MINISTAR ĆORIĆ SA ŽUPAN DOBROSLAVIĆ ODRŽALI SASTANAK NA TEMU GOSPODARENJA OTPADOM

0

MINISTAR ĆORIĆ SA ŽUPANOM DOBROSLAVIĆEM I ČELNICIMA GRADOVA I OPĆINA ODRŽAO SASTANAK NA TEMU GOSPODARENJA OTPADOM

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić sastao se u ponedjeljak u Palači Ranjina sa županom Nikolom Dobroslavićem te čelnicima jedinica lokalne samouprave s područja Dubrovačko-neretvanske županije na temu gospodarenja otpadom i mogućnostima sufinanciranja projekata gospodarenja otpadom iz fondova EU.

MINISTAR ĆORIĆ SA ŽUPANOM DOBROSLAVIĆEM I ČELNICIMA GRADOVA I OPĆINA ODRŽAO SASTANAK NA TEMU GOSPODARENJA OTPADOM (1)”Izgradnja centara za gospodarenje otpadom nema alternativu. Na području najjužnije hrvatske županije dobar dio infrastrukture bit će uspostavljen do kraja 2018. godine”, rekao je ministar Ćorić te dodao kako su već ili će uskoro biti objavljeni natječaji za stvaranje infrastrukture za odvajanje otpada na kućnom pragu, izgradnju reciklažnih dvorišta, sortirnica, ali i provođenja edukativnih aktivnosti. MINISTAR ĆORIĆ SA ŽUPANOM DOBROSLAVIĆEM I ČELNICIMA GRADOVA I OPĆINA ODRŽAO SASTANAK NA TEMU GOSPODARENJA OTPADOM (2)   Ministar je naglasio kako je veliki dio tih aktivnosti sufinanciran iz fondova EU i to u pravilu do 85 posto sredstava. Napomenuo je kako je cilj na razini Republike Hrvatske imati barem 50 posto odvojenog komunalnog otpada do 2023.

Govoreći o centru za gospodarenje otpadom ”Lučino razdolje” ministar je poručio kako je u tijeku izrada studije isplativosti ulaganja, koja bi trebala biti gotova za mjesec do dva dana.

MINISTAR ĆORIĆ SA ŽUPANOM DOBROSLAVIĆEM I ČELNICIMA GRADOVA I OPĆINA ODRŽAO SASTANAK NA TEMU GOSPODARENJA OTPADOM (3)Na sastanku je ustvrđeno kako je Dubrovačko-neretvanska županija po pitanju razvrstavanja otpada u nacionalnom prosjeku, a župan Dobroslavić ponovio je kako je Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje jedino rješenje za našu županiju.”Dinamika realizacije projekta ide dobro. On je bio jedno vrijeme zaustavljen, no sada sve ide po planu. Posljednji rok za realizaciju je 2023. godina, no mi držimo da on može biti gotov do 2021. godine”, rekao je župan Dobroslavić.

MINISTAR ĆORIĆ SA ŽUPANOM DOBROSLAVIĆEM I ČELNICIMA GRADOVA I OPĆINA ODRŽAO SASTANAK NA TEMU GOSPODARENJA OTPADOM (4)

Župan je u izjavi medijima istaknuo kako se na sastanku razgovaralo i o projektu Gornji horizonti kao problemu koji je stalna prijetnja županiji, ali i problematici otpada koji nošen morskim strujama iz Crne Gore i Albanije završi na našim obalama, a na što se nadovezao ministar Ćorić.

”Stupili smo u kontakt s kolegama iz Crne Gore i Albanije jer takve scene želimo izbjeći ubuduće. Tu moramo zajednički djelovati”, rekao je ministar Ćorić dok je župan istaknuo kako je zajednička akcija s nadležnim institucijama iz susjednih nam zemalja dobar put u rješavanju tog problema.

MINISTAR ĆORIĆ SA ŽUPANOM DOBROSLAVIĆEM I ČELNICIMA GRADOVA I OPĆINA ODRŽAO SASTANAK NA TEMU GOSPODARENJA OTPADOM (5)

Odgovarajući na novinarske upite ministar i župan osvrnuli su se na temu izgradnje u Dubi stonskoj rekavši kako svaki investitor mora poštovati sve zakonske standarde, a župan je naglasio kako spomenuti projekt ne bi bio u prostornim planovima Županije da je struka na njega dala negativno mišljenje, odnosno da ne udovoljava svim potrebnim zakonskim propisima. Napomenuo je kako je suglasnost na projekt dalo resorno ministarstvo, te da je pribavljena sva ostala relevantna dokumentacija.

http://www.edubrovnik.org

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.