MILAN BLAŽEVIĆ NOVI ZAPOVJEDNIK OBALNE STRAŽE RH

0

Kapetan bojnog broda Milan Blažević iz Rogotina novi je zapovjednik Obalne straže Republike Hrvatske, a na svečanoj primopredaji održanoj u Splitu tu je dužnost preuzeo od dosadašnjeg zapovjednika Obalne straže komodora Ive Raffanellija, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva obrane RH.

Blažević je istaknuo kako vjeruje da će njegova znanja, stečena iskustva i sposobnosti opravdati povjerenje koje mu je ukazano. “No, u tom procesu nužna karika je podrška sviju vas, a posebno mog prethodnika (Raffaellija) koji je uspješno vodio ovu postrojbu u protekle tri godine”, dodao je.

Blažević na dužnost zapovjednika Obalne straže RH dolazi s dužnosti načelnika Stožera-zamjenika zapovjednika Hrvatske ratne mornarice (HRM) koju je obnašao od veljače 2015. godine.  Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović zahvalio se komodoru Raffanelliju na njegovu doprinosu izgradnji i razvoju Obalne straže RH.

“Obalna straža danas je jedan od najvažnijih čimbenika pomorske sigurnosti Republike Hrvatske na moru. Možemo biti uistinu ponosni, kako na učinjeno, tako i na planove koje smo zacrtali u cilju daljnjeg razvoja ove postrojbe,” naglasio je kontraadmiral Stipanović.  Pri tomu je posebice istaknuo zasluge pripadnika Obalne straže.  “Ništa od tog ne bi bilo moguće da nije vas, pripadnica i pripadnika Obalne straže, da nije vašeg zalaganja, vašeg angažmana na moru, vašeg sudjelovanja u operaciji TRITON (humanitarna akcija spašavanja migranata iz Afrike na moru), vašeg nadzora površinske situacije na moru i kad je bonaca i kad je nevera, i kada je teško jugo … Vi ste uvijek na moru, spremni za sve izazove koje nosi 21. stoljeće”, rekao je kontraadmiral Stipanović.

Novi zapovjednik Obalne straže RH Blažević rođen je 1967. godine u Metkoviću. Na Mornaričkoj vojnoj akademiji u Splitu diplomirao je 1989. godine. Zapovjedno stožernu školu (1998.) te Vojno diplomatsku školu (2007.) završio je u Zagrebu. Mornaričku ratnu školu završio je 2011. godine u Newportu (SAD). Završivši Poslijediplomski studij menadžmenta na Ekonomskom fakultetu u Splitu, 2009. godine stječe zvanje magistra društvenih znanosti.   Prekidajući vojnu službu aktivno se priključuje u obranu domovine. Kao dragovoljac Domovinskog rata, od sredine rujna 1991. pripadnik je Zbora narodne zaštite.

Po ustrojavanju HRM-a obnaša dužnosti – oružnog časnika na raketnoj topovnjači “Kralj Petar Krešimir IV”; 1994. zamjenika zapovjednika na raketnoj topovnjači “Šibenik” te od 1997. do 2006. zapovjednika raketne topovnjače “Kralj Dmitar Zvonimir”.  U razdoblju od 2006. do 2008. načelnik je Katedre topničko – raketnog oružja na Hrvatskom vojnom učilištu. Od 2008. do 2013. obnaša dužnosti zapovjednika Divizijuna površinskog djelovanja te načelnika stožera Flotile HRM-a, nakon čega je postavljen na dužnost zamjenika zapovjednika Obalne straže. Za svoj rad višestruko je pohvaljivan i nagrađivan. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti te Redom Hrvatskog trolista, navode iz MORH-a.

Prenosimo: tportal.hr

Comments

comments

Share.

About Author

Comments are closed.