AKTUALNI PROJEKTI OŠ FRA ANTE GNJEČA – STAŠEVICA

0

Osnovna škola fra Ante Gnječa u Staševici već se do sada istaknula nizom hvale vrijednih akcija, posebice na području ekologije i razvijanja ekološke svijesti. Trenutačno škola u Staševici sudjeluje na nizu natječaja iz različitih područja i prijavljuje na se brojne projekte, čija će realizacija donijeti mnoge benefite, ali i utjecati na daljnje povećanje reputacije ove škole. Najvažnije aktivnosti, na kojima se trenutačno radi, predstavio nam je ravnatelj škole Boro Bustruc.

  • ENERGETSKA OBNOVA ŠKOLSKE ZGRADE

Od „Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti“ nedavno smo dobili “Izjavu o spremnosti dokumentacije“ za prijavu projekta na – Poziv za dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“

Prije ove zaključne izjave bili su višemjesečni kontakti i poslovi sa Dubrovačko-neretvanskom županijom , agencijom „Dunea“, Fondom za zaštitu okoliša i sa firmom koja nam je radila projektnu dokumentaciju,koja je preduvjet za prijavu. Naravno, prvi korak je bio da nam D-N županija odobri navedeni projekt, te su nam „za sada“ platili izradu projektne dokumentacije u iznosu od 37 500,00 kn. Također je prije prijave trebalo ispuniti neke uvjete:

-Uredni vlasnički papiri za školsku zgradu
-važeći energetski certifikat
-ušteda više od 50% na troškovima struje,grijanja… (nakon energetske obnove)
Nakon svega navedenoga prijavili smo projekt Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja.

Ukupna vrijednost projekta je preko 1 160 000,00 kn i ona obuhvaća:

-toplinsku izolaciju vanjskih zidova školske zgrade
-unutarnja toplinska izolacija prema negrijanim prostorima
-zamjena aluminijskih otvora pvc otvorima koji u sebi imaju termo most. Od skinutih aluminijskih otvora napravili bi jedan staklenik (oko 50 m²), koji će nam izuzetno biti od koristi
-solarni kolektori za toplu vodu, za južnu stranu školske zgrade
-promjena električnih rasvjetnih tijela i postavljanje učinkovite „led“rasvjete

Ako bude sve po planu, u ljeto 2019. Godine mogli bi se izvoditi ovi radovi na školskoj zgradi.

Do tada se očekuje da Grad Ploče „dovede“u funkciju  staru školsku zgradu (uz pomoć D-N županije), tako da možemo premjestiti  Dječji vrtić u navedeni  prostor. Škola bi dobila neophodne dvije učionice i zbornica ne bi nam bila u holu školske zgrade. Također bi dobili i školsku kuhinju koja bi koristila učenicima i zaposlenicima.

  • PROJEKT EKO-EDU VRTA

Radi se o projektu 8 gredica za 8 razreda. Gredice će biti duge 10 m, široke 120 cm i visoke oko 50 cm.

Između gredica će biti staza za hodanje, odnosno, sa te staze će se raditi na gredicama od sadnje, gnojidbe, zalijevanja, održavanja,… do korištenja. Idejni projekt je napravljen i plaćen (Dubr-Neretv. županija) u jesen 2016. Godine, te prijavljen u proljeće 2017. godine. Navedeni projekt je sa još 8 županijskih projekata prošao prvu fazu postupka dodjele bespovratnih sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Sve projekte je prijavila Dubrovačko-neretvanska županija i ovdje je partner Grad Ploče. Naravno, škola je predložila ideju i zatražila pomoć.

  • EKO PROJEKT O SAKUPLJANJU I RAZVRSTAVANJU OTPADA: “Mi to već radimo,a Vi ?“

Projekt se nalazi na stranicama naše škole. Kompletiran je i napisan prije nekoliko godina, a „osvježen“ je u proljeće 2017. godine. Sve veći broj učenika i roditelja se uključuje u ovaj projekt, ali naravno, to još nije dovoljno, jer je intencija da to bude način življenja za sve nas, da se te radnje automatiziraju, da nam „smeta“ kada u prirodi vidimo nešto što joj ne pripada. Naravno, ne možemo ovdje isključiti ni ekonomsku korist za naše društvo jer te sekundarne sirovine nećemo više uvoziti, mi toga imamo za“ izvoz“. Pri tome mislim na naše šume, livade, oranice, brda, vode…. gdje bačenoga otpada ima u velikim količinama.

Imajući u vidu neka iskustva pri uključenju učenika i roditelja u navedeni projekt, mogu reći da je najuvjerljiviji osobni primjer, te dolazak navedenih u “naše prostore“ u kojima odlažemo sakupljeni i razvrstani otpad. Pa da ponovimo što sve „sakupljamo“:

-stari papir i karton
-pvc ambalaža
-tvrda plastika
-stare baterije
-električni i ekektronički otpad
-plastične vrećice i folije
-staklo(boce,tegle,čaše)
-plastični čepovi
-željezni čepovi
-aluminijski čepovi
-staro ulje(strojno i jestivo)
-gume
-razne vrste metala
-organski otpad (imamo 2 kompostera i plus prostor u vrtu za isti)

Za sve ove vrste otpada smo samoinicijativno našli rješenje, a koje, to je vidljivo u projektu. Od kada koju vrstu otpada  zbrinjavamo te koliko smo čega sakupili, također se vidi u projektu, sa uvećanim rezultatima za 9 proteklih mjeseci jer ti „rezultati“ nisu uvršteni u projekt. Bez lažne skromnosti, mislim da je malo ili nimalo škola u RH koje zbrinjavaju toliko vrsta otpada. Također smatram da je naša škola inovativni putokaz za našu užu,a i širu društvenu zajednicu.

  • AKCIJA DM-a – ZELENI KORAK

Naša škola se prijavila i uključila u akciju ZELENI KORAK, akciju prikupljanja staroga papira u hrvatskim osnovnim školama. Akcija prikupljanja staroga papira traje od 01.03.2018. do 31.03.2018.god.

Vaganje, otkup i preuzimanje staroga papira odvijat će se u razdoblju od 09.04.2018.god. do 30.04.2018. god. Kao što znate, mi imamo adekvatni prostor za sakupljanje i odlaganje istoga.  To se u našoj školi radi još od 2004. Godine i do sada smo ga sakupili i isporučili više od 100 tona.

  • UNIQA „RADOST  ŽIVOTA“- Prijava projekta

1.3.2018.god. smo prijavili školski projekt pod nazivom “SJENICU IZGRADI-UČENIKE NAGRADI“

Izbor prijavljenih projekata bit će do 15.04.2018. godine. Sami naziv projekta kaže o čemu se radi. Sa sjeveroistočne strane školskog vrta (bivša fontana) planiramo napraviti sjenicu-učionicu u prirodi koja bi služila učenicima, zaposlenicima, roditeljima, gostima…. Korisna površina bi bila 20 m² sa natkrivenim prostorom, a tu su stolovi i klupe te je kapacitet 25-30 osoba. Pošto je max. iznos 30 000,00 kn  koji za navedeni projekt možemo dobiti, a sjenica bi koštala više, što znači da se nadamo i očekujemo da će Grad Ploče i D-N županija pomoći da se „pokrije“ jedan dio troškova. Naravno i naš (školski) doprinos će biti prisutan radom i sredstvima.

  • PROJEKT-ČEP ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Provodi udruga “Spasimo šume“ i obrt „Eko Proložac“ u suradnji s Udrugom osoba s invaliditetom Imotski te uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja. Naša škola je prijavljena za navedenu akciju koja traje do kraja 4 mjeseca 2018. Godine. Do sada smo za navedenu akciju isporučili 1 240 kg plastičnih čepova te skoro još 400 kg čeka na isporuku. Trenutno smo visoko plasirani među svim odgojno-obrazovnim ustanovama koje su prijavljene za navedenu akciju. Najuspješniji  (najmarljiviji ) učenici pored školske nagrade mogu  osvojiti i odlazak na jednodnevni izlet na Plitvička jezera. Na Facebook stranic i“Čep za osobe sa invaliditetom“ možete pratiti sve odvage prikupljenih čepova i tijek sadašnje akcije.

Do sada smo u 3 navrata isporučili (na 3 mjesta) ukupno 2 225 kg plastičnih čepova, a negdje oko 400 kg “čeka“ u skladištu na isporuku. Naravno, pomogle su nam i okolne škole: Ploče, Gradac i Komin , Udruga Radost, Crveni križ Ploče, ali ipak smo mi to sve organizirali i daleko najviše skupili

  • PROJEKT-ZMIJE REPUBLIKE HRVATSKE

Projekt je u pripremi, odnosno, njegova prezentacija. Ona će više biti iskustveno – životna nego stručna. Za otprilike nekih mjesec, dva dana će biti završena ,tako da mogu zainteresiranim učiteljima isti prezentirati, a oni to mogu predložiti i učenicima.

Pozvan sam u proljeće da isti prezentiram u Gradskoj knjižnici Ploče, kao i u SŠ Opuzen.

  • CROATIAN MAKERS LIGA (učit. TK Tena Kozina)

Naša se škola ove školske godine prijavila na natječaj za uključenje u Croatian Makers ligu čiji je cilj uključivanje robotike, automatike i programiranja u osnovnoškolsko obrazovanje.

Naša je prijava prihvaćena te je škola zadužila 5 edukacijskih robota mBot kojima se učenici koriste kroz cijelu natjecateljsku sezonu. Ove se godine u natjecateljskoj sezoni održavaju 4 kola. Sudjelovanjem naših učenika na natjecanjima u barem 3 kola, škola će robote dobiti u trajno vlasništvo.

Natjecanje je podijeljeno u 2 kategorije: 1.- 5. razred i 6.- 8.razred. Zadaci na natjecanju traže od učenika programiranje edukacijskog robota kako bi on pratio crtu, izbjegavao prepreke, komunicirao s drugim robotima itd. Jedan dio kola će biti online (uključuje snimanje vožnje robota i slanje rezultata putem Interneta), a drugi dio će biti fizička kola koja će se održavati u regionalnim centrima.

Naša škola sudjeluje u natjecanju sa 2 ekipe. Ekipa mlađe dobne skupine broji 7 članova (5.razred), a ekipa starije dobne skupine broji 5 članova (6., 7. i 8.razred).

Prvo je kolo bilo online kolo i održalo se 1.12.-17.12.2017. Učenici su postigli vrlo dobre rezultate, a troje natjecatelja iz 5.razreda dobilo je diplome za dijeljeno 2.mjesto u regiji.

Drugo kolo također je bilo online kolo i održalo se 12.2.-4.3.2018. Prije nekoliko dana poslali smo snimke i rezultate naših učenika te nam preostaje čekati rezultate na razini regije.

Planiramo sudjelovati i u ostalim kolima CM lige u ovoj školskoj godini, ali i u godinama koje slijede.

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.