MARIJA VUČKOVIĆ I IZ ZAGREBA BRINE ZA SVOJE PLOČE

0

U vremenu u kojem medijsku pažnju zaokupljaju bombastični naslovi i besmislene rasprave rezultat čega su nerijetko i novi medijski junaci društveno-političkog života, bez konkretnih djela iza sebe,  „ispod radara“ prolaze oni koji nastoje jednostavno raditi svoj posao, pri tome ne zahtijevajući posebnu medijsku pažnju.

„Vrata Neretve“

Jedna od njih je i državna tajnica u ministarstvu poljoprivrede u Vladi koju vodi premijer Andrej Plenković, prethodno i pomoćnica ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije u vrijeme dok je ministar regionalnog razvoja i fondova EU bio sadašnji ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Za nju se vežu zanimljive projektne inicijative još iz vremena dok je bila zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića, a koje sad dolaze do izražaja putem potpora iz europskih fondova i nacionalnih izvora. Vučković je, kažu, prilično vezana za svoj kraj i nastoji s timovima stvarati neke drukčije, modernije projekte u Pločama i ostalim neretvanskim mjestima. Tako je višemilijunsku potporu iz EU fondova dobio projekt izgradnje poduzetničkog inkubatora u Pločama, kojeg je zajedno s bivšim gradonačelnikom Vejićem, županom Dobroslavićem i ravnateljicom regionalne razvojne agencije Milić nekoliko godina pripremala, pišući studije opravdanosti radeći na ishođenju svih dozvola. U pločanskom HDZ-u vjeruju i da će njezin projekt „Vrata Neretve“, posljednji kojeg je pripremala u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, prije odlaska, i koji obuhvaća višemilijunska ulaganja u tematski vjersko-turistički projekt na brdu Trovro kod Rogotina i rekonstrukciju Stare škole u naselju Baćina, buduća „Vrata Neretve“, također, uskoro biti odobren od strane upravljačkih tijela za EU fondove.

Vejić i Vučković su godinama pripremali i dokumentacije za sve one projekte koje u bivšim vladama nisu nailazili na potpore iz Državnog budžeta, a danas se obilato financiraju poput dovršetka javnog WC-a u kamenu, preko puta trajektnog pristaništva (Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, 400.000 kn), uređenje parka i parkinga pomoću sredstava Ministarstva graditeljstva u mandatu ministra Kuščevića s potporom od 150.000 kuna, projekata uređenja ljetnog kina i digitalizacije kina u Pločama koje već dvije godine, uz značajno financiranje Doma kulture u Kominu, milijunskim iznosom podupire Ministarstvo kulture ministrice Obuljen. No, Vučković ističe da je upravo u pripremi i prijavi projekata u sektoru kulture nezaobilazan doprinos ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta u Pločama Marije GrgurinovićBebić koja je, po njenim riječima, preporodila ovu instituciju.

Centar za selektivne oblike turizma / Izgradnja studentskog doma

Kako se danas bavi ruralnim razvojem, ističe da su velik motiv u njezinom radu prekrasne ruralne jezgre Staševice, Spilica i Baćine, što je i rezultiralo brojnim projektima za EU fondove, ali i potporama iz županije i grada koje su omogućile uređenje aktualne škole, transformacijom stare škole u Dom kulture u Staševici, uređenjem županijske ceste do naselja i poljskog puta koje spaja Staševicu s općinom Pojezerje, inače najvažnijeg poljskog puta za poljoprivredu ovog kraja, kako kažu mještani.

S dolaskom Marije Vučković u Ministarstvo poljoprivrede, naselja u Pločama su dobila i status područja s posebnim ograničenjima što je direktno utjecalo i na broj potpora za stanovnike ovog kraja iz Programa ruralnog razvoja. Ona ističe da nije riječ o nikakvom pogodovanju, nego ispravku nepravde za desetke jedinica lokalne samouprave, među kojima su i Ploče.

Iako se danas bavi ruralnim razvojem, još uvijek je aktivna i u programima prekogranične suradnje iz kojih su se financirali prvi projekti za Ploče koje je osobno pisala i u koje je malo tko vjerovao poput Centra za selektivne oblike turizma, smještenog u Domu kulture u Pločama.

Godinama volontira na stručnom studiju Financijski menadžment kojeg je županija u njezino vrijeme oformila sa Sveučilištem u Dubrovniku i koji je nedavno dobio dopusnicu i za dodatne dvije godine. Ističe kako se, nažalost, ovom projektu ne daje pažnja od strane nove lokalne vlasti, a njezin je cilj opstanak studija, povezivanje studenata s poduzetničkim inkubatorom i razvoj stručnog agronomskog studija koji u Neretvi ima veliku perspektivu. Vučković smatra da bi u narednih pet godina, s dva stručna prijediplomska i diplomska studija iz područja financija i agronomije, uz neformalnu edukaciju u području računarstva i stranih jezika, održavanje prakse u značajnim međunarodnim sredinama, ovaj projekt u idućem programskom razdoblju EU mogao dobiti potporu i za izgradnju studentskog doma. To je njezin sljedeći cilj i motiv za grad u kojem je odrasla i živjela i u koji će se, vjerojatno, vratiti. Nažalost, čini se da je lokalnoj vlasti važnije na sporan i nezakonit način smjenjivati ljude nego sudjelovati u razvoju onih ideja koje jedine mogu značajno unaprijediti kvalitetu života u malim sredinama.

Dubrovački vjesnik

 

Comments

comments

Share.

About Author

Comments are closed.