KADETKINJE „DALMATINKE“ NISU USPJELE PONOVITI PROŠLOGODIŠNJI USPJEH – analiza

0

Kadetkinje „Dalmatinke“ nisu na državnom prvenstvu na kojem su u Umagu nastupale ekipe koje su se za završnicu izborile na regionalnim natjecanjima, osvojile jedno od prva tri mjesta.

„Dalmatinka“, kao pobjednica kadetskog natjecanja regije jug, smatrana je za jednog od favorita.

Nažalost, nije ponovljen prošlogodišnji uspjeh kada je osvojeno treće mjesto, makar ni četvrto u jakoj konkurenciji nije neuspjeh, a napose kada se zna da je u doigravanje Iva Žderić ušla ozlijeđena pa nije na posljednje dvije utakmice uopće ulazila u igru. Na taj način sav teret sredine terena ponijele su Antonija Rotim, Lucija Cvijanović i Josipa Oršulić, a u današnjem rukometu brzog i snažnog tempa na bekovskim pozicija tri igračice su malo makar u ovom uzrastu utakmica traje dva puta po dvadeset minuta.

I pored navedenog hendikepa, pločanske rukometašice su se bez problema plasirale u polufinale u kojem su ih čekale igračice „Bjelovara“ koje su se u odnosu na prošlu sezonu znatno pojačale te su s pravom smatrane jednim od favorita što se kasnije i obistinilo.

Bjelovarčanke su na početku utakmice povele, a „Dalmatinka“ je ubrzo izravnala rezultat. „Bjelovar“ je nakon toga preuzeo igru u svoje ruke te najviše zahvaljujući Petri Marinović nije se značajnije rezultatski odlijepio, makar je prvih dvadeset minuta dobio rezultatom 6-3. Početkom nastavka „Dalmatinka“ je izravnala i od tada se vodi „rovovska“ borba u kojoj su igračice iz Bjelovara češće imale prednost, ali Pločanke su bile u potpunosti ravnopravne. Pred sam konac utakmice „Dalmatinka“ izravnava na 11-11, međutim „Bjelovar“ postiže pogodak za vodstvo. Pločanke su još imale napad, ali ga nisu iskoristile te tako je u finale otišla ekipa „Bjelovara“ gdje je čekala lanjsku pobjednicu „Podravku Vegetu“.

U borbi za treću poziciju ponovno su se sastale ekipe „Ivanića“ i „Dalmatinke“. U jednom trenutku na početku utakmice Pločanke su imale dva pogotka prednosti i napad, ali ga nisu iskoristile. Djevojke iz Ivanić Grada predvođene Knjinankom Barišić sređuju svoje redove, sustižu prednost suparnica te prelaze u vodstvo. Do konca prvog poluovremena igraju sve bolje te na odmor odlaze s prednošću od 10-6. Početkom drugog dijela utakmice rukometašice iz Moslavine dominiraju na terenu i igraju sve bolje. „Dalmatinka“, bez mogućnosti izmjena na vanjskim pozicijama igra podređenu ulogu, bez obzira što se rukometašice iz Ploča trude preokrenuti rezultat. U tomu donekle uspijevaju pa se u svlačionice odlazi konačnim rezultatom 19-14 za „Ivanić“ kojom pobjedom zasluženo osvajaju treće mjesto.

„Dalmatinka“ je u subotu uvečer zapravo propustila šansu plasirati se u finale. S „Bjelovarom“ je igrala veoma dobro iako su suparnice uglavnom vodile, malo je trebalo da se danas za prvo mjesto ogleda s „Podravka Vegetom“.

Zbog manjeg broja igračica i ostavši bez Ive Žderić u odsudnom trenutku, „Dalmatinkina“ igra je sve više oscilirala što je u potpunosti razumljivo iako treba napomenuti da su se pločanske rukometašice maksimalno borile za što im treba odati priznanje.

U finalnoj utakmici „Bjelovar“ je „očitao lekciju“ iz moderne rukometne igre favoriziranoj „Podravki Vegeti“. Teško da bismo mogli neku u redovima Koprivničarka posebice izdvojiti. Nas je najviše zanimala igra bivše rukometašice „Dalmatinke“ Franušić. Nažalost, i Lea se u potpunosti uklopila u blijedu igru svoje ekipe. S druge strane, rukometašice „Bjelovara“ u potpunosti nadigravši suparnice, zaslužile su pobjedu.

U podjeli medalja i priznanja rukometašice „Dalmatinke“ ni ovaj put nisu ostale „praznih ruku“. Petra Marinović je još jednom dokazala da je najbolja vratarka u svom uzrastu u Hrvatskoj. I ovaj put u Umagu proglašena je za najbolju vratarku. Ema Barbir je od svih desnih krila uvrštena u prvu sedmorku.

Kadetkinje „Dalmatinke“ u Dalmaciji nisu imale konkurenciju, a osvojivši četvrto mjesto  na državnom prvenstvu, dokazale su još jednom da se u Pločama radi vrlo dobro što, nažalost doma nije dovoljno vrednovano. Nadamo se da će odnos prema daleko najuspješnijem pločanskom klubu u buduće biti znatno bolji. Napose i stoga što do konca prvenstva u II. hrvatskoj ligi jug „Dalmatinka“ nema prave konkurencije, pa je povratak u prvu ligu više nego izvjestan.

Piše: Neven Vicić   

Comments

comments

Share.

About Author

Comments are closed.