„MORE PLAVO, DA TE NEMA, NE BI BILO NI NAŠE LUKE NI NAŠEG GRADA“

0

 U organizaciji Sindikata pomoraca RH, povodom blagdana svetoga Nikole, zaštitnika putnika, djece i pomoraca, i ove je godine, već tradicionalno, polaganjem vijenaca u more u pločanskome akvatoriju odana počast svim poginulim i nestalim pomorcima. U odavanju počasti sudjelovalo je do sada rekordnih šest brodova, Brodospasov tegljač Kastor, brodovi Plovputa, Pomorske policije Dubrovnik, Lučke kapetanije Ploče, jedrilica Plolčanske plovidbe Cesarica i Eko brod Pomorskoga servisa Luke Ploče, na kojima su bili predstavnici agenata, špeditera i drugih dionika pomorskoga prometa, te predstavnici Grada Ploča. Vijence su u more položili koordinator ITF-a i predstavnik Sindikata pomoraca Hrvatske Romano Perić i dogradonačelmnik Ploča Ivan Marević.


„I ove godine odajemo počast poginulim i nestalim pomorcima diljem svijeta. Nadam se da će ovo teško zanimanje opsati u Hrvatskoj i da ćemo nastaviti njegovati svijetlu tradiciju i u budućnosti“, rekao je Perić.

Prije polaganja vijenaca u more, blagoslov je udijelio pločanski svećenik u mirovini don Petar Mikić. “More plavo! Da te nema, naše luke ne bi bilo, ni našega grada, a ni nas ovdje. I Isus je volio more i lađu koja mu je služila kao prijevozno sredstvo i kao govornica. Mi i more smo jedno. Kako si lijepo ovako mirno i tiho, a kako si nekada puno strahopoštovanja kada se valovi prijeteći podignu, znaju najbolje mornari na svjetskim morima. Mnoge lađe tada proguta tvoja dubina, a snjima i njihove posade. Zazivamo blagoslov svemogućega Boga da desnicom blagoslovi sve lađe, a posebno one koje uplovljavaju u našu luku. Neka sveti Nikola uvijek bude s posadama brodova, da se, kada završe zadatak sigurno vrate u krilo svojih najmilijih“, rekao je don Petra.

Comments

comments

Share.

About Author

Comments are closed.