PLOČANI POTPISALI PETICIJU PROTIV CIJENE KOMUNALNIH VEZOVA

0

U samo dva dana 132 vlasnika veza u luci Mala Pošta u Pločama potpisalo je peticiju protiv visine nakande lučke pristojbe i kategorije te luke, te je poslalo Lučkoj upravi Dubrovačko-neretvanske županije, gradonačelniku Ploča, predsjedniku pločanskoga Gradskog vijeća i glavaru Ploča. Pločani prosvjeduju jer je, odlukom županijske Lučke uprave, luka Ploče-Mala Pošta kategorizirana kao lokalna luka prve kategorije, što znači da godišnje trebaju plaćati po dvjesto kuna po nedjeljivom dužnom metru plovila za uređenu obalu, odnosno 180 kuna za vez na neuređenom dijelu.

Od gradskih vlasti traže potporu za reviziju te odluke, jer je, kako ističu, navedeni porat u vlasništvu grada Ploča, a izgrađen samodoprinosom građana. „Naša komunalna luka u kojoj je gotovo 250 komunalnih vezova, po našem uvjerenju, ni u kom slučaju ne bi trebala pripadati pod luku prve kategorije, jer u tom dijelu luke niti jedan vez nema pristup vodi, struji…, krmene vezove (plutače) izradili su sami vlasnici plovila, a uz to je i izričito zabranjeno da se plovila ne smiju izvalačiti za bilo koju potrebu. U drugim županijskim upravama postoje uglavnom tri, a ponegdje i četiri kategorije, (u Dubrovačko neretvanskoj županiji samo dvije), a i iznosi pristojbi za stalni vez su znatno niži od cjenika u Lučkoj upravi DNŽ, pa čak i u gradovima i u mjestima znatno višeg standarda i, ne sumnjamo, boljih preduvjeta za plovila nego što je to u Pločama, odnosno u njenoj komunalnoj luci. Napominjemo da i druge županijske lučke uprave propisuju posebne popuste za umirovljenike, lokalne stanovnike, tradicionalne brodove itd.“, stoji u dopisu vlasnika komunalnih vezova upućenom županijskoj Lučkoj upravi.

Osim revizije odluke Lučke uprave, Pločani traže i prezentaciju Godišnjega programa i plana razvoja za 2018. godinu, kojeg su bezuspješno tražili na službenim stranicama Lučke uprave, kako bi znali koja investicijska ulaganja se predviđaju za komunalnu luku u njihovom gradu, budući da je zakonom propisano da su sredstva iz pristojbi, osim za troškove poslovanja Lučke uprave „namijenjena isključivo za razvojni program, te izgradnju i održavanje lučke podgradnje i nadgradnje, opremanje luke opremom za zaštitu mora od onečišćenja s brodova, održavanje dubine u luci i na sidrištu luke“. Također ističu da su suglasni da se korištenje vezova plaća po svim pozitivnopravnim propisima RH, ali tome treba prethoditi udovoljavanje spomenutih zahtjeva. U protivnom će razmotriti mogućnost osnivanja posebne županijske lučke uprave sa sjedištem u Pločama.

 Vezovi - peticija (1)Vezovi - peticija (9)

Vezovi - peticija (8)Vezovi - peticija (7)

Vezovi - peticija (6)

Vezovi - peticija (5)

Vezovi - peticija (4)

Vezovi - peticija (3)

Vezovi - peticija (2)

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.