta za pomoć obiteljima nastradalih i ranjenih hrvatskih vojnika, u suradnji s Crvenim križem i uz pomoć hrvatskih katoličkih misija iz Europe.

„U vrijeme ratnog stanja u Pločama jako smo loše stajali s informiranjem. Nije bilo TV-a, radio stanice, novina, a uz sve to bili smo i prometno blokirani. Najteže je bilo kada su avioni bombardirali luku i skladište u Maloj Bari. Ipak, živjelo se i radilo. Jedina svijetla točka, vezana uz informiranje, bila je Slobodna Dalmacija i pokojni novinar Srećko Rakić, ali, zbog objektivnih okolnosti tu nismo mogli dobiti prostora koliko smo željeli. Neki listovi, poput Slobodnog tjednika, o Pločama su pisali neistine. Srećom, grupa ljudi  se organizirala i pojavio se Domagoj, list primjeren Pločama, kojem se moglo vjerovati. Treba ga pohraniti u Gradski knjižnicu za buduće naraštaje“, rekao je Vitko Tomašević, tadašnji predsjednik Općine Ploče, spomenuvši kako su pojedini povjesničari, poput Jakše Raguža pisali loše o Pločama, dok je Ante Erak pisao pozitivno i afirmativno.

Prisutne je pozdravio dogradonačelnik Ploča Ivan Marević, a svečanost su uveličali: Selma Oršulić, Ženska pjevačka skupina KUD-a Marko Markota Rogotin, Damir Šetka, Paola Plećaš, Jelena Čelić, Anđa Vlahović i klapa Stina.

Comments

comments

Share.

About Author

Comments are closed.